MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Krakanie o kryzysie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

Str 6 z 9

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ZlotaPerla2

Post #1 Ocena: 0

2023-01-03 09:36:10 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

W Asda u mnie nic już nie było w piątek po południu, ani warzyw, ani owoców, mięsa troszkę, to wczoraj jak miało coś być? w BH nie ma dostaw. Nigdy nie chodzę do sklepu w BH, czasem nawet piwa już nie ma 😎

To nie kryzys, tylko długi weekend(y)
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

xxxx1234

Post #2 Ocena: 0

2023-03-14 18:19:29 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Z nami od: 27-03-2020

W ostatnich dniach upadły trzy banki w USA co wywołało pierwszą interwencje FED-u, który zapowiedzial, że będzie pokrzyczał kasę bankom komercyjnym pod zastaw papierów skarbowych.
Na rynkach finansowych huśtawka nastrojów w piątek panika w poniedziałek i dzisiaj euforia, rynek już widzi wznowienie dodruku.

Jakie zdanie na ten temat mają fanatycy rynków finansowych z "mojej wyspy"? FED włącza drukarkę i zaczynamy kolejny bal na rynkach finansowych, który skończy się kacem dla "zwykłego Kowalskiego" w postaci jeszcze wyżej inflacji w perspektywie kolejnego roku, może dwóch lat, czy to jeszcze nie ten czas i rynek zaczął świętować zbyt wcześniej?

Od czasu kiedy Emery odgrzał temat 5 miesięcy temu (przyjmuje listopad 2022)
Złoto +16% w USD
Srebro +22% w USD
Bitcoin+56% w USD
SP500 +2,5%
WIG20 +4%

Żeby było uczciwie to trzeba powiedzieć, że indeksy giełdowe zaliczały swoje dołki we wrześniu i październiku i od tego czasu WIG 20 +27% SP500 +8,5%

Zrobiliście jakieś ruchy w tym czasie?
Ja w listopadzie kupiłem trochę fizycznego złota(zakupy cykliczne jak co roku)
W tym samym czasie kupiłem ETH za 25% kapitału przeznaczonego na krypto, w miniony weekend za kolejne 25% kupiłem BTC.
Dodatkowo na przestrzeni ostatnich 5 miesięcy kupiłem dwie spółki na amerykańskiej giełdzie i dokupiłem akcje jednej ze spółek deweloperskich z Polski to jest ruch spekulacyjny pod obietnice wyborcze "typu kredyty na 2%, dopłaty rządu itd...." i pozbyłem się części akcji jednej z polskich spółek zaraz po ogłoszeniu bardzo dobrych wyników finansowych, zgodnie z zasada "kupuj plotki sprzedawaj fakty".
Tak czy siak ciągle mam sporo gotówki i czuję jak zaczyna mnie dopadać FOMO patrząc na to co się dzieje na rynku.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #3 Ocena: 0

2023-03-14 18:59:44 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2023-03-14 18:19:29, xxxx1234 napisał(a):

Taa…
Ja sie martwie jak z miesiaca na miesiac przezyc.
Nie mam pieniedzy w inwestowanie, ale co miesiac to cos extra kupuje do moich zapasow.

Jak zostanie bezdomna, to przynajmniej bede miec cos zjesc przez jakis czas.

[ Ostatnio edytowany przez: Maat17 14-03-2023 19:10 ]

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #4 Ocena: 0

2023-03-15 02:53:09 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Z nami od: 15-01-2018

Cytat:

2023-03-14 18:19:29, xxxx1234 napisał(a):
W ostatnich dniach upadły trzy banki w USA co wywołało pierwszą interwencje FED-u, który zapowiedzial, że będzie pokrzyczał kasę bankom komercyjnym pod zastaw papierów skarbowych.
Na rynkach finansowych huśtawka nastrojów w piątek panika w poniedziałek i dzisiaj euforia, rynek już widzi wznowienie dodruku.

Jakie zdanie na ten temat mają fanatycy rynków finansowych z "mojej wyspy"? FED włącza drukarkę i zaczynamy kolejny bal na rynkach finansowych, który skończy się kacem dla "zwykłego Kowalskiego" w postaci jeszcze wyżej inflacji w perspektywie kolejnego roku, może dwóch lat, czy to jeszcze nie ten czas i rynek zaczął świętować zbyt wcześniej?

Ja w listopadzie kupiłem trochę fizycznego złota(zakupy cykliczne jak co roku)
W tym samym czasie kupiłem ETH za 25% kapitału przeznaczonego na krypto, w miniony weekend za kolejne 25% kupiłem BTC.
Dodatkowo na przestrzeni ostatnich 5 miesięcy kupiłem dwie spółki na amerykańskiej giełdzie i dokupiłem akcje jednej ze spółek deweloperskich z Polski to jest ruch spekulacyjny pod obietnice wyborcze "typu kredyty na 2%, dopłaty rządu itd...." i pozbyłem się części akcji jednej z polskich spółek zaraz po ogłoszeniu bardzo dobrych wyników finansowych, zgodnie z zasada "kupuj plotki sprzedawaj fakty".
Tak czy siak ciągle mam sporo gotówki i czuję jak zaczyna mnie dopadać FOMO patrząc na to co się dzieje na rynku.

Pod koniec Października 2022 pisałem że poczekam do wiosny aby zobaczyć co z tą recesją. A tu wiosna już za tydzień.
Ja bazuję i odnoszę się do indeksu S&P500 bo mam większość portfela w ETF tego indeksu. Jest to na zasadzie "kup i trzymaj".
Jak ktoś oglądał wykres indeksu S&P500 za ostatnie 2 lata to nie trudno jest zauważyć w interwałach co około 6 tygodni następują zmiany "małego" trendu ale jednak podporządkowany jest dużemu trendowi. Pod koniec Grudnia najwyraźniej potwierdziło się odwrócenie dużego trendu ze spadkowego we wzrostowy. Moje kreski mi pokazywały w okolicach 15 Marca powinno jeszcze zejść w okolice 3 800 punktów i jak mały trend się odwróci to czas na kupno. W jednym z portfeli leżała gotówka odłogiem więc przyszedł na nią czas. Na tym poziomie co mi kreski pokazały się ustawiłem aby kupić VOO ( ETF z Vanguard). W Poniedziałek 13 Marca na otwarciu zeszło do poziomu 3835 i dalej już nie chciało spaść bo Prezydent zapewniał że banki są lepiej zabezpieczone i nic im nie grozi. Pod koniec dnia zdecydowałem że dalej nie czekam tylko "ręcznie" to kupiłem przy poziomie 3855.
Jednak większość gotówki ze sprzedaży w ubiegłym roku ostatniej mojej nieruchomości dalej jest zdeponowana na marne 4,25%.
"Podobno" negocjacje mają być na Ukrainie.
Ps. Trochę przynudzam.

.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #5 Ocena: 0

2023-03-15 16:29:51 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Wypadł kolejny trup z szafy tym razem w Europie (credit suisse) na parkietach leje się krew i teraz pytanie bankierzy centralni rzucą koło ratunkowe, czy dadzą prawom rynkowym zrobić swoje.
O ile w przypadku SVB szczęśliwie "mleko wylało się w piątek" i było dużo czasu żeby posprzątać zanim giełdy otworzą się na nowo, tym razem do zamknięcia parkietów zostały dwie pełne sesje i może dojść do panicznej wyprzedaży.
Notowania Credit Suisse były już dzisiaj zawieszane.

[ Ostatnio edytowany przez: xxxx1234 15-03-2023 16:31 ]

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #6 Ocena: 0

2023-03-17 18:38:55 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Pielegniarki poszly na 5%, lekarze juniorzy walcza o 35% podwyzki.
Council Tax o 150L wiecej na skale roku, wlasnie dostalismy rachunek.
A tymczasem banki sa ratowane, rzady coraz bardziej mieszaja.
W Pl na weekend czesc bankow nie bedzie miala opcji platnosci internetowych, tylko gotowka.
Oficjalnie prace techniczne.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #7 Ocena: 0

2023-04-18 14:06:32 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Krakanie o kryzysie jeszcze nie odwołane ale nawet najstarsi Górale nie wiedzą co robić.
Puki co to z moich kresek to by wynikało mini trend pro wzrostowy jest na wyczerpaniu ale jednak oczekuję że indeks S&P500 do końca tygodnia przebije 4190-4200.

Ten pakiecik spekulacyjny "ETF VOO" co kilka tygodni temu kupiłem przy poziomie 3855 dzisiaj ustawiam do sprzedaży na okres 5 dni, ustawiając cenę na poziomie 4189 S&P 500.
Co prawda odwrócenie " micro trendu " widzę pod koniec miesiąca ale to nie tylko ja to widzę, więc większość będzie chciała zrealizować zyski i to może przyspieszyć zmianę trendu.

Do góry stronyOffline

xxxx1234

Post #8 Ocena: 0

2023-04-22 11:50:27 (2 lata temu)

xxxx1234

Mężczyzna

Emery chyba niestety S&P500 nie dojechał do Twoich poziomów. Mam nadzieję, że jednak pozycję udało się zamknąć.

Ja pozbyłem się w zeszłym tygodniu jednej z polskich spółek niestety nieudana inwestycja trzymałem ja przez dwa lata łącznie z wypłaconymi dywidendami zysk to marne 2,5% licząc w ujęciu dolarowym prowadzę portfel globalny więc wspólnym mianownikiem dla mnie jest USD.
W tej chwili spółki z GPW ogłaszają poziomy dywidend i moja ulubiona spółka z polskiej giełdy Grupa Kęty znowu sypnie super dywidendę 62,50 zł na akcję.Trzymam ta firmę w portfelu od 3 lat łącznie wypłaciła mi ponad 150zl w dywidendach na akcję przy zakupie pierwszego pakietu po 510zl za akcję, a moja strategia dla tej spółki jest ciągle dokupywanie akcji za wypłacone dywidendy więc teraz będę polował na jakiś dołek, żeby dokupić akcji.

Jakoś końcem września początkiem października wymieniłem część dolarów na euro przy poziomie parytetu teraz moim zdaniem pora już wrócić do dolara, po dobrych danych PMI z USA , FED ma paliwo do dalszego QT i kolejnej podwyżki stóp to powinno umocnić tymczasowo dolara i ściągnie indexy niżej. Oby się sprawdziło bo poluje na dwie spółki technologiczne z NASDAQ i liczę, że uda się zająć pozycję na niższych poziomach.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #9 Ocena: 0

2023-04-22 20:03:01 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Zgadza się że s&P500 nie doszedł do moich poziomów ale w zasadzie z moich kresek wynikało że do końca miesiąca powinniśmy pozostać w tym "mikro-tredzie" pro wzrostowym. Od pierwszego Maja (może trochę wcześniej ) "mikro trend" powinien się odwrócić. Jak na razie to na spekulacyjnym za ostatnie 4 tygodnie jestem na + 4.44%. W Poniedziałek lub we wtorek będę to musiał ręcznie sprzedać bo już zwątpiłem że dojdzie do ustawionych poziomów.

Zbliżamy się do miesiąca Maja i "stary" Indiański Manitu powiadał : w Maju to wyjdź z parkietu i idź gdzie indziej.
Hmm... Może jakiś walutowy ETF ? Bez obawy, emerytalnego kapitału nie ruszam, to tylko zabawa małym spekulacyjnym portfelikiem.

Do góry stronyOffline

Emeryt56

Post #10 Ocena: 0

2023-04-29 01:46:53 (2 lata temu)

Emeryt56

Mężczyzna

Mój pakiet spekulacyjny dotrzymałem do dzisiaj i zaraz po lunchu o 13:00 musiałem to ręcznie popchnąć PKC bo do moich ustawień zabrakło 26 punktów. Co prawda dzisiaj jest Piątek i na zamknięciu ładnie "podbiło" tym zapowiadając dobry poniedziałek . Jednak mnie wychodzi na mały trend spadkowy taki na 5-6 tygodni i się zadowoliłem 5,3%.
Hmm... Brak ludzi do pracy, brak mieszkań, dalej nadmiar gotówki przy zmniejszającej się inflacji. Okiełzane ceny energii, "naprawione" łańcuchy dostaw. Przyzwyczajenie się do "wojny" na zasadzie "to już jest w cenie". Nawet straszenie lawinowymi bankructwami banków już nie powala.
Czego się po tym wszystkim oczekiwać ?
"Miękka" recesja ? Oby.
Ps.
Odnoszę się do rynków za wielka wodą.
.

Do góry stronyOffline

Strona 6 z 9 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,