Jestem właścicielem niewielkiej firmy budowalenej zatrudniającej dwóch sub-contractorów w systemie CIS i mnie jako pracującego dyrektora spółki w systemie PAYE. Przynajmniej tak to powinno wyglądać.
Wszystko prowadzę sam i dlatego tutaj jestem

Zrobiłem sporo bałaganu który już w większości rozwikłałem mam jednak nadal trochę problemów i potrzebuję pomocy.
Zwracam się dlatego z prośbą do was, bo każdy księgowy chce od razu przejąc całą moją księgowość na co mnie niestety w tym momencie nie stać. Mam księgowego który mi rozlicza spółkę pod koniec roku natomiast wszystkie wypłaty Monthly Returns/FPS czy EPS składam samodzielnie.
Problem mam taki, ze za radą mojego księgowego zatrudniłem siebie samego jako subcontractora a to nie było dobry pomysłem, on się teraz oczywiście tego wypiera ale to nie istotne.
Otrzymałem telefon z HMRC i kazali mi wykasować siebie z każdego FPS'a i EPS'a zgłoszonego do urzędu i z listy subcontractorów, oraz zatrudnieniu siebie jako pracującego dyrektora w systemie PAYE.
I tego właśnie nie umiem zrobić. Potrafię zatrudnić kogoś w oprogramowaniu HMRC Basic Tools, ale tam nie ma żadnej opcji zatrudnienia dyrektora jako pracownika a tak podobno to ma być zrobione bo inne składni NI są.
Jeśli ktoś z doświadczeniem w takich sprawach mógłby udzielić mi porady i poprowadzić za rączkę jak to zrobić byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za przeczytanie.