odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
slayerq |
Post #1 Ocena: 0 2016-12-19 22:44:48 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-12-2014 Skąd: Essex |
Cześć.
Zamierzam się w niedługim czasie przebranżowić w sensie zmienić zawód
Mam pewien pomysł, który poniekąd pokrywa się z moim obecnym zawodem. Na dzień dzisiejszy tworzę bazy danych, głównie wyszukuje firmy/NIPy/KRS itp. itd. pod dany profil.
Natomiast chciałbym zacząć robić coś co lubię i tym czymś jest zawód o nazwie broker turystyczny. Czyli coś jak biuro turystyczne, tylko działałbym na mniejszą skalę i na własną rękę.
Generalnie pomysł jest taki, żeby stworzyć dosyć dużą stronę www + FB i jakoś spróbować ruszyć z tym, na początku chyba jednak bez www żeby nie pchać się w koszta.
Zwracam się do Was z prośbą o opinie, czy słyszeliście może o takim czymś? Czy jest sens w to wchodzić?
Trochę się obawiam o ewentualny sens wyboru między mną, a profesjonalnym biurem. Zakładam, że najlepszym moim atutem byłaby mniejsza cena i może bardziej spersonalizowane podejście. Czyli byłbym w stanie zaplanować wakacje od A do Z mieszcząc się w jakiejś kwocie. Szczególnie planuje uderzyć na rynek UK, gdyż tu mieszkam, a z rozmów z różnymi ludźmi wynika, że nikt nie potrafi kupić taniego biletu czy ogarnąć jakiegoś tańszego hotelu.
Czekam na porady i jak to wygląda z Waszego punktu widzenia. Temat jest ogólnie szeroki i można go rozpatrywać na wiele sposobów. Dużo jest za i dużo przeciw, dlatego potrzebuję świeżej opinii z zewnątrz.
Dziękuję.
|

|
 |
|
|
Wielim |
Post #2 Ocena: 0 2016-12-19 22:49:52 (8 lat temu) |
Z nami od: 03-09-2013 Skąd: Londyn |
Nie wiem czy to ma sens , istnieją setki stron które wyszukają za Ciebie loty od najtańszej opcji do najdroższe , później hotel , lista uporządkowana od najtanszego do najdrozszego albo od najpopularniejszego , jak chcesz to bardziej zaawansowane opcje jak kupno ubezpieczenia , wypożyczenie samochodu , bilety na atrakcje turystyczne itd itp np lowcostholiday(akurat z tej korzystałem ) ale naprawdę jest ich wiele i robią to za darmo . Wystarczy umieć włączyć komputer z internetem [ Ostatnio edytowany przez: Wielim 19-12-2016 22:51 ]
|

|
 |
|
stanislawski |
Post #3 Ocena: 0 2016-12-20 09:58:38 (8 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
Cytat:
2016-12-19 22:49:52, Wielim napisał(a):
Nie wiem czy to ma sens , istnieją setki stron które wyszukają za Ciebie loty od najtańszej opcji do najdroższe , później hotel , lista uporządkowana od najtanszego do najdrozszego albo od najpopularniejszego , jak chcesz to bardziej zaawansowane opcje jak kupno ubezpieczenia , wypożyczenie samochodu , bilety na atrakcje turystyczne itd itp np lowcostholiday(akurat z tej korzystałem ) ale naprawdę jest ich wiele i robią to za darmo . Wystarczy umieć włączyć komputer z internetem [ Ostatnio edytowany przez: <i>Wielim</i> 19-12-2016 22:51 ]
Wielim, masz nieaktualne informacje. Lowcostholiday już nie robi. Tzn. zrobiło ludziom na rękę - na amen.
Kolego co ty rozumiesz przez "na początek bez www."? To jak chcesz działać?
Do tego - to wciąż ma sens, ale jest tu sporo zastrzeżeń, ograniczeń i trzeba mieć łeb. Jak mówisz i piszesz po angielsku? Jak dobry jesteś w copywritingu?
|

|

|
|
Richmond |
Post #4 Ocena: 0 2016-12-20 10:09:33 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Z mojego punktu widzenia, ktos kto szuka najtanszych wakacji, nie zaplaci za usluge znalezienia ich. Predzej ktos, kto jest sklonny wydac wiecej, ma okreslone wymagania i nie ma czasu, zeby wyszukiwac wsrod ofert. Amex Travel oferuje podobne uslugi dla swoich klientow i duzo osob z tego korzysta.
Strona WWW konieczna, chociazby zeby podac troche informacji o sobie, wczesniejsze doswiadczenie, itp. Trzeba jakos wyrobic sobie wiarygodnosc.
Ja czasami korzystam z uslug takiego malego agenta, ktory jest w stanie rezerwowac bardziej skomplikowane trasy, sprzedawac loty z kombinacja specjalnych voucherow lini lotniczych, itp. W sumie robi to samo co Amex Travel, ale tego agenta poznalam osobiscie i wole wspierac jego biznes. A poznalam go na forum lotniczym, gdzie sluzy porada i w ten sposob wyrabia sobie dobra opinie.
Cytat:
2016-12-19 22:44:48, slayerq napisał(a):
rynek UK, gdyż tu mieszkam, a z rozmów z różnymi ludźmi wynika, że nikt nie potrafi kupić taniego biletu czy ogarnąć jakiegoś tańszego hotelu.
Jest mnostwo mistrzow tej dyscyplinie, wspierani sa przez rozne fora internetowe. Carpe diem.
|

|
 |
|
AgentOrange |
Post #5 Ocena: +1 2016-12-20 10:46:27 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Czyli chcesz robić coś jak trivago tylko na mniejszą skalę? Bo są też biura które robią wyprawy na zamówienie, losowy przykład to www.kiribaticlub.pl
|

|
 |
|
|
elemelek |
Post #6 Ocena: 0 2016-12-20 17:53:28 (8 lat temu) |
Z nami od: 30-09-2010 Skąd: UK |
W moim przypadku i moich znajomych, kazdy unika Polskich posrednikow, z racji oszustwa itp.
Jak sie slyszy, ze Polak ogarnia tanie wakacje to juz lampka sie zapala, ze cos nie tak, ze jakis walek.
[ Ostatnio edytowany przez: elemelek 20-12-2016 17:53 ]
|

|
 |
|
slayerq |
Post #7 Ocena: 0 2016-12-20 18:35:40 (8 lat temu) |
Ogólnie ma to sens, ale chyba jednak nie dla mnie temat, chociaż uważam że ktoś z dobrą wiedzą i sprytem może niezły biznes prowadzić.
Generalnie szukam czegoś gdzie mógłbym pozyskiwać informację za pieniądze. Jakieś raporty/zlecenia itd. Jako freelance jest tego mnóstwo, ale też duża konkurencja i ciężko się wbić od 0, a dwa żeby zarobić ciut więcej już trzeba mieć większe trochę umiejętności, ja póki co Excel i tworzenie baz danych takich opartych na informacjach z stron firmowych czy LinkedIn, FB itd.
A chciałbym pójść wyżej, bo trochę zbyt monotonna praca i za małe pieniążki.
Nic, pozostaje szukać czegoś innego, rynek jest szeroki i otwarty, szczególnie w PL.
Jakby ktoś miał pomysł, to chętnie się zapoznam.
Póki co dziękuję za dotychczasowe porady
|

|
 |
|
Richmond |
Post #8 Ocena: 0 2016-12-20 19:48:31 (8 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
To moze idz w data mining w korpo. A potem mozesz wykorzystac umiejetnosci dla siebie. Carpe diem.
|

|
 |
|
AgentOrange |
Post #9 Ocena: 0 2016-12-20 22:32:24 (8 lat temu) |
Z nami od: 17-05-2015 Skąd: Twickenham |
Teraz machine learning jest w cenie i wszystkie powiązane.
|

|
 |
|
slayerq |
Post #10 Ocena: 0 2016-12-20 23:28:43 (8 lat temu) |
Cytat:
2016-12-20 19:48:31, Richmond napisał(a):
To moze idz w data mining w korpo. A potem mozesz wykorzystac umiejetnosci dla siebie.
Nigdy się z tym nie spotkałem wcześniej. Sprawdziłem i chyba za wysokie progi dla mnie. Zaczynać takie coś od 0, to jest dosyć sztuka, a ja raczej nie mam zaplecza matematycznego/programistycznego, które by mi pomogło.
|

|
 |
|