Przejrzałem kilka wątków, poszperałem trochę w necie ale jako nie specjalista wolałbym, żeby ktoś fachowym okiem spojrzał na moje wnioski. Konstruktywne uwagi mile widziane.
Pracuję obecnie w UK na umowę o pracę, klasyczny full-time. Z różnych powodów planuję powrót do Polski ale chciałbym zachować pracę, więc pozostaje złożenie konkretnej propozycji aktualnemu pracodawcy. Planowo praca zdalna z PL plus wyjazdy do UK, ale sumaryczny czas przebywania w UK poniżej 183 dni w roku.
Opcje dostępne:
1. Zarejestrowanie się jako SE
Zalety: prostota, korzystanie z brytyjskiej kwoty wolnej od podatku
Wady: odpada z uwagi na brak rezydentury
2. Założenie LTD
Zalety: można prowadzić spoza UK, nie trzeba się zatrudniać, można sobie wypłacać dywidendy
Wady: Koszty księgowego (szacuję z grubsza na 150 GBP miesięcznie z adresem i obsługą korespondencji), podpadanie pod IR35 (nie wgłębiałem się za bardzo w ten temat, ale wychodzi na to, że trzeba płacić podatki jak na etacie, plus obsługę księgową LTD)
3. Zarejestrowanie działalności gosp. w PL
Zalety: 2 lata niższego ZUSu (kontynuacja pracy dla poprzedniego pracodawcy nie dotyczy zagranicy), niższe niż LTD koszty obsługi księgowej
Wady: ZUS i wszystko co się wiąże z "prostotą" prowadzenia firmy w PL.
Alternatywy:
1. Przejście na SE i skorzystanie z adresu znajomych w UK.
Zalety: wszystkie zalety SE
Wady: Nie wiem jak z wrzucaniem w koszty lotów z PL do UK i z powrotem, ryzyko podpadnięcia pod oszustwo.
Wnioski: Wychodzi na to, że w powyżej opisanej sytuacji (jeden klient w UK, brak klientów poza UK), paradoksalnie najbardziej się opłaca opcja nr 3: sumaryczne koszty nawet pełnego polskiego ZUSu i obsługi księgowej przez jakąś firmę będą niższe, lub porównywalne, z kosztami LTD+IR35.
Nie wiem jak z opcją alternatywną.
Proszę o uwagi i opinie (za wyjątkiem wątku "a po co wracać"

Pozdrawiam serdecznie!