Ja w tym az takim ekspertem nie jestem.
Od 4 lat kupuje towar w polskich hurtowniach i sprzedaje tutaj w UK.
Mamy SE i nie jestesmy na Vacie. (raz do roku sie rozliczamy i to tyle). Plus jakies skladki na NIN.
Kiedys jedna hurtownia chciala odemnie number VAT(NIP) bo mieli przypadek ze ktos im powiedzial ze jest na VACie pozniej okazalo sie ze nie jest i sami musieli zaplacic VAT.
No ale to byl ich blad.
Jesli kupujesz cokolwiek od firmy musza ci wystawic rachunek czy jesli sa na VAT musza ci wystawic fakture VAT i tyle.
To jest ich obowiazek.
Jezeli sa na vacie to maja obowiazek wystawic taka fakture zarowno firmie jak i osobie prywatnej jesli o to poprosi.
Jezeli nie podajesz/nie masz VATu europejskiego czy nie jestes na VAT musza ci naliczyc VAT w fakturze i ty go placisz od razu. No chyba ze nie chca takim firma/osobom sprzedawac ale dlaczego by nie mieli to nie wiem nie ma dla nich roznicy.
Mnie czesto sie pytaja dlaczego nie chce byc na VAT bo tutaj(UK) mniejszy itp, moge nie palcic, . Tlumacze im ze nie mam poprostu kosztow i mi sie nie oplaca, wiecej biegania papierkow itp.
Moze i sie oplaca, nie jestem ksiegowym i moze by bylo warto ale ja chce miec spokoj i mi pasuje tak jak mam teraz.
Nie sprzedaje tyle zeby wejsc na VAT i nie mam takiego obowiazku.
Wystawiaja mi normalnie polska fakture, wpisuja nazwe firmy i adres i naliczaja VAT i to im place.
Ta fakture sobie pozniej przeliczam na funty, zawsze wchodze na strone Bank of England i przeliczam po kursie jaki pokazuje.
Czy dobrze nie wiem, robie tak od 4 lat. Nigdy nie mialem zadnej kontroli wiec jeszcze sie nie dowiedzialem.
A jak sa uparci to niech porozmawiaja z ksiegowa.
Co jak przyjdzie do nich polska firma ktora nie jest na VAcie? powiedza im ze maja byc vatowcem?
Uwaga.
Moze byc tak ze jesli kupujesz na firme to musisz podac NIP.I moze dlatego tak bardzo chca. Mi sie jakos udaje jesli to jest wymagane. Chyba ze jako SE tego nie mam i bardzej mnie traktuja jako osobe prywatna niz firme.
Tak sobie czytam i znalazlem to:
http://prakreacja.pl/jak-wystawic-fakture-dla-zagranicznej-spolki-ktora-nie-ma-numeru-vat-ue/
Byc moze maja racje ze chca i mi zle wystawiaja. To co opisalem jest jak wyglada u mnie ale nie musi byc dobrze. Wez na to poprawke
[ Ostatnio edytowany przez: gotman25 11-05-2016 12:21 ]