MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma w UK - inaczej niz wszyscy

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

KunePL

Post #1 Ocena: 0

2016-05-02 15:35:39 (9 lat temu)

KunePL

Mężczyzna

Z nami od: 02-05-2016

Witam,
jestem namawiany przez znajomych do otwarcia firmy w UK i zalegalizowania pewnych dochodów.
Większość tematów, które przeczytałem w internecie odnosiła się do wyprowadzenia pieniędzy z Polski i uniknięcia płacenia podatków/ZUS mieszkając w Polsce i/lub prowadząc biznes. Mnie interesuje coś innego.

Od razu mówię, że zależy mi na firmie z aktywnym nr VAT.
Z racji profesji zależy mi na zakupie towarów od polskich, austriackich, belgijskich, niemieckich (ogólnie EU bez UK) firm na europejski NIP, a co za tym idzie w kwotach netto. Po poddaniu tych towarów "obróbce" głównie w Polsce, sprzedaż towaru w Niemczech (dzięki temu, że firma jest spoza DE bardziej liberalne podejście do kwestii gwarancji i rękojmi).
Oczywiście w pełni legalnym procesie i ze sprzedażą z 20% podatkiem VAT klientom prywatnym (powoduje to niższe inwestycje w towar).

A więc:
1. nie mam działalności gosp w PL
2. nie jest w żadnym stosunku z pracodawcą w PL lub innym kraju
3. nie jestem właścicielem żadnych nieruchomości na terenie PL lub EU

Jeśli jestem ja z partnerem (biznesowym oczywiście), który ma już działalność w Niemczech, wygodniej jest nam otworzyć LTD? Czy jako spółkę cywilną?

Rozumiem, że potrzebuje tzw NIN (czyli coś między PESEL a NIP) nadane przez urząd i do tego potrzebuje adres w UK i nr telefonu - mogę podać adres znajomych i utrzymywać, że mieszkamy razem?

Czy coś przeoczyłem?
Wiem, że są firmy pośredniczące w tego typu sprawach, ale jakoś nie mam zaufania i wolałbym wiedzieć od osób, które są w UK i wiedzą jak to wygląda od kuchni, wolałbym wręcz księgowość pozostawić angielskiej firmie.
Z tego co doczytałem się, angielskie urzędy nie patrzą przychylnie na osoby, które mają adres jak 1000 innych firm.

Wiem, że jest wątpliwość w kwestii Rezydenta Podatkowego, ale z racji kontrahentów z różnych krajów, US w UK nie powinien mieć wątpliwości, że nie jest to przykrywka i ucieczka od ZUS.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2016-05-02 15:50:34 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KunePL

Post #3 Ocena: 0

2016-05-02 16:11:53 (9 lat temu)

KunePL

Mężczyzna

Cytat:

2016-05-02 15:50:34, bhambyk napisał(a):
Cytat:

2016-05-02 15:35:39, KunePL napisał(a):
Z tego co doczytałem się, angielskie urzędy nie patrzą przychylnie na osoby, które mają adres jak 1000 innych firm.

a gdzie sie doczytales? masz na mysli biurowiec / baraki przemyslowe?

Mam na myśli rozwiązanie, które może budzić wątpliwość angielskiego urzędu o moim pobycie na terytorium UK. Rezydentem podatkowym (z tego co wiem), możemy być gdy spędzamy w danym kraju >pół roku. Dodatkowo potrzebuje nr NIN (ubezpieczenia), żeby miało to ręce i nogi, a to już wymaga (podobno) potwierdzonego miejsca zamieszkania (np. po przez rachunek za prąd). Jak to wygląda w rzeczywistości?

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2016-05-02 16:59:50 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KunePL

Post #5 Ocena: 0

2016-05-02 18:13:13 (9 lat temu)

KunePL

Mężczyzna

Cytat:

2016-05-02 16:59:50, bhambyk napisał(a):
NIN bylby potrzebny Tobie jako mieszkancowi UK. Jesli macie spolke w Niemczech mozecie otworzyc oddzial w UK.

Nie mamy spółki (oficjalnie).

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2016-05-02 18:28:00 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2016-05-02 18:53:12 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

A po kij ta firma ma byc w UK?
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-05-02 18:56:07 (9 lat temu)

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

KunePL

Post #9 Ocena: 0

2016-05-02 20:52:56 (9 lat temu)

KunePL

Mężczyzna

Cytat:

2016-05-02 18:53:12, Richmond napisał(a):

Cytat:

2016-05-02 15:35:39, KunePL napisał(a):
Od razu mówię, że zależy mi na firmie z aktywnym nr VAT.
Z racji profesji zależy mi na zakupie towarów od polskich, austriackich, belgijskich, niemieckich (ogólnie EU bez UK) firm na europejski NIP, a co za tym idzie w kwotach netto. Po poddaniu tych towarów "obróbce" głównie w Polsce, sprzedaż towaru w Niemczech (dzięki temu, że firma jest spoza DE bardziej liberalne podejście do kwestii gwarancji i rękojmi).
Oczywiście w pełni legalnym procesie i ze sprzedażą z 20% podatkiem VAT klientom prywatnym (powoduje to niższe inwestycje w towar).

Cytat:

2016-05-02 18:56:07, bhambyk napisał(a):
Cytat:

2016-05-02 18:53:12, Richmond napisał(a):

bo tanio. kiedys jeden polski przedsiebiorca ktoremu ta strone rzadowa tlumaczylam, mowil ze sporo jego znajomych przenioslo firmy do UK. oczywiscie, to wcale nie "inaczej niz wszyscy".

Dziękuje za dotychczasową pomoc, ale mam zupełnie inne przesłanki.

[ Ostatnio edytowany przez: KunePL 02-05-2016 20:53 ]

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,