MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma LTD a działalność gospodarcza.

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

FaridPL

Post #1 Ocena: 0

2016-04-01 04:36:43 (9 lat temu)

FaridPL

Mężczyzna

Z nami od: 01-04-2016

Witam. Mam założoną firmę LTD w Anglii której jestem właścicielem oraz działalność gospodarczą w polsce. Posiadam wszystkie dokumenty jeśli chodzi o NIN i konto bankowe. Ponieważ dużo osób postanowiło urwać się od naszego systemu Zusowskiego moim pytaniem jest jakie kolejne kroki powinienem podjąć by móc spokojnie prowadzić działalność nie płacąc zusu ale jednocześnie spokojnie rozliczając się z podatkami tutaj w Polsce. Wiem że będę zmuszony do założenia oddziału w Polsce lecz moje pytanie nasuwa się czy przy tak rozłożystej konstrukcji wysyłanie papierów do obydwu państw wraz z końcem roku podatkowego nie będzie udręką? W dodatku jakie kolejne kroki należy podjąć by zostać zwolniony z zapłaty Zusu - o jakie dokumenty należy się starać lub gdzie dochodzić swoich roszczeń? Czy sam fakt istnienia firmy LTD jest wystarczający nawet jeśli będzie ona uśpiona i nieaktywna z zerowym dochodem o ile jest taki możliwy? W końcu należy jakoś zapłacić Ubezpieczenie społeczne na pracownika - w tym wypadku mnie dyrektora- Nawet jeśli miały by to być drobne sumy jak to zrobić by miało to podstawy prawne. Dodam że w polsce jestem opodatkowany na ryczałcie bez obowiązku posiadania kasy fiskalnej. Zdaje sobie że są to pytania ciężko i lepiej byłoby udać się do jakichś księgowych i tak też zrobię lecz mam nadzieje że przedtem zbiorę tyle informacji ile będę w stanie by nie doprowadzić do dziwnych sytuacji by nie płacić za towar nie pożądany ani nie zostać przysłowiowo nabity w butelkę. Dziękuję i Pozdrawiam!

[ Ostatnio edytowany przez: FaridPL 01-04-2016 04:39 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Richmond

Post #2 Ocena: 0

2016-04-01 06:51:17 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Nie wiem po co Ci ta spolka limited, jak chcesz ja trzymac w stanie uspionym. Skladki national insurance placisz tylko wtedy, gdy wyplacasz dyrektorowi pensje i jest ona wyzsza niz pewiem pulap roczny. Ale dyrektor nie musi wyplacac sobie pensji.

Jesli chciales unikac placenia ZUS i byc ubezpieczonym, to ten scenariusz nie zadziala.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

FaridPL

Post #3 Ocena: 0

2016-04-01 06:57:42 (9 lat temu)

FaridPL

Mężczyzna

Z nami od: 01-04-2016

Nie specjalnie mnie interesuje bycie ubezpieczonym. Raczej zastanawiam się nad tym w jaki sposób funkcjonują powiązania miedzy LTD a sp zoo dzięki którym wedle przepisów uprawa jesteśmy niezobowiązani do opłacania Zusu.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2016-04-01 09:01:37 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #5 Ocena: 0

2016-04-01 15:30:44 (9 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

nie ma takiej mozliwosci (zgodnej z prawem) abys pracowal ,zyl i leczyl sie w Polsce a placil ubezpieczenia spoleczne w UK.
sa sposoby tymczasowe ale permanentnie jest to nie do wykonania zgodnie z prawem.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,