MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Biznesowe konto bankowe - gdzie ?

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

Str 5 z 6

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2016-09-27 18:54:05 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Zalezy jaki pakiet uslug kupiles, co oferuje dana firma, itp. Moi ksiegowi nic nie robia, mam wielki arkusz Excela przygotowany przez nich i wszystko wpisuje w nim sama. Oni robia VAT co kwartal, chociaz arkusz pokazuje mi te kwote i tak, robia rozliczenie roczne, itp.

Czasami nie kontaktuje sie z nimi miesiacami, ale jak mam pytanie, to moge zadac je w kazdej chwili. Wiem, ze niektorzy kontaktuja sie ze swoimi ksiegowymi w kazdej drobnej sprawie, wysylaja im kwitki i pytaja sie czy moga cos tam kupic na firme, itp.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

nettyper

Post #2 Ocena: 0

2016-09-27 20:25:20 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Z nami od: 18-11-2011

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem dodać jeszcze, że mowa jest o limited company gdzie jest naprawde sporo faktur. Czy to coś zmienia? Czy jakoś prawo to reguluje? Sam nic znaleźć konkretnie nie mogłem.

Ogólnie, trochę czuje się naciagany płacąc spore pieniądze co miesiąc za prowadzenie księgowości przez biuro, gdzie oni przez 4 miesiące nie zajrzeli nawet w papiery

Do góry stronyOffline

krakn

Post #3 Ocena: 0

2016-09-27 20:36:13 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Zależy, ja też podaję księgowej wszytko na tacy, bo tylko raporty z programu do faktur.
Ale co innego Ltd, i jeszcze co innego jak jest VAT.
Oni nie zaglądają w papiery jak nie po prosisz bo i tak czy siak za rozliczenie ty odpowiadasz.

Firmy księgowe liczą też za każdy rachunek jaki Musza wklepac do komputera jeżeli nie używasz jakiegos programu
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Richmond

Post #4 Ocena: 0

2016-09-27 20:36:52 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

To znaczy, ze kupiles usluge, ktora nie jest odpowiednia dla Ciebie. Dlaczego nie porozmawiasz o tym z ksiegowymi? Jak nie spelniaja Twoich oczekiwan, to poszukaj innej firmy.

Prawo nie reguluje jakie uslugi powinni oferowac. Mozesz prowadzic firme limited bez ksiegowych w ogole. A na koniec roku firmowego placic tylko za jednorazowe przygotowanie rozliczenia i tyle.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

nettyper

Post #5 Ocena: 0

2016-09-27 21:07:16 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Z nami od: 18-11-2011

Jutro właśnie taką rozmowę mam, na moją prośbę, nie pierwszy raz zresztą i dlatego chciałem trochę informacji zaczerpnąć od osób, które mają większe doświadczenie, dlatego bardzo dziękuję za każdy wpis.

Ogólnie przeszedłem z se na limited w czerwcu i narazie jeszcze nie jestem na vacie, ale w ciągu miesiąca będę musiał na niego przejść. Uczulalem w tym temacie księgowych, ale nic się nie dzieje. Prosiłem także o zestawienia miesięczne, to kręcili, że są zajęci i do piątku (zeszłego) wszystko będzie zrobione. Oczywiście nie zostało.

Ogólnie to musiałem się nawet o payrolle doprasZac, a zatrudniam ludzi. Jedyne co jest na czas to faktury od nich :-)

Co byście radzili w takiej sytuacji? Niestety podpisałem kontrakt na rok, zatem nie mogę ot tak sobie z nich zrezygnować.

Do góry stronyOffline

bartek99

Post #6 Ocena: 0

2016-10-06 12:40:32 (9 lat temu)

bartek99

Mężczyzna

Z nami od: 24-02-2016

jak mam LTD i jestem jedynym dyrektorem to sobie nie moge ot tak placic np. za zwykle zakupy w tesco karta firmowa? Kasa firmowa jest jakby zamrozona i nie moge z niej korzystac oprocz zakupow na firme? Moze ktos mi rozjasnic temat, bo tak jakos troche dziwnie to wyglada...

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #7 Ocena: 0

2016-10-06 12:44:07 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

Kasa firmowa jest firmowa, nie Twoja. Chyba juz odpowiadalam na to pytanie wczesniej.

Jesli uzyjesz pieniedzy firmowych na prywatne zakupy, to musisz je oddac do firmy. Pieniedzy firmowych uzywasz tylko na zakupy zwiazane z dzialalnoscia.

Firma to nie jest Twoj prywatny folwark. Wyplacasz sobie srodki w sposob zgodny z przepisami (dywidendy, pensja), a reszta to sa pieniadze, ktore sa w firmie.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2016-10-06 13:15:28 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Richmond

Post #9 Ocena: 0

2016-10-06 13:35:12 (9 lat temu)

Richmond

Kobieta

To jest tak, dopoki HMRC nie bedzie chcialo zrobic audytu, to nikt nikogo za reke nie zlapie. Ale jak juz bedzie audyt, to nie bedzie wesolo.

Znalam goscia, ktory kupowal bilety na mecze rugby na firme i rozliczal to jako business entertainment. Bilety w setkach funtow. Wszystko pchal przez firme, bo w ten sposob mogl wydawac pieniadze, ktorych zona nie pozwolilaby mu wydac prywatnie i mogl to ukryc przed nia.
Carpe diem.

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2016-10-06 13:43:54 (9 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 5 z 6 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »