MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Sklep stacjonarny - Kasa fiskalna, oprogramowanie, platnosci

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

nettyper

Post #1 Ocena: 0

2016-01-31 19:04:00 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Z nami od: 18-11-2011

Witam,
mam kilka pytan dotyczacych prowadzenia sklepu stacjonarnego:

1. Kasa fiskalna - czy trzeba ja gdzies rejestrowac? W PL jest wymog w US
2. Oprogramowanie - chcialbym zsynchronizowac sklep ebay, sklep internetowy oraz stacjonarny - jedna baza, magazyn. Jaki program polecacie?
3. Platnosci karta - jest wiele firm oferujacych swoje terminale i system platnosci karta. Czy znacie, mozecie polecic ktoras?

Jezeli macie jakies rady/sugestie/przestrogi, ktore moga przydac sie aby uniknac bledow zwiazanych z otwarciem sklepu, piszcie smialo :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2016-01-31 19:12:49 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

z tego co widzę to nie są kasy fiskalne w rozumieniu PL, przynajmniej na paragonie nie widzę znaku ufiskalnienia, czy li są to zwykłe kasy rejestrujące.

Ale nie ma obowiązku, chyba że dla własnej wygody.

Co do programu to ja się nie wypowiem, bo chyba to co chcesz to dość złożone, ja używam Invoice2go.
Wersja onlain, moge wystawiać rachunki z teleofnu, lub komputera przez www, jest baza towarowa, jest baza klientów, jest możliwość wpisywania i segregowania rachunków zakupu, w tym towarów i kosztów. Można nawet przypisywać konkretny dokument do wystawionej faktury, oraz ustawić automatyczne wystawianie rachunków jeżeli np u nas ktoś ma abonament.

Ale nie wiem czy to spełni twoje wymagania, bo rozumiem że miało by automatycznie zdejmować pozycję z magazynu po sprzedaży na ebay?
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

nettyper

Post #3 Ocena: 0

2016-01-31 19:32:32 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Dzieki krakn za odpowiedz. Wyglada na to, ze w UK jest to bardziej uproszczone i nie trzeba kasy, na szczescie, rejestrowac.

Bede musial poszukac takiej, ktora bedzie laczyla sie z magazynem i automatycznie sciagalo produkt.

I wlasnie o ta automatyzacje sie rozchodzi.

W UK bardzo popularny jest SAGE z tego co wiem, tylko nie wiem czy nie jest zbyt skomplikowany i zbyt rozbudowany jak na moje potrzeby

Do góry stronyOffline

krakn

Post #4 Ocena: 0

2016-01-31 20:21:25 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

To nie kasa tylko komputer powinien wystarczyć do tego ew czytnik kodów kreskowych, jeżeli asortyment ma być duży. Trudno powiedzieć nie znając skali.
Wiele programów umożliwia stopnuowanie i robienia upgrade do kolejnych modułów czy wielkości bazy.
W sumie wiesz co chcesz robić to dość prosto powinieneś znaleźć coś.
Jednego się obawiam że takiej pełnej współpracy z ebay to nie będzie bo musiał byś mieć dostęp do kwerend w bazie ebay.

Natomiast można przecież zdejmować produkt z bazy w momencie pakowania towaru.
Odpowiednik podania klientowi na ladzie.

Do góry stronyOffline

nettyper

Post #5 Ocena: 0

2016-01-31 23:55:40 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Asortyment to ok 400 produktow, ale do tego dzielone na smaki i wielkosci, takze kodow kreskowych jest prawie 1000, a bedzie wiecej.

Komputer by wystarczyl, jednak jak klient dostaje paragon to wyglada to bardziej profesjonalnie.

Na poczatku w sumie by wystarczylo reczne zdejmowanie z aukcji i sklepu internetowego.

Zatem musze znalezc kase + skaner oraz terminal do placenia karta

Do góry stronyOffline

krakn

Post #6 Ocena: 0

2016-02-01 07:38:30 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Przyzwyczajenia z Polski.

Ja tutaj często do wszystkiego dostaje kwitek nawet napisany ręcznie.
Anglicy zupełnie nie przywiązują wagi do śmieci, z ebay i to duże firmy przesyłają rachunek na papierze z naklejka, z której odrywaja kawałek i naklejaja na pudełko a reszta dokumentu w pudełku.
Ew po prostu kartka a4, kartka jest tak składana że służy jako adres. Wkłada się do koszulki samoprzylepnej i w świat.

A tak poza tym, w. Zakupach internetowych to praktycznie nie stosuje się drukowania dokumentów, wysyłasz rachunek w pdf.
Ja również nie drukuje rachunków, w ciągu roku robimy ponad 1000 zleceń i drukuje max 2 rachunki.
Dla dziadków... Reszta wszytko email, kończę pracę wyjmuje telefon, robię rachunek send i gotowe.

Ekologia!
To profesjonalizm.

Oczywiście decyzja należy do ciebie, ale wg mnie drukarka paragonów może być wygodna, ale zwłaszcza na początku, zbędny koszt.a tanie nie jest.
1000 produktów to nie jest dużo.

Czytnik kart można dostać w banku gdzie masz konto firmowe, można też w innych zewnętrznych firmach, jest nieco prościej je uzyskać, ale problem jest z dłuższym okresem rozliczeniowym.
Czasami trzeba czekać nawet miesiąc na przelew.
Koszty transakcji też są często wyższe.

Do góry stronyOffline

nettyper

Post #7 Ocena: 0

2016-02-01 17:52:20 (9 lat temu)

nettyper

Mężczyzna

Na eBayu dzialam juz 3 lata i faktycznie z paragonem nie ma problemu, nie jest potrzebny i nie zdarzylo sie aby ktos sie zapytal - kilkudziesiecu klientow codziennie.

Jednak nie spotkalem sie jeszcze, aby w sklepie stacjonarnym sprzedawca nie dal mi paragonu. W sumie to on jest podstawa w przypadku platnosci gotowkowej do zwrotu czy wymiany.

Wszystko sie rozchodzi o ten sklep stacjonarny. Z transakcjami on line nie ma problemow.

Chcialbym wyeliminowac bledy na starcie, ktore mozna by popelnic otwierajac taki sklep :)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-02-02 15:21:20 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Jak tam chcesz,
Ja ma całą szafę rachunków zakupu z różnych sklepów, serwisów itd.
Od wymiany naprawy opon za 14 funtów, przez zakup w moim wypadku chemii od kilkudziesięciu do kilkuset funtów, a koncząc na rachunku za odkurzacz do prania dywanów na ponad 30 000 plus jeszcze kilkatysiaków ;)
Wszystko wypisane na takim czymś jak poniżej
Link do zdjęcia

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,