No nie mogę znaleźć informacji, które rozwiałyby moje wątpliwości i przez to nie mogę sobie zaplanować pewnych rzeczy.
O co chodzi?
Otóż zajmuję się produkcją i sprzedażą rękodzieła.
Mieszkam i sprzedaję (umowa o dzieło póki co) w Polsce.
W lutym wyjeżdżam na tydzień do Hull, a z końcem czerwca jak tylko dzieciak skończy rok szkolny wyjeżdżam na stałe do Hull.
Chce prowadzić firmę, już teraz. Ale nie w Polsce, tylko właśnie już w Anglii.
Czy mogę zarejestrować działalność nie mając statusu rezydenta? Bo gdzie nie czytam, to jest napisane że dla jednoosobowej działalności trzeba mieć status rezydenta.
Więc jak to właściwie jest w praktyce? Trzeba czy nie?
Wiem że dla spółek nie ma obowiązku, ale mnie spółka średnio interesuje, wolę Self Employed.
Czy mieszkając JESZCZE w Polsce mogę się zarejestrować w brytyjskim urzędzie podatkowym podczas pobytu tygodniowego w lutym w Hull?
Czy muszę posiadać brytyjski adres do rejestracji firmy? (a jeśli tak, czy może być taki z virtual office?
Tu znalazłam odpowiedź między zdaniami, ale nie wiem na ile jest to pewne źródło informacji. No ale artykuł jest o czym innym.
http://www.anglia4u.pl/index.php/informacje/wiadomosci/z-wielkiej-brytanii/item/1683-jak-uzyskac-potwierdzenie-rezydentury-w-wielkiej-brytanii
Prooosze, to dla mnie ważne

Czytałam forum, ale nie znalazłam informacji zbyt wielu, albo były one z datą bardzo wsteczną.
[ Ostatnio edytowany przez: Tharna 23-11-2015 16:56 ]