MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self employed - invoice dla osoby w Polsce?

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Qurrem

Post #1 Ocena: 0

2015-07-27 18:27:02 (10 lat temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Mam pytanie dotyczące ważności Invoice'a.

Otóż znajoma ma tutaj działalność w ramach której wykonuje pewne usługi takie jak sprzątanie etc. Ale tutaj nie o tym. Ma teraz możliwość wykonania od czasu do czasu pewnej pracy związanej z tłumaczeniami. Kwestia jest taka, że zlecenia takie są od Polaków, którzy na stałe pracują/mieszkają w Polsce.

Czy jest możliwość wystawienia Invoice'a dla Polaka? Przykładowo dana osoba z Polski zleca tłumaczenie pewnego tekstu, po wykonaniu zlecenia wystawia mu się angielskiego Invoice z kwotą w funtach (i ew. uzgodnionym kursem przeliczeniowym z danego dnia). Działalność nie jest działalnością VAT.
1) Czy coś takiego jest legalne z perspektywy brytyjskiego prawa?
2) Czy coś takiego jest legalne z perspektywy polskiego prawa?
3) Czy jest różnica między takim Invoicem wystawionym dla osoby fizycznej, a firmy?

Z góry będzie wdzięczny za wszelkie komentarze na ten temat od kogoś z doświadczeniem w takim sprawach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Post #2 Ocena: 0

2015-07-27 19:09:42 (10 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

ynop79

Post #3 Ocena: 0

2015-07-27 21:15:03 (10 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

tam sa jakies hocki klocki z vatem na uslugi wewnetrzno unijne - jak nie ma vatu to nie ma problemu

Do góry stronyOffline

Qurrem

Post #4 Ocena: 0

2015-07-28 18:33:37 (10 lat temu)

Qurrem

Mężczyzna

Z nami od: 08-11-2014

Dziękuję za pomoc, teraz nie dziwię się czemu prowadzenie biznesu tutaj jest prostsze...

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #5 Ocena: 0

2016-01-16 09:41:53 (9 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

Z nami od: 03-02-2011

witam podepne sie do tematu a mianowicie posiadam działalność w UK SE ostatniego czasu 2 miesiące temu kupiłem 3 produkty z polski na fakturkę ( zwykły rachunek z pieczątką sprzedającego) po dostarczeniu towaru do mnie (uk) okazało sie ze jeden produkt na kwote 300zł jest uszkodzony wiec go oddałem odesłałem i na dzień dzisiejszy sprzedawca tego towaru żąda odemnie rachunku na kwotę 300zł czyli to co mu oddałem bo było uszkodzone z jego winy ja mam mu teraz wystawić na to rachunek ze zwracam mu towar ?? czegoś tutaj nie rozumiem a z jakiej racji ??Co w takiej sytuacji zrobić ?? prosze o poradę pozdrawiam

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #6 Ocena: 0

2016-01-17 09:52:52 (9 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

Nikt nie pomoże

Do góry stronyOffline

gosiaa89

Post #7 Ocena: 0

2016-01-17 10:12:59 (9 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Z nami od: 03-10-2013

Cytat:

2016-01-16 09:41:53, koliber23 napisał(a):
witam podepne sie do tematu a mianowicie posiadam działalność w UK SE ostatniego czasu 2 miesiące temu kupiłem 3 produkty z polski na fakturkę ( zwykły rachunek z pieczątką sprzedającego) po dostarczeniu towaru do mnie (uk) okazało sie ze jeden produkt na kwote 300zł jest uszkodzony wiec go oddałem odesłałem i na dzień dzisiejszy sprzedawca tego towaru żąda odemnie rachunku na kwotę 300zł czyli to co mu oddałem bo było uszkodzone z jego winy ja mam mu teraz wystawić na to rachunek ze zwracam mu towar ?? czegoś tutaj nie rozumiem a z jakiej racji ??Co w takiej sytuacji zrobić ?? prosze o poradę pozdrawiam

Poproś sprzedawcę z Polski o wystawienie noty kredytowej na kwotę uszkodzonego towaru. Zwracałeś uszkodzony towar, a nie sprzedawałeś go ponownie do Polski więc polski sprzedawca nie powinien domagać sie faktury.
Mówię to z perspektywy księgowości w UK, w Polsce nie pracowałam, ale myślę, że zasady powinny być takie same.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2016-01-17 10:24:13 (9 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

chyba NOTY korekty faktury.
W Polsce jest coś takiego. Musisz mu wystawić nie fakturę tylko dokument zwrotu towaru (ZW)
napisać dlaczego towar zostaje zwrócony. Podać dane swoje, czy swojej firmy. W Polsce przy zwrotach wymagano zapisanie danych PESEL klienta zwracającego towar.

On na tej podstawie wystawi fakturę korygującą i będzie mógł rozliczyć się z naliczonego Vatu, bo inaczej nie dość ze odda ci pieniądze to będzie musiał zapłacić VAT od sprzedanego tobie towaru.
Taki powalony tam mają system, ale zrób to bo szkoda zeby go gnoje ścigali i szkoda żeby ponosił bezsensowne koszty.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

gosiaa89

Post #9 Ocena: 0

2016-01-17 10:47:51 (9 lat temu)

gosiaa89

Kobieta

Z nami od: 03-10-2013

Ups, myślałam, że nota kredytowa istnieje też w Polsce. Właśnie doczytałam, że polski odpowiednik to faktura korygująca.
Dzięki Krakn, człowiek uczy sie czegoś nowego każdego dnia!

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #10 Ocena: 0

2016-01-17 10:48:37 (9 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

Ok dziękuję wam bardzo i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony