MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Pierwszy biznes w UK, kilka pytań ,potrzebna pomoc

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

ryba1990

Post #1 Ocena: 0

2015-07-17 00:14:54 (10 lat temu)

ryba1990

Mężczyzna

Z nami od: 06-11-2013

Witam wszystkich serdecznie.

Mam kilka pytań odnośnie otworzenia tutaj działalności gosp. na własny rachunek. Mam ogrom pomysłów,aczkolwiek jestem totalnym laikiem w tym temacie i tak naprawde nie wiem od czego mam zacząć. Jeden z pomysłów wiąże się z otworzeniem mini baru ,w którym chciałbym sprzedawać produkty X, więc potrzebuje dobrego lokum ,z tym ,że myslę również nad własna "budka z jedzeniem" ale do sedna...

Jeśli macie jakieś przydatne linki do stron,gdzie dowiem się dużo na temat prowadzenia działalności w UK , gdzie jest opisane krok po kroku od czego zacząć itp to proszę mnie tam odesłać , chętnie poczytam

Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ? nie powiem,ciąglę się uczę,ale jeszcze dużo mi brakuje,dlatego boję się ,że nie podołam w urzędach w tych sprawach, chyba ,że idzie to jakoś obejść ? Czy ktokolwiek wie coś na ten temat ?

Przypuszczając,że chciałbym wynająć pomieszczenie na "swój mini bar" z jakimi problemami mogę się napotkać po drodze ? Czy są tu agencje ,które zajmują się takimi sprawami i pomagają przy wynajmu lokalu ?

Przypuszczając również,że mając "swoją bude na kółkach" do jakiej instytucji mam się zwrócić o pozwolenie do wjazdu i postoju w miejscach takich jak np. Centrum handlowe , rynek , park? Aby później nie mieć problemów ...

Czy istnieje tutaj takie coś jak dofinansowanie bądź pożyczka na start dla firm ? Jeśli tak to gdzie pytać i chodzić ?

Na chwilę obecną mam te pytania, jeśli ktokolwiek zna jakieś strony ,gdzie moge poczytać,dowiedzieć się czegoś więcej, gdzie pytać,szukać - Proszę mi wysłac na pw ,bądź wkleić tutaj. Będę ogromnie wdzięczny. Mimo,że jestem całkowitym laikiem , chciałbym w końcu otworzyć coś swojego,mam ogromny potencjach,mnóstwo pomysłów,dużo ambicji no i swoją szkołę życia w Anglii ...Umiem i chce pracować ciężko , ale wiedząć,że zarobione pieniądze idą dla mojej rodziny i dla mnie , niż obcokrajowcowi pchać do kieszeni , który i tak nigdy w życiu mnie nie dostrzeże chodźbym stawał na głowie...

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-07-17 06:47:02 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Wszytko masz na stronie swojego Council u.

Bo budki z jedzeniem i generalnie biznes stacjonarny czesto wymaga zeezwolen. Czesto jest ograniczana ilosc zezwolen na dany biznes, typu skleoy, jadlodajnie.

I jest uzaleznione od lokalnych Council.
Wiec wejdz na strone swojego Council i tam masz wszytko.

Tsk na marginesie, predzej dostaniesz zezwolenie w coucilu gdzie mieszkadz niz w innym. No chyba że w twiij juz jest full takich usług, wtedy szukaj w sąsiednich.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

ynop79

Post #3 Ocena: 0

2015-07-17 08:14:11 (10 lat temu)

ynop79

Mężczyzna

Z nami od: 15-03-2013

na temat prowadzenia firmy w uk wszystko znajdziesz na forum - poswiec troche czasu i wtedy sprcyzuj pytanie

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #4 Ocena: 0

2015-07-17 08:25:44 (10 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

"Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ?"

Taaak... jest taki przepis, który mówi, że musisz znać perfekcyjnie angielski.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Mieszko

Post #5 Ocena: 0

2015-07-17 16:01:22 (10 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Poczytać też tutaj: www.gov.uk/browse/business/setting-up

Do góry stronyOffline

WybitnieWrednyW

Post #6 Ocena: 0

2015-07-17 16:07:46 (10 lat temu)

WybitnieWrednyWerdew

Konto usunięte

Cytat:

2015-07-17 08:25:44, stanislawski napisał(a):
"Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ?"

Taaak... jest taki przepis, który mówi, że musisz znać perfekcyjnie angielski.

Stanisławski, zdaje się że wchodzisz w moją działkę :-8

Kto tu jest wredny :-]

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #7 Ocena: 0

2015-07-17 19:49:30 (10 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

No bo żeby nie być "wredny", to musiałbym powiedzieć wprost - z takimi pytaniami raczej dałbym sobie spokój z "biznesem". Bez złośliwości.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Mieszko

Post #8 Ocena: 0

2015-07-17 20:11:11 (10 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2015-07-17 00:14:54, ryba1990 napisał(a):
Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ? nie powiem,ciąglę się uczę,ale jeszcze dużo mi brakuje,dlatego boję się ,że nie podołam w urzędach w tych sprawach, chyba ,że idzie to jakoś obejść ? Czy ktokolwiek wie coś na ten temat ?

To akurat jest proste pytanie. Wystarczy zatrudnić tłumacza. Problem solved *CRAZY*

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2015-07-17 21:28:53 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Albo księgową.

W założeniu se w zasadzie to wystarczy Google translate.

Natomiast trochę gorzej widzę kwestie następne.

W jaki sposób chcesz dogadać się z:

Urzędnikiem który będzie decydował o pozwoleniu?
Bo rozumiem że chcesz otworzyć budę z jedzeniem, wiec będą potrzebne pozwolenia, licencje na taki biznes.

Będziesz musiał zdobyć pozwolenie na postawienie takiej budy w jakimś miejscu, czyli zdobyć pozwolenie czyli zazwyczaj wykupić miejsce na taką działalność, oczywiście nie może kolidowac. Z decyzją Council co do lokalizacji.

No i na koniec... Liczysz tylko na rodaków?
A co z Węgrami, portugalczykami o anglikach nie wspomnę?

Generalnie prowadzenie biznesu to pasmo niepowodzeń, tylko nieliczne pomysły i próby przynoszą zysk.

Dlatego martwi mnie Twoje niezdecydowanie.
Bo wygląda na to że po prostu, chcesz coś, ale nie wiesz ani co, ani jak.
Z mojej wiedzy na ten temat, to masz duże szanse na szybki start i jeszcze szybszy koniec.

MUSISZ dokładnie wiedzieć co chcesz robić, jak i komu oferować usługę.
Bez tego to jak latanie zepsutym samolotem we mgle.

Nie odbieraj tego że Cię zniechecam. Wręcz przeciwnie, trzymam kciuki. Po prostu nie potrafię mamusiować jeżeli chodzi o prace i pieniądze.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stanislawski

Post #10 Ocena: 0

2015-07-17 21:44:20 (10 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Krakn, bardzo podoba mi się Twoje zdanie "musisz dokładnie wiedzieć co chcesz robić".

Tak ludkowie, to dobra rada. Zacznijcie od tego.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,