|
---|---|
ryba1990 | Post #1 Ocena: 0 2015-07-17 00:14:54 (10 lat temu) |
Z nami od: 06-11-2013 Skąd: Leicester |
Witam wszystkich serdecznie.
Mam kilka pytań odnośnie otworzenia tutaj działalności gosp. na własny rachunek. Mam ogrom pomysłów,aczkolwiek jestem totalnym laikiem w tym temacie i tak naprawde nie wiem od czego mam zacząć. Jeden z pomysłów wiąże się z otworzeniem mini baru ,w którym chciałbym sprzedawać produkty X, więc potrzebuje dobrego lokum ,z tym ,że myslę również nad własna "budka z jedzeniem" ale do sedna... Jeśli macie jakieś przydatne linki do stron,gdzie dowiem się dużo na temat prowadzenia działalności w UK , gdzie jest opisane krok po kroku od czego zacząć itp to proszę mnie tam odesłać , chętnie poczytam Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ? nie powiem,ciąglę się uczę,ale jeszcze dużo mi brakuje,dlatego boję się ,że nie podołam w urzędach w tych sprawach, chyba ,że idzie to jakoś obejść ? Czy ktokolwiek wie coś na ten temat ? Przypuszczając,że chciałbym wynająć pomieszczenie na "swój mini bar" z jakimi problemami mogę się napotkać po drodze ? Czy są tu agencje ,które zajmują się takimi sprawami i pomagają przy wynajmu lokalu ? Przypuszczając również,że mając "swoją bude na kółkach" do jakiej instytucji mam się zwrócić o pozwolenie do wjazdu i postoju w miejscach takich jak np. Centrum handlowe , rynek , park? Aby później nie mieć problemów ... Czy istnieje tutaj takie coś jak dofinansowanie bądź pożyczka na start dla firm ? Jeśli tak to gdzie pytać i chodzić ? Na chwilę obecną mam te pytania, jeśli ktokolwiek zna jakieś strony ,gdzie moge poczytać,dowiedzieć się czegoś więcej, gdzie pytać,szukać - Proszę mi wysłac na pw ,bądź wkleić tutaj. Będę ogromnie wdzięczny. Mimo,że jestem całkowitym laikiem , chciałbym w końcu otworzyć coś swojego,mam ogromny potencjach,mnóstwo pomysłów,dużo ambicji no i swoją szkołę życia w Anglii ...Umiem i chce pracować ciężko , ale wiedząć,że zarobione pieniądze idą dla mojej rodziny i dla mnie , niż obcokrajowcowi pchać do kieszeni , który i tak nigdy w życiu mnie nie dostrzeże chodźbym stawał na głowie... Z góry dziękuje i pozdrawiam |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2015-07-17 06:47:02 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Wszytko masz na stronie swojego Council u.
Bo budki z jedzeniem i generalnie biznes stacjonarny czesto wymaga zeezwolen. Czesto jest ograniczana ilosc zezwolen na dany biznes, typu skleoy, jadlodajnie. I jest uzaleznione od lokalnych Council. Wiec wejdz na strone swojego Council i tam masz wszytko. Tsk na marginesie, predzej dostaniesz zezwolenie w coucilu gdzie mieszkadz niz w innym. No chyba że w twiij juz jest full takich usług, wtedy szukaj w sąsiednich. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
ynop79 | Post #3 Ocena: 0 2015-07-17 08:14:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 15-03-2013 Skąd: DOVER |
na temat prowadzenia firmy w uk wszystko znajdziesz na forum - poswiec troche czasu i wtedy sprcyzuj pytanie
|
stanislawski | Post #4 Ocena: 0 2015-07-17 08:25:44 (10 lat temu) |
Z nami od: 10-04-2008 Skąd: Narnia |
"Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ?"
Taaak... jest taki przepis, który mówi, że musisz znać perfekcyjnie angielski. |
Mieszko | Post #5 Ocena: 0 2015-07-17 16:01:22 (10 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Poczytać też tutaj: www.gov.uk/browse/business/setting-up
|
|
|
WybitnieWrednyW | Post #6 Ocena: 0 2015-07-17 16:07:46 (10 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2015-07-17 08:25:44, stanislawski napisał(a): "Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ?" Taaak... jest taki przepis, który mówi, że musisz znać perfekcyjnie angielski. Stanisławski, zdaje się że wchodzisz w moją działkę ![]() Kto tu jest wredny ![]() |
stanislawski | Post #7 Ocena: 0 2015-07-17 19:49:30 (10 lat temu) |
No bo żeby nie być "wredny", to musiałbym powiedzieć wprost - z takimi pytaniami raczej dałbym sobie spokój z "biznesem". Bez złośliwości.
|
Mieszko | Post #8 Ocena: 0 2015-07-17 20:11:11 (10 lat temu) |
Z nami od: 16-07-2009 Skąd: Hastings |
Cytat: 2015-07-17 00:14:54, ryba1990 napisał(a): Czy aby prowadzić tutaj działalność,aby się zarejestrować i załatwić wszystkie formalności związane z firmą , musze znać perfekcyjnie angielski ? nie powiem,ciąglę się uczę,ale jeszcze dużo mi brakuje,dlatego boję się ,że nie podołam w urzędach w tych sprawach, chyba ,że idzie to jakoś obejść ? Czy ktokolwiek wie coś na ten temat ? To akurat jest proste pytanie. Wystarczy zatrudnić tłumacza. Problem solved ![]() |
krakn | Post #9 Ocena: 0 2015-07-17 21:28:53 (10 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Albo księgową.
W założeniu se w zasadzie to wystarczy Google translate. Natomiast trochę gorzej widzę kwestie następne. W jaki sposób chcesz dogadać się z: Urzędnikiem który będzie decydował o pozwoleniu? Bo rozumiem że chcesz otworzyć budę z jedzeniem, wiec będą potrzebne pozwolenia, licencje na taki biznes. Będziesz musiał zdobyć pozwolenie na postawienie takiej budy w jakimś miejscu, czyli zdobyć pozwolenie czyli zazwyczaj wykupić miejsce na taką działalność, oczywiście nie może kolidowac. Z decyzją Council co do lokalizacji. No i na koniec... Liczysz tylko na rodaków? A co z Węgrami, portugalczykami o anglikach nie wspomnę? Generalnie prowadzenie biznesu to pasmo niepowodzeń, tylko nieliczne pomysły i próby przynoszą zysk. Dlatego martwi mnie Twoje niezdecydowanie. Bo wygląda na to że po prostu, chcesz coś, ale nie wiesz ani co, ani jak. Z mojej wiedzy na ten temat, to masz duże szanse na szybki start i jeszcze szybszy koniec. MUSISZ dokładnie wiedzieć co chcesz robić, jak i komu oferować usługę. Bez tego to jak latanie zepsutym samolotem we mgle. Nie odbieraj tego że Cię zniechecam. Wręcz przeciwnie, trzymam kciuki. Po prostu nie potrafię mamusiować jeżeli chodzi o prace i pieniądze. Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
stanislawski | Post #10 Ocena: 0 2015-07-17 21:44:20 (10 lat temu) |
Krakn, bardzo podoba mi się Twoje zdanie "musisz dokładnie wiedzieć co chcesz robić".
Tak ludkowie, to dobra rada. Zacznijcie od tego. |