mam nadzieje, ze ten temat stanie sie poradnikiem dla osob, ktore chcialyby inwestowac w nieruchomosci.
Ja osobiscie chcialabym zajac sie, jak w temacie, kupnem domu do remontu i po przeprowadzeniu pelnej rewitalizacji sprzedaza. Mam juz doswiadczenie w tym temacie i odkrylam pasje w przywracaniu "ruder" do stanu swietnosci. Wlasnie koncze remont domu i stwierdzilam, ze chcialabym sie tym zajac zawodowo. Oczywiscie mam mnostwo pytac i watpliwosci. Moze na poczatek rozwiejemy moje obawy dotyczace pierwszego kroku, ktory musze zrobic czyli sprzedaz obecnego domu. Jest to dom kupiony 2 lata temu. Kredyt jest jako buy to live i teraz czy jak go sprzedam z zyskiem, to czy musze zaplacic jakis podatek? Czy podatek placi sie dopiero jesli nieruchomosc jest kupiona w celach zarobkowych? Chcialabym otworzyc wlasna dzialalnosc ale mam rowniez watpliwosci co do rodzaju mortgage, bo w sumie ja tez w tej remontowanej nieruchomosci bede mieszkac... wiem, ze wszystkiego dowiem sie u zrodla ale zanim zaczne cala biurokracje (a moze wcale to nie bedzie takie straszne), to chcialabym zdobyc podstawowa wiedze. Licze na wasza pomoc.
Prosze o zadawanie pytan, bo podalam tylko ogolny zarys mojego projektu. Gdybym opisala wszystko, to nie dotrwalibyscie do konca

Podsumowujac:
1. Uzyskanie kapitalu na wlasna dzialalnosc ze sprzedazy obecnego domu a podatek od zysku (kupilam taniej - sprzedam drozej).
2. Jakie sa roznice w sprzedazy nieruchomosci przez prywatna osoba a przez firme/podmiot gospodarczy?