MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Własny biznes w Londynie- klub w stylu PRL

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

LUKASZ89_PL

Post #1 Ocena: 0

2015-05-17 14:09:46 (10 lat temu)

LUKASZ89_PL

Mężczyzna

Z nami od: 17-05-2015

Witam,
Planuje przenieść się do Londynu i tam od nowa rozpocząć działalność gospodarczą. Piszę od nowa ponieważ prowadziłem w naszym kraju firmę przez 3 lata którą niestety z przyczyn losowych musiałem zamknąć. Czytałem dużo opinii o prowadzeniu biznesu na wyspach i wszyscy jednogłośnie twierdzą że prowadzenie firmy tam jest dużo prostsze niż u nas w Polsce. Wracając do tematu wpadłem na pomysł żeby otworzyć PRL klub w Londynie. Klub nawiązywałby wystrojem, muzyką oraz jedzeniem do czasów PRL-u w Polsce. I moje pytanie brzmi: Czy jest sens otwierać coś takiego w Londynie? Czy Anglicy byliby zainteresowani chodzeniem do klubu o takiej tematyce? Jak wygląda otwarcie klubu w Londynie w którym byłby alkohol (chodzi mi o to czy potrzebna jest koncesja na alkohol tak jak w naszym kraju? Pozwolenie z sanepidu itp?)?
Proszę o szczere odpowiedzi na mój temat.
Pozdrawiam Łukasz :)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2015-05-17 16:16:17 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Tak, są koncesje jak najbardziej.
Masz koncesje na alkohol i możliwość sprzedaży do określonej godziny, z tego co kojarzę to jest do północy, a później co godzinę to dodatkowa opłata.

Tak samo pomieszczenia muszą przejść akceptację.

Ale to jeszcze nie koniec. Zależy gdzie to będzie, często zanim dostaniesz koncesję muszą się zgodzić sąsiedzi, a właściwie to nie zaprotestować.
Co w wielu dzielnicach Londynu bywa ciężkie do przebrnięcia, co nie znaczy ze nie możliwe.

To samo dotyczy jedzenia, masz 3 rodzaje koncesji, sprzedaż gotowego jedzenia, jedzenie podgrzewane na miejscu, oraz na gotowanie.

I tu radzę się pilnować.
Bo konkurencja i sąsiedzi potrafią bardzo starannie pilnować obcego i powiadamiać kogo trzeba.
Autentyk, z Acton.
Co do "komunistycznych" klimatów to gdzieś kiedyś w centrum byłem, ale chyba bardziej nawiązywało do radzieckich klimatów niż PRL.

Zauważ że oni zupełnie inaczej odbierają tamte czasy, bardziej znają je z filmów z bondem niż prawdziwe klimaty.

Wszytko można, w centrum jest jedna knajpka śniadaniowa, żeby tam zjeść trzeba odstać w kolejce nawet 2 godziny.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

franio11

Post #3 Ocena: 0

2015-05-17 17:04:21 (10 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Ciekawe czy takie Zakąski Przekąski by sie przyjeły w Londynie? hehe:)

Do góry stronyOffline

LUKASZ89_PL

Post #4 Ocena: 0

2015-05-17 17:06:01 (10 lat temu)

LUKASZ89_PL

Mężczyzna

Czyli prowadzenie jakiego kolwiek lokalu gastronomicznego w Anglii niczym praktycznie nie różni się od prowadzenia takiego lokalu w Polsce. :) Tylko nie wiem po co niektórzy wypisują na forach takie brednie typu "nie trzeba pozwoleń sanepidu itp? No nic dzięki za pomoc w tym temacie. :)

Mam jeszcze jeden pomysł na firmę w Anglii:
SPA SAMOCHODOWE czyli firma zajmująca się czyszczeniem i konserwacją samochodów z możliwością oklejania samochodów specjalną folią przyciemnianiem szyb itd. I Czy nie wiesz czy na tego typu usługi w Londynie jest popyt? :)

Do góry stronyOffline

franio11

Post #5 Ocena: 0

2015-05-17 17:36:47 (10 lat temu)

franio11

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 01-05-2015

Myjniami sie tutaj zajmują Albańczycy.
Budynek pod myjnię trzeba wynająć.
Rozumiem słowo SPA natomiast nie wiem czy angole tyle wydają na czyszczenie aut. Na tych myjniach dość dobrze myją, polerują itd.
Konserwacją skór mozna by sie zająć, bo rynek duży.
Ostatnio widziałem oklejony samochód i dość kiepsko bo już na słupku A zaczęła złazić folia i na narożnikach też. w ogóle po rdzy też pojechali ta folią.

Biznes ciekawy aż z ciekawosci sie zorientuje czy u mnie takie biznesy są. Jakieś takie specjalistyczne pucu pucu :D:-)

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #6 Ocena: 0

2015-05-17 18:07:54 (10 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2015-05-17 17:06:01, LUKASZ89_PL napisał(a):
Tylko nie wiem po co niektórzy wypisują na forach takie brednie typu "nie trzeba pozwoleń sanepidu itp? No nic dzięki za pomoc w tym temacie. :)

Takie opinie moze pisac ktos kto nigdy nie prowadzil zadnego lokalu, co najwyzej w nim pracowal. Wiele rzeczy rzeczywiscie jest prostrzych jesli sie chce pracowac w pubuch, kawiarniach, restauracjach - ksiazeczka sanepidowska nie istnieje, no ale praca to nie to samo co prowadzenie.

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

LUKASZ89_PL

Post #7 Ocena: 0

2015-05-17 18:10:55 (10 lat temu)

LUKASZ89_PL

Mężczyzna

chodziło mi też o wprowadzenie Auto detailingu czyli:
korekty powłok lakierniczych,
usuwanie zarysowań,
nakładanie powłok zabezpieczających,
kompleksowe przygotowanie do sprzedaży.

oraz Smart Repair:

usuwanie wgnieceń bez lakierowania,
naprawy tapicerek welurowych,
odnawianie elementów plastikowych i winylowych,
renowację tapicerek skórzanych,
naprawy szyb bez konieczności wymiany,
uzupełnianie ubytków w felgach.
Anglicy korzystają w ogóle z takiego typu usług? :)

Do góry stronyOffline

krakn

Post #8 Ocena: 0

2015-05-17 18:14:44 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Tak, bo ludziom się wydaję że UK to taki dziki zachód.

oczywiście że musisz mieć serię pozwoleń i koncesji.
To że w knajpach jest taki syf że w Polsce już by go zamknęli bez wchodzenia do środka, to nie znaczy że nikt tego nie kontroluje.

Kwestia tylko kto ... i dlaczego nie wydaje nakazu użycia napalmu to ja już nie wiem.

A kontrole są, bo jak pracowałem w restauracji to przychodzili.

Najwięcej się dowiesz u siebie w Councilu.

tak na szybko znalazłem
http://www.food.gov.uk/business-industry/caterers/startingup

A co do myjni, to żeby to legalnie działało to też nie jest takie hop.
Też są wymagania. Owszem jeżeli odkupisz od kogoś działający biznes, to pozwolenia są na starych zasadach. Natomiast jeżeli byś chciał otworzyć myjnię na nowym gruncie, parkingu itp, wtedy musisz zrobić całą eco papierkową kołomyje.
Mianowicie, woda z mycia pojazdów nie ma prawa wpływać do studzienek burzowych, musi być odprowadzona do kanalizacji miejskiej.

wiele lat temu się tym interesowałem, namawiał mnie do tego pewien anglik, nawet przez chwilę oferował pomoc ... ale umarło bo ze względu na te pierdoły, a ja poszedłem w to co mam.

Dlatego tak drogie i trudno dostępne są legalne myjnie.
Inna metoda to na lewo, ale jak się źle trafi to taka myjnia znika w kilka tygodni, albo miesięcy, zależy od councilu i życzliwych sąsiadów.
Kara za odprowadzenie ścieków do studzienki burzowej jest nawet do kilku tysięcy.

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2015-05-17 18:20:22 (10 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Cytat:

2015-05-17 18:10:55, LUKASZ89_PL napisał(a):
chodziło mi też o wprowadzenie Auto detailingu czyli:
korekty powłok lakierniczych,
usuwanie zarysowań,
nakładanie powłok zabezpieczających,
kompleksowe przygotowanie do sprzedaży.

oraz Smart Repair:

usuwanie wgnieceń bez lakierowania,
naprawy tapicerek welurowych,
odnawianie elementów plastikowych i winylowych,
renowację tapicerek skórzanych,
naprawy szyb bez konieczności wymiany,
uzupełnianie ubytków w felgach.
Anglicy korzystają w ogóle z takiego typu usług? :)

to chyba tu sie nazywa dental.
czasami się zdarza że ktoś mi za szybę wkłada taką ulotkę, i najczęściej jest to okolice Bromley :))

Ale nie mam pojęcia jak im idzie. Pewnie to traktują jako jeden z wielu dodatków do biznesu. Bo fakt że tu ludzie rysują samochody jak cholera, wysokie krawężniki, ciasne przesmyki, ciasne parkowanie, o bramkach nie wspomnę, bo na nich jak ktoś przejedzie to raczej już nie ma co polerować, trzeba klepać na całej długości :))

wg mnie, koszty spróbowania śmieszne. Jak ktoś ma do tego dryg to sądzę że warto zaryzykować i sprawdzić.

Do góry stronyOffline

LUKASZ89_PL

Post #10 Ocena: 0

2015-05-17 18:34:23 (10 lat temu)

LUKASZ89_PL

Mężczyzna

Odnośnie myjni samochodowej tej co ja planuje otworzyć to żadna woda by nie spływała nigdzie bo byłaby to myjnia parowa ;) W polsce też żeby otworzyć normalną myjnie trzeba podłączać się do kanalizacji uzyskiwać różne pozwolenia itd. W przypadku myjni parowej wszystkie te problemy odpadają bo do mycia wykorzystujemy parę wodną pod wysokim ciśnieniem :) Tak więc jest też to bardzo ekologiczne rozwiązanie. :)

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,