2008-12-04 16:04:46, ewamik napisał(a):
No i stary post od kosmetyczki:
Post #1
2008-01-18 20:36 (11 miesięcy temu)
bellatre1
Kobieta
Z nami od: 10-01-2008
Cytat:
2008-01-17 23:50, ewamik napisał(a):
Cos ciekawego mi powiedziała kosmetyczka.Jeśli mleczkiem zmywamy twarz,to nalezy póxniej twarz przemyc jeszcze woda,a następnie wklepac tonik.To dlatego,że mleczko może zatykac pory,jest tłuste i przez to mogą pojawiac sie nieproszeni goście.Sama zaczęłam tak robić.
.........zGADZA SIĘ i niewiele kobietek o tym wie.
Najpierw myjemy buzke mleczkiem,żelem lub oliwką nastepnie zmywamy to wodą.Stara szkoła....pewne substancje rozpuszczają się w wodzie inne w tłuszczach,dlatego żeby dobrze umyć skóre twarzy należy zrobić to właśnie tak.
Skóra nocą odpoczywa a w dzień broni się przed wpływem zewnętrznego środowiska(wiatr,mróz,klimatyzacja,słońce).Daltego wieczorna pielęgnacja jest tak ważna i dokładne oczyszczenie skóry z makijażu.
Pośmałam się troszke na tym poście w związku z kolagenem i naturalnym białkiem ihiih.
Dodam tylko że jestem kosmetyczką od 15 lat i to prawda że cząsteczka kolagenu jest większa od przekroju poprzecznego skóry dlatego jej przenikanie nie jest możliwe.
Zapewne Polska firma zdobyła fortune na sprzedaży tego kolagenu.Zapewne nie jednemu pomógł.Jednak efekty są krótkotrwałe bo działa jedynie na powierzchnie naskórka.Znam też opinie że szybko się psuje a kosztuje dużo.Mam nadzieje że nikomu nie zaszkodził?
Nie odradzam jednak stosowania kremów z kolagenem jeżeli jest pochodzenia roślinnego ,jest to bardziej humanitarne.Utrata kolagenu następuje sukcesywnie już od ok. 25 roku życia.Każdy ma też inną zawartość tego w skórze.
Nie dajcie się jednak zwariować kobietki.
MŁODOŚĆ O KTÓRĄ NAM WSZYSTKIM CHODZI,NIE OGRANICZA SIĘ ,DO WYGLĄDU.
TO STYL ŻYCIA,SPOSÓB ISTNIENIA,SYSTEM WARTOSCI.
i tego się trzymajcie kobietki.

[ Ostatnio edytowany przez: bellatre1 18-01-2008 20:39 ]
KOLAGEN ROSLINNY
(FITOKOLAGEN)Mianem kolagenu roslinnego okresla sie najczesciej wielocukry pochodzenia roslinnego,
które na skórze daja efekt filmu ochronnego i sciagania podobny do kolagenu zwierzecego. Jednak¿e
zwiazki te nie maja tak kompleksowego działania jak kolagen. W tym wypadku jest to tylko skrót
myslowy i hasło marketingowe poniewa¿ kolagen jest białkiem i to białkiem produkowanym wyłacznie
przez zwierzeta. Specyficzna cecha kolagenu jest wystepowanie w nim dwóch aminokwasów -
hydroksyproliny i hydroksylizyny, specyficznych prawie wyłacznie dla tego białka. Istnieje jednak¿e białko
roslinne - ekstensyna, które zawiera hydroksyproline ale białko to ma zupełnie odmienna budowie ni¿
kolagen. Pomimo zawartosci esencjonalnego aminokwasu jakim jest hydroksyprolina, która zwieksza
nawil¿enie skóry, jej działanie jest podobne a nie identyczne jak kolagenu a co za tym idzie nie mo¿e ona
zastapic tego białka. MIKROKOLAGENNazwa mikrokolagen okresla sie najczesciej niewielkie czasteczki
białkowe (oligopeptydy), które nasladuja fragmenty naturalnego kolagenu. Czasteczki te maja wpływ na
produkcje kolagenu i innych elementów skóry własciwej. Mikrokolagen tworzony jest w laboratoriach
biotechnologicznych i modyfikowany poprzez dodanie czasteczek tłuszczowych, które zwiekszaja jego
stabilnosc i pozwalaja mu lepiej przenikac przez bariere naskórkowa. KOLAGEN
LIOFILIZOWANYLiofilizacja jest jedna z metod otrzymywania produktów suszonych. Oparta jest na
suszeniu sublimacyjnym i odbywa sie w temperaturze ni¿szej ni¿ 0OC przy bardzo obni¿onym cisnieniuTak tez było przed 15 laty, Kolagen pozyskiwano jak sama Pani podała ze zwierząt a teraz mamy kolagen pozyskiwany z ryb a bliżej ze skóry tołpygi. Proponuje uaktualnić swoją wiedze i dopiero w sposó tak pewny siebie wypowiadac się na forum.