MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Van z jedzeniem / catering van / kebab van

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

allied

Post #1 Ocena: 0

2012-04-30 13:01:48 (13 lat temu)

allied

Mężczyzna

Z nami od: 05-08-2010

Witam,

Wpadłem na pomysł żeby kupić vana przystosowanego do przygotowywania i sprzedawania z niego jedzenia i napojów.
Może jest na forum ktoś kto ma doświadczenie i wiedzę w tym temacie...
Zastanawiam się jaka licencja/pozwolenie jest mi potrzebne do tego typu działalności i gdzie taką licencję uzyskać? Jeśli będę miał licencję na handel wydaną w mieście gdzie mieszkam, to na jakim terenie można działalność prowadzić, tylko w obrębie danego miasta?
Jak jest z postojem takiego Vana na parkingach np. centrów handlowych, czy muszę kogoś pytać o pozwolenie żeby handlować na danym parkingu?
Na co zwrócić uwagę kupując Vana? I ogólnie proszę o porady jak wystartować w tym biznesie :) Rozumiem że nie każdy będzie chciał się dzielić wiedzą - konkurencja, ale jestem z west midlands i na tym terenie zamierzam działać, więc ludziom z innych części Anglii nie będę robił konkurencji, więc może podzielą się wiedzą ;)

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #2 Ocena: 0

2012-04-30 13:22:59 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Większość najważniejszych odpowiedzi prawnych szukaj u siebie Councilu.

Parkowanie na prywatnym terenie uzgadniasz z właścicielami terenu.

Będziesz potrzebował licencję na sprzedaż i podgrzewanie jedzenia, nie pakuj się w gotowanie, jak chcesz to robić. Na vanie.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

stanislawski

Post #3 Ocena: 0

2012-04-30 13:26:36 (13 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

Rozumiem, że wpadająć na taki pomysł - na jaki wielu z nas już wpadło, a jednak tego z jakichś względów nie robimy - mówisz dobrze po angielsku. A jeżeli tak, to polecam Business Link. Albo po prostu wpisać w google "how to start up your business". Tam jest wszystko, łącznie z tym, jakie licencje są potrzebne i jak je uzyskać.

Do góry stronyOffline

Strona WWW

allied

Post #4 Ocena: 0

2012-04-30 13:42:39 (13 lat temu)

allied

Mężczyzna

Cytat:

2012-04-30 13:22:59, krakn napisał(a):
Większość najważniejszych odpowiedzi prawnych szukaj u siebie Councilu.

Parkowanie na prywatnym terenie uzgadniasz z właścicielami terenu.

Będziesz potrzebował licencję na sprzedaż i podgrzewanie jedzenia, nie pakuj się w gotowanie, jak chcesz to robić. Na vanie.

Dla czego "nie pakować się" w gotowanie?
Vany w których robią kebab mają ogromną przewagę nad tymi, w których sprzedaje się tylko kanapki i napoje... Wystarczy przyjrzeć się na carbootach czy industrialach, które budy maja większy ruch...
Oczywiście najchętniej wystartowałbym z takim biznesem stacjonarnym, w jakimś lokalu, ale na to podejrzewam trzeba mieć o wiele większe zasoby gotówki...

Do góry stronyOffline

clockwork_orang

Post #5 Ocena: 0

2012-04-30 13:51:13 (13 lat temu)

clockwork_orange

Z nami od: 28-06-2007

moge sie kumpla zapytac, ale z tego co juz dawniej mowil, to koszta sa spore - glownie samochod z certyfikatami (czesto maja blachy podgrzewane gazem) a jesli na prad, to skads musisz go miec...

zdaje sie, ze ma rowniez licencje A3 na sprzedaz jedzenia

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2012-04-30 14:48:21 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

krakn

Post #7 Ocena: 0

2012-04-30 15:20:19 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Dlatego nie dla gotowania bo są bardzo rygorystyczne przepisy, przynajmniej w Teorii, po tym co widziałem pare razy na zapleczu knajp.

Niemniej jednak, na pewno będziesz na poczatku pod obstrzałem konkurencji i donosów będzie mnóstwo.
O czym przekonał się właściciel jednej z knajp na Actonie, zresztą nie tylko on.

Natomiast uzyskanie pozwolenia na podgrzewanie, czyli po prostu zapiekanie, tak jak robi to np subway, jest prostsze i mniej rygorystyczne.

Dlatego na twoim miejscu zrobił bym to w 2 krokach, najpierw uzyskał podstawową licencje, pojeździł, posprzedawał trochę tego trochę tamtego.
gdy już będzie się kręciło, doinwestował o następny poziom licencji czyli gotowanie na miejscu.

Mniejsze ryzyko, poza tym inaczej patrzą na świerzaka, a inaczej na kogoś kto ma doświadczenie i ciągłość w danym biznesie.
Zasada bardzo podobna do tej jaką spotykasz się będąc pracownikiem.

aha, a tak wogóle to nie jestem pewien do czego zalicza się pieczenie kebaba, bo jeżeli o tym mowa, wcale bym się nie zdziwił gdyby był prawnie zaliczony do podgrzewania, ale o tym musisz się dowiedzieć u źródła.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

allied

Post #8 Ocena: 0

2012-04-30 16:22:58 (13 lat temu)

allied

Mężczyzna

Cytat:

2012-04-30 13:51:13, clockwork_orange napisał(a):
moge sie kumpla zapytac, ale z tego co juz dawniej mowil, to koszta sa spore - glownie samochod z certyfikatami (czesto maja blachy podgrzewane gazem) a jesli na prad, to skads musisz go miec...

zdaje sie, ze ma rowniez licencje A3 na sprzedaz jedzenia

Byłbym wdzięczny gdybyś zapytał znajomego czy potrzeba jest ta licencja A3. Oraz jakie są koszty prowadzenia takiej działalności, czy w ogóle warto się za to brać...hmm

Do góry stronyOffline

allied

Post #9 Ocena: 0

2012-04-30 16:28:26 (13 lat temu)

allied

Mężczyzna

Cytat:

2012-04-30 14:48:21, godfather78 napisał(a):
ja czesto zatrzymuje sie w jednym lay-by'u, facet tam ma przyczepe mowi ze to strata czasu, dlaczego dalej ciagnie ten biznes to musisz sie sam domyslec

Może facet wybrał sobie kiepskie miejsce, a może ma kiepską jakość...
Ja jeśli się za to wezmę, to myślę że na początku będę sporo jeździł i badał miejsca, gdzie warto zostać na dłużej a gdzie nie. Takie vany przyjeżdżają też na carbooty i tam widać ruch mają duży, do tego dochodzą różnie imprezy, festyny gdzie można by pojechać, na ebayu za pare funtów można kupić książeczkę z listą iluś tam set czy tysięcy eventów...

A moja druga opcja to Van z lodami. Takimi z automatu i normalnymi z zamrażarki, tyle że to biznes sezonowy...

Do góry stronyOffline

Post #10 Ocena: 0

2012-04-30 16:35:48 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie