MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Producent z polski kontra ebay.uk

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Str 2 z 3

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

krakn

Post #1 Ocena: 0

2011-11-26 21:17:39 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2011-11-26 20:34:21, corino napisał(a):
Witam, ja mam podobne plany, mam juz zarejestrowaną dzialalność zarejestrowałem też i VAT więc mam ten numer, zrobiłem to tylko aby uniknąć oddawania 10% ebayowi wartości sprzedawanego przedmiotu. Ale już sam nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie nazbyt sobie utrudniłem startu. Co o tym sądzicie?

Raczej sobie utrudniłeś, bycie Vatowcem jest dobre w szczególnych wypadkach, idelanie jest gdy masz koszty na stawce podstawowej, czyli np obecne 20%, a sprzedajesz towar czy usługi na podatku obniżonym, powiedzmy 7% czy 17%

ew gdy celujesz w rynek klientów którzy zazwyczaj są Vatowcami i dla nich jest ważne by rachunek był VAT.
Czasami można przekonać kupującego by jednak kupił od ciebie NIE Vatowca, ale wiąże się to z negocjacjami i klientowi musi się to jakoś opłacać, ale to już inna bajka.

Niektórzy łaszą się na zwrot VAT z wstępnych inwestycji typu maszyny czy pojazdy.
problemow tym że szybko się okazuje że w długofalowo to trzeba niestety odprowadzać podatek pobrany od klientów w całości, bo przecież nie można całymi latami inwestować więcej niż się ma przychodu.
Do tego dochodzą zazwyczaj wyższe stawki za usługi rozliczeń i doradztwa podatkowego niż SE.

No że tak powiem zanim zacznie się prowadzić firmę to trzeba bardzo dokładnie policzyć wszytko i w miarę możliwości przewidzieć drogę na najbliższe co najmniej 5 lat, a najlepiej jeszcze dalej.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

corino

Post #2 Ocena: 0

2011-11-26 22:31:32 (13 lat temu)

corino

Mężczyzna

Z nami od: 26-11-2011

tak, co do tych stawek to masz rację, bo i się rozliczać trzeba co 3 czy 4 miesiące a nie raz w roku jak zwykłe SE. Chyba się pospieszyłem z tym Vatem, spotkałem się co prawda z księgowym bo chciałem się dowiedzieć jakie obowiązki kryje za sobą bycie vatowcem ale się za wiele nie dowiedziałem jak widać zresztą.

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #3 Ocena: 0

2011-11-26 23:47:40 (13 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

Z nami od: 03-02-2011

OKi bardzo dziękuję za pomoc krakn naprawdę jak coś to napisze jeszcze za pare dni do ciebie pw z jednym zapytaniem ale to za pare dni puki co dzięki wielkie....

ps. co do producenta to już rozmowa odbyła się telefonicznie na próbę został zakupione kilkadziesiąt szt towaru (Ryzyko) zobaczymy jak się sprzeda jeżeli będzie oki zakładam SE i chciał bym z producentem podpisać umowę wstępną i uzgodnić tak jak pisałeś tą marże bo puki co jedynie z marży mam to że przy zakupie 30szt 2szt dostałem gratis...
pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję

Do góry stronyOffline

mosfer

Post #4 Ocena: 0

2011-11-27 01:57:53 (13 lat temu)

mosfer

Mężczyzna

Z nami od: 04-07-2011

Koliber23 ale czy warto zakładać działalność dla 30 szt towaru , nie wiem co to jest ? Być może chcesz udzielać gwarancji to rozumiem. Ja sprzedaje do 100 szt miesięcznie na ebay dla zabawy , za £4000 z tego mam 30% . Nie mam zamiaru się rejestrować , towar sprzedaje bez rachunku bez gwarancji ale nowe bo mam dobre źródło , nawet rachunek dostaje. Ps mam 4 konta na ebay... Fikcyjne tylko konto bankowe musi być realne!

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #5 Ocena: 0

2011-11-27 02:06:50 (13 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

mosfer ja chcę spróbować z 30sztukami jeżeli okaże się że będą się sprzedawały to wiadomo że inwestycja pójdzie w górę to chyba logiczne po prostu na początek chcę zaryzykować 30sztuk i zobaczyć jak będzie schodziło rozumiesz ??jeżeli sie okaże że ok ludzie kupują automatycznie zakładam SE jade do PL podpisuje umowe wstępną z producentem dogaduje się o marżę i zamawiam większą ilość.

Do góry stronyOffline

corino

Post #6 Ocena: 0

2011-11-27 10:34:23 (13 lat temu)

corino

Mężczyzna

Z nami od: 26-11-2011

Mosfer ile z tego miesięcznie kosztuje Cię sam Ebay?

Do góry stronyOffline

mosfer

Post #7 Ocena: 0

2011-11-27 11:08:20 (13 lat temu)

mosfer

Mężczyzna

Z nami od: 04-07-2011

Cytat:

2011-11-27 10:34:23, corino napisał(a):
Mosfer ile z tego miesięcznie kosztuje Cię sam Ebay?

ebay pobiera 10% od ceny za jaką został sprzedany towar ( wystawiam je za darmo co 2 tyg) to cena dla prywatnych sprzedawców . Dla business sprzedawców nie wiem jak to się plasuje?

Do góry stronyOffline

koliber23

Post #8 Ocena: 0

2011-11-27 12:54:56 (13 lat temu)

koliber23

Mężczyzna

jak to za darmo na jakiej to jest zasadzie jak możesz to napisz coś więcej o tym może się przyda ;)

i ebay nie pobiera czasem 15% ??:>

http://pages.ebay.pl/help/export-fees.html

tutaj macie tabelki opłat ebay na prywatnych i da biznesowych sprzedawców.

[ Ostatnio edytowany przez: koliber23 27-11-2011 12:58 ]

Do góry stronyOffline

krakn

Post #9 Ocena: 0

2011-11-27 13:06:43 (13 lat temu)

krakn

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Cytat:

2011-11-27 01:57:53, mosfer napisał(a):
Koliber23 ale czy warto zakładać działalność dla 30 szt towaru , nie wiem co to jest ? Być może chcesz udzielać gwarancji to rozumiem. Ja sprzedaje do 100 szt miesięcznie na ebay dla zabawy , za £4000 z tego mam 30% . Nie mam zamiaru się rejestrować , towar sprzedaje bez rachunku bez gwarancji ale nowe bo mam dobre źródło , nawet rachunek dostaje. Ps mam 4 konta na ebay... Fikcyjne tylko konto bankowe musi być realne!

a wiesz że jeżeli jest to "zabawa" jest regularna i nie jest jedynym źródłem dochodu.
i jeżeli twój globalny dochód kwalifikuje cię do podatku to dochód ze sprzedaży należy również zgłosić tą kwotę w rozliczeniu rocznym.

dochodu z ebay nie da się ukryć.
w razie kontroli zeznań podatkowych gdy porównaja wpływy i wydatki na koncie bankowym z zeznaniem pojawią się pytania na które trzeba będzie odpowiedzieć.
A panowie ze skarbowego są w każdym. kraju tak samo dociekliwi.
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

E-mailStrona WWWNumer AIM

Mieszko

Post #10 Ocena: 0

2011-11-27 13:19:02 (13 lat temu)

Mieszko

Kobieta

Z nami od: 16-07-2009

Cytat:

2011-11-26 20:34:21, corino napisał(a):
mam juz zarejestrowaną dzialalność zarejestrowałem też i VAT więc mam ten numer, zrobiłem to tylko aby uniknąć oddawania 10% ebayowi wartości sprzedawanego przedmiotu.

A mógłbyś uściślic jakie 10% masz na myśli? Zawsze wydawało mi się, że eBayowi musisz zapłacic bez względu na to czy jestes VAT-owcem czy nie.

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,