2011-11-26 20:34:21, corino napisał(a):
Witam, ja mam podobne plany, mam juz zarejestrowaną dzialalność zarejestrowałem też i VAT więc mam ten numer, zrobiłem to tylko aby uniknąć oddawania 10% ebayowi wartości sprzedawanego przedmiotu. Ale już sam nie wiem czy dobrze zrobiłem czy nie nazbyt sobie utrudniłem startu. Co o tym sądzicie?
Raczej sobie utrudniłeś, bycie Vatowcem jest dobre w szczególnych wypadkach, idelanie jest gdy masz koszty na stawce podstawowej, czyli np obecne 20%, a sprzedajesz towar czy usługi na podatku obniżonym, powiedzmy 7% czy 17%
ew gdy celujesz w rynek klientów którzy zazwyczaj są Vatowcami i dla nich jest ważne by rachunek był VAT.
Czasami można przekonać kupującego by jednak kupił od ciebie NIE Vatowca, ale wiąże się to z negocjacjami i klientowi musi się to jakoś opłacać, ale to już inna bajka.
Niektórzy łaszą się na zwrot VAT z wstępnych inwestycji typu maszyny czy pojazdy.
problemow tym że szybko się okazuje że w długofalowo to trzeba niestety odprowadzać podatek pobrany od klientów w całości, bo przecież nie można całymi latami inwestować więcej niż się ma przychodu.
Do tego dochodzą zazwyczaj wyższe stawki za usługi rozliczeń i doradztwa podatkowego niż SE.
No że tak powiem zanim zacznie się prowadzić firmę to trzeba bardzo dokładnie policzyć wszytko i w miarę możliwości przewidzieć drogę na najbliższe co najmniej 5 lat, a najlepiej jeszcze dalej.