|
---|---|
winylowocom | Post #1 Ocena: 0 2011-10-30 20:21:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 18-06-2011 Skąd: Bristol |
Witam.
Mam kłopoty z moją biznes partnerką, jest niezrównoważona psychicznie i ostatnio dopuściła się użycia siły w sporze ze mną. Spór nie dotyczył biznesu, a mojego osądu jej śpiewu. Skończyło się na przepychankach. Pani dyrekto ma 51 % udziałów, ja 15%, sprawa nie wyglądała tak poważnie do chwili, w której chciałem zrezygnować. Okazało się, że straszy mnie konsekwencjami prawnymi. Jakimi nie mam pojęcia. W ogóle mało wiem, o limited COmapny, po prostu chciałem pomóc przyjaciółce w podupadającym biznesie. Okazało się to bardziej poważne niż przypuszczałem. Czy wiecie gdzie mogę szukać pomocy? Z kim się skontaktować? Może ktoś z Was wie, gdzie znaleźć regulacje dotyczące company ltd gdyby były po polsku było by łatwiej, ale może być tez po angielsku. Dzięuję |
krakn | Post #2 Ocena: 0 2011-10-30 20:52:13 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
Cytat: 2011-10-30 20:21:38, winylowocom napisał(a): Witam. Mam kłopoty z moją biznes partnerką, jest niezrównoważona psychicznie i ostatnio dopuściła się użycia siły w sporze ze mną. Spór nie dotyczył biznesu, a mojego osądu jej śpiewu. Skończyło się na przepychankach. rozbawiłeś mnie ![]() ![]() Z dyrektorowi zawsze robi się chórek w tle, a nie krytykuje ![]() ![]() ![]() A poza tym to w firmie nie macie nic innego do roboty?? ![]() ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
Post #3 Ocena: 0 2011-10-30 21:21:48 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
tom8104 | Post #4 Ocena: 0 2011-10-30 21:25:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2007 |
Ale to niezrownowazenie psychiczne to stwierdzone przez lekarza czy sam to stwierdziles.
Jak to pierwsza opcje bedzie latwiej jak druga to normalka co druga kobieta tak ma ![]() |
krakn | Post #5 Ocena: 0 2011-10-30 21:30:34 (14 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
tom, wyrwałeś mi to z ust.
kobiety tak mają ![]() Cienko śpiewają i są nierównoważone ![]() na waszym miejscu wprowadził bym w statusie zakaz śpiewania i nucenia w biurze czy magazynie co tam macie. I najważniejsze nie pozwalaj szefowej żeby ci się pakowała do domu żadnych spoufałości na lini przełożony podwładny. Bo potem dochodzi do molestowania i rękoczynów ![]() Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
|
|
winylowocom | Post #6 Ocena: 0 2011-10-30 21:40:53 (14 lat temu) |
Nie włożyłem, żadnego kapitału, poproszono mnie o pomoc oferując 15% w zyskach boostertv.
Zadaję sobie pytanie, czy może ona w jakikolwiek sposób pociągnąć mnie do odpowiedzialności prawnej, za to, że odszedłem. W sumie formalnie jeszcze nie przekazałem pisma z rezygnacją, dopiero wymieniliśmy majle, z tym, że moją główną winą jest to, że jestem mężczyzną, który ją zawiódł, brak rzeczowych podstaw do rozmowy. Jest tylko obwinianie oraz groźby. Nie wiem gdzie szukać ewentualnej pomocy. |
Richmond | Post #7 Ocena: 0 2011-10-30 21:42:38 (14 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2011-10-30 20:21:38, winylowocom napisał(a): Witam. Mam kłopoty z moją biznes partnerką, jest niezrównoważona psychicznie i ostatnio dopuściła się użycia siły w sporze ze mną. Spór nie dotyczył biznesu, a mojego osądu jej śpiewu. Skończyło się na przepychankach. Pani dyrekto ma 51 % udziałów, ja 15%, sprawa nie wyglądała tak poważnie do chwili, w której chciałem zrezygnować. Okazało się, że straszy mnie konsekwencjami prawnymi. Jakimi nie mam pojęcia. W ogóle mało wiem, o limited COmapny, po prostu chciałem pomóc przyjaciółce w podupadającym biznesie. Okazało się to bardziej poważne niż przypuszczałem. Czy wiecie gdzie mogę szukać pomocy? Z kim się skontaktować? Może ktoś z Was wie, gdzie znaleźć regulacje dotyczące company ltd gdyby były po polsku było by łatwiej, ale może być tez po angielsku. Dzięuję Czyli jestes udzialowcem spolki w wysokosci 15% udzialow i rownoczesnie jestes dyrektorem. Z bycia dyrektorem mozesz zrezygnowac. Trzeba to zglosic do companies house, fomularz 288b. Akcje mozesz przekazac drugiemy udzialowcowi lub sprzedac. Odpowiedz na Twoje pytanie: http://www.ukbusinessforums.co.uk/forums/showthread.php?t=108525 Mnostwo podobnych pytan i odpowiedzi: http://www.google.co.uk/search?hl=en&q=+site:ukbusinessforums.co.uk+resigning+as+director+from+limited+company Na przyszly raz sprawdz w co wchodzisz, bo bedac dyrektorem, przyjales na siebie pewne obowiazki i lepiej byc ich swiadomym. Carpe diem.
|
winylowocom | Post #8 Ocena: 0 2011-10-30 22:32:55 (14 lat temu) |
Bardzo dziękuję za pomoc Richmond, to bardzo pomocne wskazówki.
Widzę, że jesteś zorientowany, dlatego zapytam, skoro mnie przypadło 15% udziałów, których formalnie nie nabyłem, a otrzymałem w zamian za pomoc w prowadzeniu firmy, to czy mam je sprzedać jakiemuś innemu udziałowcowi? Czy odstąpić? Ponieważ, jak już wcześniej wspomniałem, zostałem wrobiony (podkreślam, że chciałem pomóc przyjaciółce, a skończyło się jak się skończyło)w bycie dyrektorem, nie zdając sobie sprawy z tego, z czym się to wiąże, nie zostałem również poinformowany o stanie finansowym firmy, a w tej chwili grozi mi się bliżej nieokreślonymi konsekwencjami prawnymi, czy mogę na tej podstawie zrezygnować z bycia dyrektorem posługując się formularzem 288b? Już nie wspominam o aktywnym ataku na moją osobę w miejscu pracy :/ Dziękuję i pozdrawiam |
winylowocom | Post #9 Ocena: 0 2011-10-30 22:38:19 (14 lat temu) |
ps.
Czy jeśli pani dyrektor ma 51% udziałów, czy jest moim dyrektorem-zwierzchnikiem? czy muszę ją informować w odrębnym piśmie o mojej rezygnacji. Jest jeszcze inwestor który ma 25 % udziałów, czy moje udziału mogę przekazać jemu, czy temu kto posiada większość? Dziękuję |
residential | Post #10 Ocena: 0 2011-10-31 00:53:12 (14 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 12-06-2010 Skąd: Wythenshawe |
Cytat: 2011-10-30 21:25:46, tom8104 napisał(a): Ale to niezrownowazenie psychiczne to stwierdzone przez lekarza czy sam to stwierdziles. Jak to pierwsza opcje bedzie latwiej jak druga to normalka co druga kobieta tak ma ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |