MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ebay i Self Employed

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

alexuk

Post #1 Ocena: 0

2011-08-08 19:32:18 (14 lat temu)

alexuk

Mężczyzna

Z nami od: 27-01-2009

witam
otoz sprzedaje na ebay juz od jakiegos czasu i zastanawiam sie nad otwarciem sklepu na ebay w celu zwiekszenia sprzedazy itp jako SE i nie wiem co byloby lepsze dla mnie poniewaz ja pracuje na kontrakcie 45godz/tyg a moja zona jest bezrobotna tak wiec czy:
- lepiej jest zarejestrowac moja zone jako SE
- zarejestrowac na siebie a zone zatrudnic jako pracownik:-D:-D:-D
- czy musze podac dokladna date od kiedy sprzedaje na ebay
- czy bede placil za okres wstecz od sprzedazy jakis podatek
- czy udac sie do radcy prawnego po porade
pozdrawiam i czekam na odp:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

maciekliverpool

Post #2 Ocena: 0

2011-08-08 21:01:37 (14 lat temu)

maciekliverpool

Mężczyzna

Z nami od: 10-07-2011

Mozesz sprzedawac do 3 miesiecy bez rejestracji. To taki okres probny. Po tym okresie trzeba sie zarejestrowac wstecz .np jako self employed.

Zobacz Tutaj
i Tutaj

[ Ostatnio edytowany przez: maciekliverpool 08-08-2011 21:03 ]

Maciek.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

olenet

Post #3 Ocena: 0

2011-11-15 20:38:47 (13 lat temu)

olenet

Mężczyzna

Z nami od: 15-11-2011

Witam .
Postaram sie ne skompliowc za bardzo.
Otóz kupuje towar od hurtownika w Uk, w cene jest wliczony VAT.
Nastepnie dla przykładu sprzedaje te rzeczy na eBayu i w moim e sklepie. EBAy znowu zabiera prowizje. Czy ta prowizja z ebaya jest liczona tez jako VAT? podobno mozna odzyskac to z ebaya jak sie jest platnikiem VAt?

Jako ze dopiero zacząłem i nie jestem zarejestrowany, mam pytanie czy : rejestrowac sie jaklo platnik VAT Sole trader czy nie?

Kiedy i gdzie na powyzszym przykładzie moge odzyskać lub odliczyc VAT?
Co bradziej sie opłaca? raczej nie przewiduje na poczatku wielkich dochodow bo traktuje to jako drugą prace, pierwsza jest normalna.
prossze o wyjaśnienie bo sie gubuię.

Do góry stronyOffline

Post #4 Ocena: 0

2011-11-21 14:14:32 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #5 Ocena: 0

2011-11-21 23:05:36 (13 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

VAT to nie jest dodatkowy podatek sprzedajacego, tylko kupujacego... jak czesto placisz VAT i chesz go odzyskac, to warto sie zarejestrowac ale dopiero jak zaczniesz zarabiac jakies wieksze pieniadze..

prowizja z ebay to nie VAT, tylko prowizja, jak sama nazwa wskazuje. ale w koszt prowizji wchodzi tez VAT i ten VAT pozniej mozesz odzyskac jesli sie zarejestrujesz.

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2011-11-22 10:03:13 (13 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #7 Ocena: 0

2011-11-22 19:08:19 (13 lat temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

ale ja wiem...

sprzedajacy nalicza VAT i potem sie z niego rozlicza, ale to kupujacy go placi.

Ebay nie placi tylko nalicza 15% VAT (stawka z Luksemburga bo Ebay jest tam zarejestrowany)

Do góry stronyOffline

lukasz8891

Post #8 Ocena: 0

2012-05-29 16:16:35 (13 lat temu)

lukasz8891

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2012

Witam,

czytałem dużo wiadomosci na temat self-employed i ebay. Jednak chcialbym zadac kilka pytan i moze ktoś mogłby odpowiedziec.

Wiem ze jest okres probny na 3 miesiace tzn 90dni. Jednak na ebay są limity/ograniczenia do wystawiania aukcji i co do obrotow. Np. chce zwiekszyc te limity z 10 na 100 w miesiacu ale do tego jest potrzeba przeslania papierow o zarejestrowaniu sie jako np SE. Chyba ze zle to zrozumialem. To w tym punkcje nie mam szans zobaczyc czy moj interes wypali.

W polsce mialem do czynienia z prowadzeniem dzialalnosci jednak dostawców miałem z pobliskich sklepów/hurtowni. Jednak tutaj chcialbym sprzedawac na ebay swoje produkty ale dostawców mieć z Polski np z allegro. W tym punkcie nasowna mi sie myśl jak rozliczyc się z faktóry lub rachunku/paragonu ktory wysle mi sprzedawca z polski w paczce? Przeciez tutaj nie bedzie miala sensu lecz dla mnie bedzie rachunkiem poniesionych kosztów na zakup potrzebnych materiałow. Co w tym przypadku moge zrobic?

Jaką forme opodatkowania podczas rejestracji wybrac? I w jaki sposob sie rozliczac ze sprzedanych rzeczy?

Potrzebuje tez księgowego ktory rozjasni mi troche w głowie na temat tego biznesiku ..;/ Może jakiś kontakt?
Dziękuję za poswiecenie czasu. pzdr Łukasz;-)

Do góry stronyOffline

blacktulip

Post #9 Ocena: 0

2012-05-29 16:22:33 (13 lat temu)

blacktulip

Kobieta

Konto zablokowane

Z nami od: 26-05-2012

'Jednak na ebay są limity/ograniczenia do wystawiania aukcji i co do obrotow. Np. chce zwiekszyc te limity z 10 na 100 w miesiacu ale do tego jest potrzeba przeslania papierow o zarejestrowaniu sie jako np SE. Chyba ze zle to zrozumialem. To w tym punkcje nie mam szans zobaczyc czy moj interes wypali.'

Źle zrozumiałeś.
Nikogo na ebayu nie interesuje czy założyłeś działalność. To leży w twojej gestii i ty się będziesz rozliczał.
Jeśli chcesz zwiększyć limit, dzwonisz do nich po otrzymaniu kodu.

P.s. Zakładam, że otwierasz konto biznesowe na ebay (?)

[ Ostatnio edytowany przez: blacktulip 29-05-2012 16:23 ]

Do góry stronyOffline

lukasz8891

Post #10 Ocena: 0

2012-05-29 17:31:17 (13 lat temu)

lukasz8891

Mężczyzna

Z nami od: 29-05-2012

Tak wlasnie chodzi o biznesowe konto. Dziękuję za informacje więc zle to zrozumialem ;/ . Konto założylem biznesowe gdyż nastawilem sie z myslą sprzedarzy zarobkowej. Bo chyba o to chodzi.

Więc teraz wystarczy zadzwonic do nich i powiedziec ze chce miec zwiększony limit i tyle? Nie trzeba im wysylac jakiś potwierdzen itp? pzdr

Do góry stronyOffline

Strona 1 z 2 - [ przejdź do strony: 1 | 2 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,