MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Jeszcze raz !!! sprzedaż towarów angielskich w Polsce.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Str 3 z 4

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Malahai1983

Post #1 Ocena: 0

2011-10-13 19:07:51 (14 lat temu)

Malahai1983

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

W sumie racja, forum MW nie jest najlepszym miejscem na takie dysjusje. Poziom rozmów o prowadzeniu biznesu sprowadza się najczęściej do pytań o to jak zarejestrować SE itp. :-)

Każdy kto chce to znajdzie właściwe informacje na ten temat. Tak naprawdę nikomu nie polecam zbytniego polegania na złotych poradach na tym czy innym forum, chyba, że mówimy o specjalistycznych forach prawniczych / biznesowych.
'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer SkypeNumer gadu-gadu

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2011-10-13 19:19:33 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2011-10-13 19:01:19, Malahai1983 napisał(a):
I przydatnym by było, Moja Droga Reivilo, gdybyś mogła w przyszłości podawać konkretne ustawy i przepisy, do których moglibyśmy się odnieść, zamiast 'nie masz racji'.

ty chyba nie wiesz co piszesz :-] godziny spedzone na czytaniu przepisow, potwierdzania tego u mojego prywatnego prawnika , kiedy w srodku nocy doznawalam oswiecenia i pytalam o potwierdzenie hierarchii prawnej ..i tak mam na forum sie tak poprostu podzielic ....sorry....to nie jest wiedza na poziom MW:-]:-]
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #3 Ocena: 0

2011-10-13 19:45:11 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Do autora:
Jeśli nie jesteś pewien sytuacji prawnej odnośnie kwestii podatkowych, poproś o interpretację podatkową w najbliższy US/HRMC i skontaktuj się z dobrym księgowym. Czerpanie porad prawnych i podatkowych z for internetowych uważam za przejaw lekkomyślności Głupi przykład: To, że jedna osoba płaci inny podatek i ma inne progi, nie znaczy, że wszyscy podlegają tym samym kryteriom. Opodatkowanie, kwota podatku, progi, zwolnienia itd itd zależą od różnych rzeczy :-)
Odnośnie tego tematu, to dodam coś od siebie:
- Jeśli zarejestrujesz SE w UK, to nie możesz wyjechać do Polski, a następnie otworzyć tam sklepu stacjonarnego i rozliczać się z HMRC (wytłumaczenie na dole).
- Jeśli zarejestrujesz się jako SE w UK, a następnie będziesz przez internet świadczył swoje usługi w Polsce (web designer, pozycjoner, konsultant etc), albo będziesz przez internet sprzedawał w Polsce (własny sklep internetowy, allegro, ebay), to rozliczasz się przed HMRC, a przed Fiskusem tylko i wyłącznie wtedy, jeśli przekroczysz określoną kwotę (wystarczy poszukać odpowiedniej dyrektywy odnośnie handlu wewnątrz wspólnotowego).
- Jeśli zarejestrujesz SE w UK, to zgodnie z European Community Regulations 883/2004, 987/2009 and Decision No A2 of the Administrative Commission of the European Communities on Social Security for Migrant Workers, możesz wyjechać na okres 2 lat do Polski i rozliczać się z HRMC. Ważne, żebyś przed wyjazdem zajmował się przez 2 miesiące prowadzeniem działalności w UK, a następnie po przyjeździe do Polski ją kontynuował.
- Odnośnie problematyki raju podatkowego, to jest to inna bajka. Firmy w rajach podatkowych rejestrują duże firmy, gdzie oszczędza się (zarabia), np na sprzedaży firmie "siostrze" produktów o zaniżonej marży i odsprzedawaniu ich później z zawyżoną marżą przez Cypryjską firmę zainteresowanym podmiotą. Oszczędza się też, np na opodatkowaniu dywidend, no ale po co to komuś na SE? Jeśli masz firmę zajmującą się projektowaniem stron i generujesz duże przychody, to rejestracja firmy na Cyprze jest świetnym pomysłem, bo będziesz płacić jedynie 10% podatek w kraju gdzie masz zarejestrowaną spółkę i możesz działać na całym świecie.
Kiedy zagraniczne firmy muszą rozliczać się z fiskusem?
W myśl art. 5a pkt 22 ustawy o PIT i art. 4a ust. 11 ustawy o CIT, jeśli firma zagraniczna posiada "zagraniczny zakład", np sklep, fabrykę etc, który generuje przychód, to musi się rozliczać przed Fiskusem.
Prawo podatkowe jest skomplikowane, a Polskie US często wydają odmienne interpretację podatkowe, więc najlepiej zawsze szukać w kilku źródłach. W tej samej ustawie można przeczytać, że "zakładu" nie tworzą placówki służące wyłącznie do składowania, wystawiania albo wydawania dóbr albo towarów przedsiębiorstwa. Czy w myśl tego mogę otworzyć w Polsce magazyn, w którym będę wydawać produkty zakupione w sklepie internetowym? :-]
:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Malahai1983

Post #4 Ocena: 0

2011-10-13 20:08:31 (14 lat temu)

Malahai1983

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

No w końcu ktoś, kto rozumie o co w tym temacie chodzi !!! Czyli potwierdziłeś dokładnie to, co napisałem wcześniej :-)

Reivilo - wiesz... to może lepiej, że nie dzielisz się tutaj otwarcie wszystkimi swoimi 'odkryciami' :-)
'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer gadu-gadu

reivilo

Post #5 Ocena: 0

2011-10-13 20:23:57 (14 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

bosz mixujecie parwo spolek z prawami dot , osob fizycznych ...wymiekam i sie poddaje
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

knowakuk

Post #6 Ocena: 0

2011-10-13 20:38:54 (14 lat temu)

knowakuk

Mężczyzna

Z nami od: 07-01-2011

Cytat:

2011-10-13 13:33:21, desperado67 napisał(a):
Przykro mi Malahai1983, ale reivilo ma racje.
Podatki od dochodu firmy płaci sie jedynie w kraju rejestracji.

Nie prawda :)
Gdyby tak było, to Wietnamczycy i Nigeryjczycy handlujący na Stadionie Dziesięciolecia w Polsce, rejestrowaliby swoje firmy w Nigerii i Wietnamie. Jak miałoby wyglądać opodatkowanie i świadczenie ubezpieczenia zdrowotnego dla takiego jegomościa, który w swoim kraju płaciłby składkę w wysokości 3% ZUSu, a Polska nie miałaby jasnych umów odnośnie podwójnego opodatkowania, cła etc? Pod uwagę bierze się wiele czynników, np prawo podatkowe na terenie danej wspólnoty, kraju rezydencji i kraju zarejestrowania firmy, istnienie umów o unikaniu podwójnego opodatkowania, cła, akcyzy, forma prawna prowadzonej działalności (filia, przedstawicielstwo etc), sposób prowadzenia działalności itd itd itd. Jak myślisz, czemu na interpretacje podatkową z US w Polsce czeka się tak długo i niejednokrotnie jest ona niewiążąca albo niejasna, a radcy podatkowi i dobrzy księgowi się cenią? Prawo podatkowe jest skomplikowane i tak jak napisałem wcześniej - szukanie darmowej porady na forach jest przejawem lekkomyślności.
Większość rodaków nie rozumie znaczenia "raju podatkowego" i wydaje im się, że wystarczy zarejestrować firmę na Cyprze, żeby prowadzić osiedlowy sklepik i robić na szaro Fiskus :-P
Spółka na Cyprze, to fajny pomysł, jak prowadzisz firmę zajmującą się rejestrowaniem domen internetowych, albo usługami zdalnymi i
do generowania dochodu nie potrzebujesz być fizycznie na terenie kraju, gdzie chcesz unikać opodatkowania :)

Cytat:

2011-10-13 20:23:57, reivilo napisał(a):
bosz mixujecie parwo spolek z prawami dot , osob fizycznych ...wymiekam i sie poddaje

Mogłabyś rozwinąć? Widzisz, nie uważam się za eksperta i lubię prowadzić ciekawą dyskusję szczególnie na tematy, odnośnie których mam wiele wątpliwości. Byłbym bardzo wdzięczny, gdybyś mogła pisać bardziej merytorycznie :)

[ Ostatnio edytowany przez: knowakuk 13-10-2011 20:46 ]

:-)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

poluszkaa

Post #7 Ocena: 0

2012-03-11 09:27:18 (13 lat temu)

poluszkaa

Kobieta

Z nami od: 30-06-2011

Czy ktos moze wrocic do tego tematu jeszcze raz.

Tak w skrocie przedstawie o co mi chodzi. Mam firme w UK od trzech lat, ale teraz chce otworzyc wlasnie wspomniany w temacie sklep w Polsce.

Jak to wyglada "krok po kroku" ?

Co gdzie, jak i dlaczego?

Z gory wielkie dzieki:)
Kamil Tymoteusz 24 czerwiec 2005, Stefan Henry 31 lipiec 2012

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer Skype

wiolonczela

Post #8 Ocena: 0

2012-05-12 00:33:15 (13 lat temu)

wiolonczela

Kobieta

Z nami od: 19-04-2008

Odświeżam! Witam, przepraszam tych znudzonych tym tematem, ale proszę o wyrozumiałość i podzielenie się wiedza lub naprowadzenie na właściwy tor... .
Próbowałam już sprzedawać przez portale internetowe towary z UK w Polsce, i teraz, wie, ze w Polsce można je przepakowywać, wysyłać itp.
1. Jeżeli jednak zdecydowałabym się na sklep stacjonarny +internetowy w Polsce a firma zarejestrowana byłaby w Uk, to jak to wygląda od strony prawnej (pensja, czynsz za wynajem lokalu -to obowiązek właściciela, a co z podatkami)?
2.Poza tym, czy muszę mieć dowód kupna/sprzedaży na każdą pojedyńczą nawet rzecz? Jeżeli tak, co co w przypadku gdy jakaś rzecz oddam lub otrzymam za darmo, czy kupię osobiście od prywatnych osób?
3. Czy mogę utworzyć własną stronę www. i poprzez nią sprzedawać swoje produkty?
4. Jeżeli sprzedaż przez internet, to rozumiem (nie wiem czy właściwie podchodzę do tego), to w grę wchodzi także odbiór osobisty z tzw. "magazynu: , czyli domu znajomych, rodziców itp., czy sprzedaż przez internet to wyłącznie sprzedaż wysyłkowa?????
Przepraszam raz jeszcze za być może dla niektórych zorientowanych w temacie niedorzeczne, infantylne i głupie pytania, ale muszę mieć zarys, ponieważ ZUS polski daje kilka niejednoznacznych odpowiedzi na jedno pytanie
Dziękuję bardzo za cierpliwość i wyrozumiałość

[ Ostatnio edytowany przez: wiolonczela 12-05-2012 00:34 ]

Do góry stronyOffline

wiolonczela

Post #9 Ocena: 0

2012-05-12 09:20:43 (13 lat temu)

wiolonczela

Kobieta

Z nami od: 19-04-2008

cisza...podejrzewam, ze jesteście już znudzeni tym tematem. Nie mniej jednak, pozdrawiam!!!

Do góry stronyOffline

majaki32

Post #10 Ocena: 0

2012-05-13 12:27:33 (13 lat temu)

majaki32

Kobieta

Z nami od: 22-05-2010

Witam. Mam zamiar sprzedawac towar z UK na terenie Polski. Kazdy potencjalny klijent z polski pyta mnie o fakture.
Moje pytanie .
Jaka forme dzialalnosci zarejestrowac w UK i czy zwylkly Invois wystawiany jako SE jest uznawany w Polsce jako faktura. A moze lepiej zarejestrowac LTD. Prosze o pomoc w tej kwestii.

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,