Str 2 z 4 |
|
---|---|
Post #1 Ocena: 0 2011-10-12 16:06:06 (14 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
Malahai1983 | Post #2 Ocena: 0 2011-10-12 19:17:12 (14 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: Manchester |
Cytat: 2011-03-24 12:40:11, reivilo napisał(a): Cytat: 2011-03-23 23:20:09, knowakuk napisał(a): Nie ma takiej opcji. Jeśli będziesz prowadził sklep stacjonarny w Polsce, to będziesz się rozliczać z Polskim US. [ Ostatnio edytowany przez: <i>knowakuk</i> 23-03-2011 23:21 ] NIE PRAWDA ![]() ![]() Wiem, że to stary temat ale nie chciałbym żeby jakiś forumowicz kierując się nieprawdziwymi informacjami, narobił sobie kłopotów. Jeśli masz fizycznie sklep w Polsce a biznes zarejestrowany w UK to podatek i tak płacisz w Polsce, bo tam powstał dochów. Jednak jeśli jednak sprzedajesz na Allegro a w Polsce masz jedynie magazyn, z którego wysyłasz towar to podatek płacisz w Wielkiej Brytanii. Kluczem tutaj jest definicja tzw. 'zakładu'. Wszystkie informacje są dostępne online, wystarczy poszukać dobrze. Ale niestety Reivilo, tym razem nie miałeś racji. 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2011-10-13 09:39:46 (14 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: 2011-10-12 19:17:12, Malahai1983 napisał(a): kryterium miejsca uzyskania dochodu dotyczy STOSUNKU PRACY nie buissnesowego ![]() ![]() Cytat: Kluczem tutaj jest definicja tzw. 'zakładu'. Wszystkie informacje są dostępne online, wystarczy poszukać dobrze.
niestety nie masz racji , kluczem jest pare aktow prawnych a nie definicja ...choc ma wplyw Cytat: Ale niestety Reivilo, tym razem nie miałeś racji.
MAILAS , jestem dziewucha ![]() a po drugie tu precyzja NAZEWNICTWA PRAWNEGO jest istotna czym innym jest magazyn zaklad przedstawicielstwo odddzial sklep i kazdy z tych tworow dotyczy inna regulacja prawna ![]() moja wiedza nie pochodzi z internetu ale - PZREPISOW PRAWNYCH takich jak - akty prawne pl - zwane potocznie ustawami - regulcaje brytyjskie - prawo unii opisane w dyrektywach unijnych kolenosc przydakowa ....acz kolwiek w interpetacji prawa owa kolenosc jest wazna ....... ale autor niech dalej udziela porad opartch na wiedzy zaczerpnietej z google ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Malahai1983 | Post #4 Ocena: 0 2011-10-13 12:28:02 (14 lat temu) |
Przepraszam za pomyłkę płci, ale nie zmienia to faktu, że nie masz racji jeśli chodzi o główny temat. Wiem, że lubisz się uważać za eksperta jeśli chodzi o wszystkie wątki biznesowe, ale w tym przypadku nie masz racji.
Cytat: Zyski przedsiębiorstwa (działalności gospodarczej) prowadzonego przez osobę mającą miejsce zamieszkania lub siedzibę w jednym z umawiających się Państw, podlegają opodatkowaniu tylko w tym Państwie, chyba że przedsiębiorstwo prowadzi w drugim umawiającym się Państwie działalność poprzez położony tam Zakład (w rozumieniu w/w umowy). Jeżeli przedsiębiorstwo wykonuje działalność w ten sposób, to zyski przedsiębiorstwa mogą być opodatkowane w drugim Państwie, jednak tylko w takiej mierze, w jakiej można je przypisać temu zakładowi. Zakład oznacza stałą placówkę, przez którą całkowicie lub częściowo prowadzona jest działalność przedsiębiorstwa, a w szczególności: siedzibę zarządu, filię, biuro, fabrykę, warsztat, kopalnię, źródło ropy lub gazu, kamieniołom, albo każde inne miejsce wydobywania zasobów naturalnych, plac budowy, prace budowlane lub instalacyjne – tylko wtedy gdy trwają dłużej niż dwanaście miesięcy. Zakład nie obejmuje: użytkowania placówek, które służą wyłącznie do składowania, wystawiania lub dostawy dóbr lub towarów należących do przedsiębiorstwa, utrzymywania zapasów dóbr lub towarów należących do przedsiębiorstwa wyłącznie w celu składowania, wystawiania lub wydawania, utrzymywania zapasów dóbr lub towarów należących do przedsiębiorstwa wyłącznie w celu przerobu przez inne przedsiębiorstwo, utrzymywania stałej placówki wyłącznie w celu zakupu dóbr lub towarów albo w celu zbierania informacji dla przedsiębiorstwa, utrzymywania stałej placówki wyłącznie w celu prowadzenia dla przedsiębiorstwa jakiejkolwiek innej działalności o charakterze przygotowawczym lub pomocniczym; utrzymywania stałej placówki wyłącznie w celu łącznego prowadzenia którychkolwiek rodzajów działalności, o których mowa w punktach od a) do e) niniejszego ustępu, pod warunkiem jednak, że całkowita działalność tej placówki, wynikająca z takiego połączenia rodzajów działalności ma charakter przygotowawczy lub pomocniczy [ Ostatnio edytowany przez: Malahai1983 13-10-2011 12:29 ] 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
desperado67 | Post #5 Ocena: 0 2011-10-13 13:33:21 (14 lat temu) |
Z nami od: 30-05-2008 |
Przykro mi Malahai1983, ale reivilo ma racje.
Podatki od dochodu firmy płaci sie jedynie w kraju rejestracji. |
|
|
Malahai1983 | Post #6 Ocena: 0 2011-10-13 16:42:35 (14 lat temu) |
To rewelacyjne wiadomości! W takim razie lecę sprawdzać w jakim kraju Unii Europejskiej jest najmniejsze opdatkowenie. Zarejestruję sobie firmę np. na Cyprze, a będę prowadził osiedlowy zieleniak w Polsce
![]() 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
Malahai1983 | Post #7 Ocena: 0 2011-10-13 16:58:25 (14 lat temu) |
Koniecznie musicie powiadomić o swoich rewelacjach ludzi z Gazety Prawnej, bo jakiś bzdury wypisują w artykułach. Wieśniakom się nadal wydaje, że polski US może się do Ciebie dobrać, nawet jeśli masz firmę zarejestrowaną w UK:
Gazeta Prawna - artykuł. 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|
reivilo | Post #8 Ocena: 0 2011-10-13 18:18:58 (14 lat temu) |
Cytat: 2011-10-13 16:42:35, Malahai1983 napisał(a): To rewelacyjne wiadomości! W takim razie lecę sprawdzać w jakim kraju Unii Europejskiej jest najmniejsze opdatkowenie. Zarejestruję sobie firmę np. na Cyprze, a będę prowadził osiedlowy zieleniak w Polsce ![]() no coz to wlasnie jest istota raju podatkowego ![]() otoz drogi Malahai1983 po pierwsze art... to straszak...bo jest roznica na granicy prawa a lamanie prawa ![]() przypadek tam opisany to przypadek ltd z zatudnionym tam kims ....juz ci pislam stosunek pracy ma inne prawa i dochod jest opodatkowany tam gdzie sie go osiaga ...ale inaczej sie ma sprawa SE czy ltd.... artykul ma zniechecic ludzi do uciekania z pl z podatkami ..a ze jest tam prawny misz masz to juz inna sprawa [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 13-10-2011 18:30 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
reivilo | Post #9 Ocena: 0 2011-10-13 18:54:42 (14 lat temu) |
a teraz pare kwiatkow prawnych z tego artykulu
W Wielkiej Brytanii podatki zjadają 35,9 proc. dochodu bzdura ...zalezy od progu ..ewentualnie zgodzilabym sie z wersji do 35,9 proc. dochodu Kwota wolna od podatku wynosi blisko 6,5 tys. funtów, od podatku dochodowego dla osob fizycznych ....spolki nie maja kwoty wolnej ![]() nasz fiskus może uznać, że jej dochody powinny być opodatkowane w Polsce moze ale musza byc zgodne z paroma aktamii prawnymi ..o ktorych tu nie napiesze - celowo ![]() Najwięcej polskich firm rejestruje się w Wielkiej Brytanii, gdzie odprowadzają podatki i składki ZUS, otoz nie zus a NIC's jak juz drodzy autorzy ![]() Dochody nierezydentów podlegają opodatkowaniu w Polsce tylko wtedy, gdy na terenie kraju powstanie zakład. otorz nie tylko zaklad..ale tenze jest PRECYZYJNIEm przez prawo okreslony Polscy przedsiębiorcy rejestrują spółkę w Anglii z oddziałem w Polsceoddzial ZAWSZE podlega podatkowi w pl bo MUSI byc tam zarejestrowany w KRS ![]() gdzie również znajduje się ośrodek życia przedsiębiorcy osrodek zycia przedsiebiorcy w przypadku tworu jaki jest ltd nie ma znaczenia ![]() ![]() Właściciel spółki, nie czegosc takiego jak WLASCICIEL spolki ...co najwyzej glowny udzialowiec ![]() a inna sprawa ze nie po to sie zaklada spolke zyby sie w niej zatrudniac...ale coz ....wszyscy to bezmyslnie powielaja...kozysci z wyplaty dywidendy sa wyzsze niz z tytulu wynagrodzenia ..to akurat moze potwierdzic richmond ![]() że efektywny zarząd spółki sprawowany jest w Polsce to sei zalatwia jednym wpisem - ksiegowy brytyjski w zarzadzie spolki ![]() że spółka posiada w Polsce zakład juz pisalam ...zaklad - szczegolowo sprecyzowany twor , przepisy ktore nie moga byc interpetowane lecz scisle stosowane ....zaklad do podatki polskie Gdy pieniądze są pobierane ze spółki w formie wynagrodzenia za pracę, zaś praca jest faktycznie wykonywana w Polsce, otrzymane wynagrodzenie również może zostać obciążone polskim podatkiem dochodowym ![]() reasumujac ktos kto to pisal .....wydawalo mu sie ze cos wie .... inna sprawa ....nie sadzisz ze forum mojej wyspy to naprawde nie jest miejsce zebym cala swoja wiedzie sprzedawala za darmo ....wykazalam tylko czesc bzdetow i niespojnosci prawnych w tym artykule ![]() wszytkiego najpeszego dla tych ktorzy polegaja li tylko na artykulach wygooglanych...polecam jenak podsatwowe akty prawne , po konsultacji z DOBRYM prawnikiem majacym pojecie o kolejnosci obowiazywania miedzynarodowych aktow prawnych ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Malahai1983 | Post #10 Ocena: 0 2011-10-13 19:01:19 (14 lat temu) |
Mnie ten artykuł zachęcił do poszukania więcej informacji na ten temat, kiedy przeczytałem go po raz pierwszy jakiś czas temu.
Ja nie mam się zamiaru kłócić z Tobą czy kimkolwiek innym o to, kto ma rację. Mam tylko nadzieję, że nikt nie narazi się na nieprzyjemności z Urzędem Skarbowym w Polsce, poprzez swoje nadmiernie optymistyczne rozumienie niektórych przepisów. I przydatnym by było, Moja Droga Reivilo, gdybyś mogła w przyszłości podawać konkretne ustawy i przepisy, do których moglibyśmy się odnieść, zamiast 'nie masz racji'. 'Boze chron mnie przed przyjaciolmi, bo z wrogami sam sobie poradze'
|