MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Self-employed a sprzedaż w Polsce

następna strona » | ostatnia »

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

kamelka2286

Post #1 Ocena: 0

2010-12-19 22:51:05 (15 lat temu)

kamelka2286

Kobieta

Z nami od: 18-08-2009

Witam wszystkich serdecznie,wiem że temat był wałkowany kilka razy na forum,ale nie znalazłem konkretnych opowiedzi.
A wiec jestem zarejestrowna jako self-employed w UK, od zeszłego roku prowadzę sprzedaż na portalu allegro.Towar jest wysyłany spedycja międzynarodową do Polski a z tamtąd rozsyłany poczta polską i kurierem do potencjanych klientów.Całą dokumentacje prowadzę w UK,natomiast pieniądze za sprzedane przedmioty otrzymuje na polskie konto,gdzie pozniej po przewalutowaniu wracaja do mnie.
Konkurecja nie śpi i zarzuca mi nielegalną działaność o niepłacenie podatu i vat.Poniżej przytaczam dwie wypowiedzi konkurancji:

"Oczywiście są limity z UK do PL, ale ty wysyłasz z PL do PL a to jest już różnica. Wiec powinieneś opakować się w kraju w którym prowadzisz działalność. Na allegro są stawki brutto wiec jak zamówię u Ciebie to mogę prosić o fakturę z 0% stawką Vat bo to jest obrót w UE i nie chciałbym być 2 razy opodatkowany."

oraz druga wypowiedz:
"a jeśli wysyłka następuje w PL to powinna być wystawiona osobna faktura na wysyłkę z naszą stawką VATY .
czy mam rację ?
jeśli działalność jest zarejestrowana w UK to jakim cudem paczki sa wysyłane z PL ?
czy codziennie sprzedawca podjeżdża pod granicę i dostarcza paczki kurierowi ?"
"a swoich aukcjach oferujesz wysyłkę Pocztą Polską - nie słyszałem o tym by Poczta Polska działała na terenie UK

konto bankowe masz w Polsce, wysyłki realizujesz z Polski, oferty publikujesz na Polskich serwerach i skierowaną do Polaków
więc choćbyś i miał działalność w Anglii to nie ma to nic do rzeczy

nie podajesz również danych swojej firmy co jest obowiązkowe w Polsce

wszystko to każe przypuszczać że racje mają piszący wcześniej - to co robisz to zwykła szara strefa "

Z tego co poinformowała mnie księgowa jako SE do pewnego limitu mogę wystwiać faktury na 0%(invoice)natomiast konkurecja twierdzi inaczej.

Proszę doradzcie mi jak stosownie im to wyjaśnić,że sprzedaż pomiędzy uk a polską jest w moim przypadku jak najbardziej legalna.

Bardzo dziękuje za opowiedzi.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2 Ocena: 0

2010-12-20 00:43:02 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

dopisz czy jestes zarestrowanym plrtanikeim VAT w uk ? jakie masz obroty nie dochod miesiecznie z tej wysylki?kto ci to wysyla ? jaka jest forma tego miejsca z ktorego to wysylane ?
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2010-12-20 01:03:22 (15 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2010-12-19 22:51:05, kamelka2286 napisał(a):

Konkurecja nie śpi i zarzuca mi nielegalną działaność o niepłacenie podatu i vat.Poniżej przytaczam dwie wypowiedzi konkurancji:
konkurencja powinna sie douczyc , masz prawo jako podmiot brytyjski sprzedawac na allegro .podatek dochodowy placisz w uk niezleznie gdzie dochod jest wygenerowany. VAT zalezy od limitu...za zwyklej sprzedarzy towarow i uslug w UK z wysylkowej powyzej 139000 zl w pl

Cytat:
"Oczywiście są limity z UK do PL, ale ty wysyłasz z PL do PL a to jest już różnica. Wiec powinieneś opakować się w kraju w którym prowadzisz działalność. Na allegro są stawki brutto wiec jak zamówię u Ciebie to mogę prosić o fakturę z 0% stawką Vat bo to jest obrót w UE i nie chciałbym być 2 razy opodatkowany."
to to jest jakis belkot nawt nie wiem jak na to odpowiedziec - co ma piernik do wiatraka?

Cytat:
"a jeśli wysyłka następuje w PL to powinna być wystawiona osobna faktura na wysyłkę z naszą stawką VATY .
o wystawnieniu rodzaju faktury nie decyduje miejsce wyslki tylko to czy podmiot jet platnikiem VAT czy nie

Cytat:
jeśli działalność jest zarejestrowana w UK to jakim cudem paczki sa wysyłane z PL ?
to nie ma nic do rzeczy ....moze byc wysylane z pl

Cytat:
konto bankowe masz w Polsce, wysyłki realizujesz z Polski, oferty publikujesz na Polskich serwerach i skierowaną do Polaków
więc choćbyś i miał działalność w Anglii to nie ma to nic do rzeczy

BZDURA..gosc nie ma zielonego pojcia o
prawie obowiazujacym w unii
Cytat:

o jakie dane ten ktos pyta?
Cytat:
wszystko to każe przypuszczać że racje mają piszący wcześniej - to co robisz to zwykła szara strefa "
wszystko to kaze przypuszczac ze ktos przepisy czytal rodem z magla

Cytat:
Z tego co poinformowała mnie księgowa jako SE do pewnego limitu mogę wystwiać faktury na 0%(invoice)natomiast konkurecja twierdzi inaczej.

o tym pislam wyzej jesli jestes platnikiem VAT to wystawiasz faktury vatowskie - invoice vat - (a takie jest 0% ) jak nie wystawiasz rachunek zwany tu invoicem
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

kamelka2286

Post #4 Ocena: 0

2010-12-20 12:42:02 (15 lat temu)

kamelka2286

Kobieta

W UK nie jestem zarejstrowna jako vatowiec.Obrót od kwietnia na dzień dzisiejszy 112000zł.Wysyła mi towar osoba z rodziny.U tej osoby jest towar chwilowo magazynowany i po sprzedaży wysyłany do klientów.

Cytat:

Chodzi o to że nie podaje danych firmy na stronie "o mnie",wcześniej taka informacja widniała ale pracownik allegro poinformował mnie że jeśli nie mam zarejestrowanej firmy na allegro sprzedaje jako osoba prywatna to takie dane muszę usunąć.

Dziekuję reivilo że mogę liczyć na twoją pomoc,potrzebuje stosownych argumentów dla tej konkurencji ponieważ straszy zgłoszeniem mnie do US.Jeśli byś mógł podać mi jakiś kontakt bezpośredni do ciebie?

Do góry stronyOffline

tom8104

Post #5 Ocena: 0

2010-12-20 13:42:42 (15 lat temu)

tom8104

Z nami od: 08-10-2007

Na uprzejme pod...lenie ze strony rodakow zawsze mozesz liczyc. Ludzi boli to ze mozesz miec wiecej niz oni.
Nikomu nie musisz sie spowiadac a na pewno nie konkurencji. Prowadzisz interes legalnie i zgodnie z przepisami placisz podatki i to wystarczy.

Do góry stronyOffline

LekarzDrzew

Post #6 Ocena: 0

2010-12-20 14:11:13 (15 lat temu)

LekarzDrzew

Mężczyzna

Z nami od: 28-12-2009

Cytat:

2010-12-20 12:42:02, kamelka2286 napisał(a):
U tej osoby jest towar chwilowo magazynowany i po sprzedaży wysyłany do klienta

Sprzedajesz jako osoba prywatna a towar jest chwilowo magazynowany i wysylany do klienta ? Nie kapuje. ..

Do góry stronyOffline

darek348

Post #7 Ocena: 0

2010-12-20 16:01:13 (15 lat temu)

darek348

Mężczyzna

Z nami od: 09-06-2010

Jeżeli chcesz być pewna wszystkiego poczytaj tutaj: http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?lang=en&r.l1=1079717544&r.l2=1079840880&r.l3=1079819549&topicId=1073894988&r.l1=1079717544&r.l2=1079840880&r.l3=1079819549&topicId=1073894988

Pełne informacje na temat handlu w unii Europejskiej: http://www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/layer?lang=en&r.l1=1073858805&r.l2=1073859152&r.s=sm&topicId=1074415241

Znalazłem też taką książkę: http://obywatelstwo.org.uk/sklep/zarzdzanie-firm-w-wielkiej-brytanii przeczytaj spis treści,

A tak wogóle to się nie przejmuj idź do Bussines link oni pomogą Ci,a nie będą kłaść problemów pod nogi.
Uśmiechnij się, to nic nie kosztuje.

Do góry stronyOffline

stanislawski

Post #8 Ocena: 0

2010-12-20 16:32:31 (15 lat temu)

stanislawski

Mężczyzna

Z nami od: 10-04-2008

A ja bym ich olał (rodaków zadających głupie pytania), względnie kazał się p... na ryj. Co znaczy - innymi słowy - po co z nimi robić biznes, jak mają jakies wąty?

Do góry stronyOffline

Strona WWW

kamelka2286

Post #9 Ocena: 0

2010-12-20 16:56:43 (15 lat temu)

kamelka2286

Kobieta

To jest zazdrość rodaków,że oni muszę płaci podatki,zusy nie małe pieniądze,a rodak z UK może dać niższe ceny za przedmiot i ma mniej opłat za prowadzenie działalności.Dlatego potrzebuje stosownych argumentów,żeby się przekonali że nie znają sie kompletnie na prawie unijnym.Z góry dziekuje za wasze wszystkie wypowiedzi

Do góry stronyOffline

lublin-transpor

Post #10 Ocena: 0

2010-12-20 17:04:18 (15 lat temu)

lublin-transport

Mężczyzna

Z nami od: 30-09-2009

Ale po co chcesz się wdawać w dyskusję???
Najlepszą metodą w tym przypadku będzie kompletne ignorowanie.
Pomyśl, czy mogą Ci jakoś zaszkodzić? Jesteś w porządku, działasz zgodnie z prawem.
Żyjemy w czasach, w których działalność gospodarczą możesz prowadzić gdzie tylko zechcesz na podstawie przepisów kraju rejestracji firmy. I kropka.
Nie musicie mi dziękować - wystarczy, ze będziecie mnie wielbić na klęczkach ;) Transport paczek, mebli, motocykli PL-UK-PL

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 1 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,