Tak jak w temacie...wymyśliłam sobie że będę sprzedawać w Polsce, przez Allegro, rózne przedmioty kupione w UK. Głównie myślę o zabawkach i ciuchach z Primarku

Z jednej strony obawiam się ze nie znajdzie się nikt chetny, kto się tym zajmuje, do odpowiedzi na moje pytania bo jestem teoretycznie konkurencją...ale jednak podpytam

Pierwsza kwestia nurtująca mnie to czy istnieje możliwość kupienia w UK w sklepie na Fakturę z VATem, na dane polskiej firmy? Zakładając że zakupy byłyby na większa kwote (1000 BGP), płacone gotówką.
3 lata temu pracowałam w UK, w dużym 'department store' w dziale księgowości i nie kojarze żebyśmy kiedykolwiek mieli potrzebę wystawienia takowej faktury, czyli na konkretna osobę / formę i z wyszczególnionym VATem...
Wie ktoś może jak to jest?
Zauważyłam że kupując przez internet (w tescodirect,argosie, toys'r'us) są bussiness solutions...ale wspominaja tam tylko o firmach angielskich...czy na dane firmy poslkiej wystawią mi fakturę?
a inna kwestia to transport z Londynu do PL...do tej pory korzystam z kurierów...tradycyjnie 1 funt za kologram lub mniej więcej w tej cenie...Ale zatsanawiam się czy są jakieś lepsze i bezpieczne opcje? no przy wysyłce 200 kilo?
No i czy którakolwiek firma wystawia faktury z VATem za tą przesyłkę?
Czy ktoś z Was się zna i podpowie???
Pozdrawiam