Cytat:
2010-12-15 10:31:40, witek28w napisał(a):
Wiem,nawet bym nie próbował bez księgowego/wej,bardziej mi chodziło o małą poradę czy jest w ogóle sens zakładać LTD,skoro tylko mój dochód będzie przychodem,natomiast dojdzie podatek korporacyjny,no i co z moimi wypłatami,następny podatek?Przecież to jest chore z mojego punktu widzenia.Nawet jeśli to będzie dywidenda.to i tak jest podatek 10%,więc bulę podatek podwójnie.Nie ogarniam tego.Według mojego dumania jest to nieopłacalne,no chyba,że koszty LTD będą równe przychodom,ale wtedy będę miał kontrolę za kontrolom.
Pozdrawiam.
podatki w przypadku Ltd moga byc skomplikowane, ale to czy Ci cie oplaca zakladac Ltd zalezy np od tego:
1. jakie bedziesz miec dochody (ponizej 40 tys nie bardzo sie oplaca pchac w Ltd)
2. jaki bedziesz miec kontrakt/umowe i na jakich zasadach bedziesz pracowac - jak "inside IR35" to tez nie warto otwierac Ltd
3. na jaki czas jest umowa - np gdybys mial zamknac firme po 6-8 miesiacach to po co zakladac...
tego 10% podatku od dywidend sie nie placi i generalnie przy dochodach powyzej przykladowych 40 tys bardziej sie oplaci pracowac przez Ltd (pod warunkiem ze nie podpadasz pod IR35 - poczytaj na necie co to jest).
i podatku nie placi sie dwa razy bo od wyplaty nie placisz podatku korporacyjnego.