MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Firma w UK, a magazyn w Polsce ? i inne nurtujące pytania...

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

Str 4 z 7

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

reivilo

Post #1 Ocena: 0

2009-09-02 22:34:26 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

droga iwono.....jak bys troche to forum poczytala to bys wiecej wiedziala ......po takim tonie sorry ale nie chce mi sie doradzac..nie masz zielonego pojecia o prowadzeniu dzialalnosci w unii ....wiec moze udaj sie do platnego ksiegowego a ten moze ci to lepiej wytlumaczy

a tak przy okazji nasze dwie firmy tak prowadzimy i to kilka lat wiec wiem co mowie a raczej pisze....a dla lepszej informacji....malzonek jest prawnikiem i troszke na ten temat 'poczytalismy'
:-]
powodzenia w biznesie
:-Y:-]:-Y
Ludzie myślcie ....to nie boli !!

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2009-09-09 11:23:11 (16 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Witam,

Zarejestrowałem firmę w UK (sole trade). Nie chce być vatowcem. Sprzedaję różne rzeczy na allegro, zarobione pieniądze inwestuję w towar, który kupuję w Polsce, wysyłam do UK i tutaj sprzedaję na e-bayu. Czy wszystko jest OK?
Czy muszę robić jakiś tzw. import-export?

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #3 Ocena: 0

2009-09-09 15:58:46 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-09-09 11:23:11, daavid napisał(a):
Witam,

Zarejestrowałem firmę w UK (sole trade). Nie chce być vatowcem. Sprzedaję różne rzeczy na allegro, zarobione pieniądze inwestuję w towar, który kupuję w Polsce, wysyłam do UK i tutaj sprzedaję na e-bayu. Czy wszystko jest OK?

OK co masz na mysli
Cytat:

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2009-09-11 13:20:42 (16 lat temu)

daavid

Mężczyzna

OK, faktycznie trochę niejasno się wyraziłem.

Otóż:
1. Trzy miesiące temu zarejestrowałem działalność sole trade.
2. Kupuję różne rzeczy w sklepach outletowych w UK. Na zakupione rzeczy biorę tylko paragony. Wystawiam to wszystko na allegro i sprzedaję z niewielkim zyskiem. Pieniądze wędrują na polskie konto. Kupuję za nie towary w PL, które wysyłam do UK i tutaj sprzedaję, też z niewielkim zyskiem ( zawsze do przodu :) ).
3. Swoją działalność rozliczam, na razie sam dla siebie, na arkuszu kalkulacyjnym.

Tak się zastanawiam:
1. To naprawdę takie proste?
2. Co z vatem? W Polsce kupuję z 22 %. W UK nie chcę być na razie vatowcem. Wszystko pod tym względem jest OK?
Dodam, że to niewielka działalność i na razie nie chcę jej zwiększać. To takie moje hobby, troszeczkę dochodowe :)

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #5 Ocena: 0

2009-09-11 16:20:05 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-09-11 13:20:42, daavid napisał(a):
Tak się zastanawiam:
tak

Cytat:
2. Co z vatem? W Polsce kupuję z 22 %. W UK nie chcę być na razie vatowcem. Wszystko pod tym względem jest OK?
tak wszytko w porzadku ...tutaj jak kupujesz np w sklepie kupujesz z VATEM ...poprostu nie zarejetrowanego podatnika VAT nie interesuje rozbicie na netto plus vat....istotna jest cena BRUTTO

Do góry stronyOffline

daavid

Post #6 Ocena: 0

2009-09-12 08:20:16 (16 lat temu)

daavid

Mężczyzna

Cytat:

2009-09-11 16:20:05, reivilo napisał(a):
Cytat:

2009-09-11 13:20:42, daavid napisał(a):
Tak się zastanawiam:
tak

chyba kocham ten kraj

[ Ostatnio edytowany przez: daavid 12-09-2009 08:21 ]

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #7 Ocena: 0

2009-09-12 14:21:03 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-09-12 08:20:16, daavid napisał(a):
chyba kocham ten kraj

tez tak powiedzielam kiedy 4 lata temu rozgryzalam jescze w pl jak sie prowadzi firme w uk ...po czym spakowalismy walizki...rzeczywistosc okazala sie lepsza niz nam sie wydawalo:-]:-]:-]

Do góry stronyOffline

Superlover

Post #8 Ocena: 0

2009-09-12 15:37:38 (16 lat temu)

Superlover

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 21-03-2009

Niedawno czytałem że W. Brytania jest na 5 miejscu na świecie jeżeli chodzi o przyjazność dla przedsiębiorców. 1 od lat jest Singapur, a Polska pęta się w okolicach 70 miejsca
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią :)

Do góry stronyOffline

Strona WWW

leki77

Post #9 Ocena: 0

2009-09-20 13:01:18 (16 lat temu)

leki77

Mężczyzna

Z nami od: 20-09-2009

witam
podczepię się do tematu
moja działalność będzie wyglądać niemal ientycznie jak u daavida.
może poza tym, że pieniądze z polskiego konta będę przerzucał z powrotem do anglii i tu ponownie kupowal za nie towar - czyli ruch w jedną stronę a nie w obie.
mam zamiar wystawić też sprzedaż na allegro (muszę zalożyć konto na firmę angielską, ale poszukam bo widziałem ze temat się gdzieś przewinął), ale póki co mam już ustawionego odbiorcę w polsce na towar.
ale do sedna. poki co mam self-employment , firma: "coś tam cleaning". przy zakładaniu działalności przez telefon podałem jako profil działalnośći "general domestic, commercial cleaning" i na chłposki rozum to tylko mogę pewnie wykonywać.
i teraz do działalności chce włączyć ten handel.
jakie kroki powinienem wykonać?
czy wystarczy ze zadzwonię do hmrc i rozszerzę profil działalności?
czy dalej moge prowadzić to pod szyldem "cos tam cleaning" czy muszę zmienić nazwę firmy, ktora nie syugeruję że to tylko cleaning?
o kwestie vatu się nie pytam narazie (nie jestem vatowcem) bo ja to rozumiem tak, że jeżeli kupuje od vatowca i sprzedaję vatowcowi, to niejako ja tracę bo albo mniej zarabiam na marży, albo jestem po prostu mniej konkurencyjny cenowo bo żeby wyjsć na 0 zaczynam od pułapu ceny zakupu brutto a nie netto. ale to zostawmy.
dzięki z góry za odpowiedź

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #10 Ocena: 0

2009-09-21 15:00:49 (16 lat temu)

reivilo

Kobieta

Cytat:

2009-09-20 13:01:18, leki77 napisał(a):

ale do sedna. poki co mam self-employment , firma: "coś tam cleaning". przy zakładaniu działalności przez telefon podałem jako profil działalnośći "general domestic, commercial cleaning" i na chłposki rozum to tylko mogę pewnie wykonywać.
nie mozesz robic wszystko co nie jest koncesjonowane
Cytat:
i teraz do działalności chce włączyć ten handel.
jakie kroki powinienem wykonać?
zadne
Cytat:

czy dalej moge prowadzić to pod szyldem "cos tam cleaning"
tak
Cytat:
o kwestie vatu się nie pytam narazie (nie jestem vatowcem) bo ja to rozumiem tak, że jeżeli kupuje od vatowca i sprzedaję vatowcowi, to niejako ja tracę bo albo mniej zarabiam na marży, albo jestem po prostu mniej konkurencyjny cenowo bo żeby wyjsć na 0 zaczynam od pułapu ceny zakupu brutto a nie netto. ale to zostawmy.
dzięki z góry za odpowiedź
zacznij sie interesowac VATEM jak dojdziesz do poziomu obrotu 67 000 funtow...nie bedac vatowcem niczego nie tracisz jesli nie masz dizych obrotow

Do góry stronyOffline

Strona 4 z 7 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,