a tak przy okazji nasze dwie firmy tak prowadzimy i to kilka lat wiec wiem co mowie a raczej pisze....a dla lepszej informacji....malzonek jest prawnikiem i troszke na ten temat 'poczytalismy'
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
powodzenia w biznesie
:-Y
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
Str 4 z 7 |
|
---|---|
reivilo | Post #1 Ocena: 0 2009-09-02 22:34:26 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
droga iwono.....jak bys troche to forum poczytala to bys wiecej wiedziala ......po takim tonie sorry ale nie chce mi sie doradzac..nie masz zielonego pojecia o prowadzeniu dzialalnosci w unii ....wiec moze udaj sie do platnego ksiegowego a ten moze ci to lepiej wytlumaczy
a tak przy okazji nasze dwie firmy tak prowadzimy i to kilka lat wiec wiem co mowie a raczej pisze....a dla lepszej informacji....malzonek jest prawnikiem i troszke na ten temat 'poczytalismy' ![]() powodzenia w biznesie :-Y ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
daavid | Post #2 Ocena: 0 2009-09-09 11:23:11 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-03-2007 Skąd: Birmingham |
Witam,
Zarejestrowałem firmę w UK (sole trade). Nie chce być vatowcem. Sprzedaję różne rzeczy na allegro, zarobione pieniądze inwestuję w towar, który kupuję w Polsce, wysyłam do UK i tutaj sprzedaję na e-bayu. Czy wszystko jest OK? Czy muszę robić jakiś tzw. import-export? |
reivilo | Post #3 Ocena: 0 2009-09-09 15:58:46 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-09 11:23:11, daavid napisał(a): Witam, Zarejestrowałem firmę w UK (sole trade). Nie chce być vatowcem. Sprzedaję różne rzeczy na allegro, zarobione pieniądze inwestuję w towar, który kupuję w Polsce, wysyłam do UK i tutaj sprzedaję na e-bayu. Czy wszystko jest OK? Czy muszę robić jakiś tzw. import-export? OK co masz na mysli Cytat: Czy muszę robić jakiś tzw. import-export? Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
daavid | Post #4 Ocena: 0 2009-09-11 13:20:42 (16 lat temu) |
OK, faktycznie trochę niejasno się wyraziłem.
Otóż: 1. Trzy miesiące temu zarejestrowałem działalność sole trade. 2. Kupuję różne rzeczy w sklepach outletowych w UK. Na zakupione rzeczy biorę tylko paragony. Wystawiam to wszystko na allegro i sprzedaję z niewielkim zyskiem. Pieniądze wędrują na polskie konto. Kupuję za nie towary w PL, które wysyłam do UK i tutaj sprzedaję, też z niewielkim zyskiem ( zawsze do przodu ![]() 3. Swoją działalność rozliczam, na razie sam dla siebie, na arkuszu kalkulacyjnym. Tak się zastanawiam: 1. To naprawdę takie proste? 2. Co z vatem? W Polsce kupuję z 22 %. W UK nie chcę być na razie vatowcem. Wszystko pod tym względem jest OK? Dodam, że to niewielka działalność i na razie nie chcę jej zwiększać. To takie moje hobby, troszeczkę dochodowe ![]() |
reivilo | Post #5 Ocena: 0 2009-09-11 16:20:05 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-11 13:20:42, daavid napisał(a): Tak się zastanawiam: 1. To naprawdę takie proste? Cytat: 2. Co z vatem? W Polsce kupuję z 22 %. W UK nie chcę być na razie vatowcem. Wszystko pod tym względem jest OK?
tak wszytko w porzadku ...tutaj jak kupujesz np w sklepie kupujesz z VATEM ...poprostu nie zarejetrowanego podatnika VAT nie interesuje rozbicie na netto plus vat....istotna jest cena BRUTTOLudzie myślcie ....to nie boli !!
|
|
|
daavid | Post #6 Ocena: 0 2009-09-12 08:20:16 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-11 16:20:05, reivilo napisał(a): Cytat: 2009-09-11 13:20:42, daavid napisał(a): Tak się zastanawiam: 1. To naprawdę takie proste? chyba kocham ten kraj [ Ostatnio edytowany przez: daavid 12-09-2009 08:21 ] |
reivilo | Post #7 Ocena: 0 2009-09-12 14:21:03 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-12 08:20:16, daavid napisał(a): chyba kocham ten kraj tez tak powiedzielam kiedy 4 lata temu rozgryzalam jescze w pl jak sie prowadzi firme w uk ...po czym spakowalismy walizki...rzeczywistosc okazala sie lepsza niz nam sie wydawalo ![]() ![]() ![]() Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
Superlover | Post #8 Ocena: 0 2009-09-12 15:37:38 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 21-03-2009 |
Niedawno czytałem że W. Brytania jest na 5 miejscu na świecie jeżeli chodzi o przyjazność dla przedsiębiorców. 1 od lat jest Singapur, a Polska pęta się w okolicach 70 miejsca
Kto za młodu nie był socjalistą, ten na starość zostanie świnią
![]() |
leki77 | Post #9 Ocena: 0 2009-09-20 13:01:18 (16 lat temu) |
Z nami od: 20-09-2009 Skąd: halifax |
witam
podczepię się do tematu moja działalność będzie wyglądać niemal ientycznie jak u daavida. może poza tym, że pieniądze z polskiego konta będę przerzucał z powrotem do anglii i tu ponownie kupowal za nie towar - czyli ruch w jedną stronę a nie w obie. mam zamiar wystawić też sprzedaż na allegro (muszę zalożyć konto na firmę angielską, ale poszukam bo widziałem ze temat się gdzieś przewinął), ale póki co mam już ustawionego odbiorcę w polsce na towar. ale do sedna. poki co mam self-employment , firma: "coś tam cleaning". przy zakładaniu działalności przez telefon podałem jako profil działalnośći "general domestic, commercial cleaning" i na chłposki rozum to tylko mogę pewnie wykonywać. i teraz do działalności chce włączyć ten handel. jakie kroki powinienem wykonać? czy wystarczy ze zadzwonię do hmrc i rozszerzę profil działalności? czy dalej moge prowadzić to pod szyldem "cos tam cleaning" czy muszę zmienić nazwę firmy, ktora nie syugeruję że to tylko cleaning? o kwestie vatu się nie pytam narazie (nie jestem vatowcem) bo ja to rozumiem tak, że jeżeli kupuje od vatowca i sprzedaję vatowcowi, to niejako ja tracę bo albo mniej zarabiam na marży, albo jestem po prostu mniej konkurencyjny cenowo bo żeby wyjsć na 0 zaczynam od pułapu ceny zakupu brutto a nie netto. ale to zostawmy. dzięki z góry za odpowiedź |
reivilo | Post #10 Ocena: 0 2009-09-21 15:00:49 (16 lat temu) |
Cytat: 2009-09-20 13:01:18, leki77 napisał(a): ale do sedna. poki co mam self-employment , firma: "coś tam cleaning". przy zakładaniu działalności przez telefon podałem jako profil działalnośći "general domestic, commercial cleaning" i na chłposki rozum to tylko mogę pewnie wykonywać. Cytat: i teraz do działalności chce włączyć ten handel.
zadne
jakie kroki powinienem wykonać? Cytat: czy dalej moge prowadzić to pod szyldem "cos tam cleaning" Cytat: o kwestie vatu się nie pytam narazie (nie jestem vatowcem) bo ja to rozumiem tak, że jeżeli kupuje od vatowca i sprzedaję vatowcowi, to niejako ja tracę bo albo mniej zarabiam na marży, albo jestem po prostu mniej konkurencyjny cenowo bo żeby wyjsć na 0 zaczynam od pułapu ceny zakupu brutto a nie netto. ale to zostawmy.
zacznij sie interesowac VATEM jak dojdziesz do poziomu obrotu 67 000 funtow...nie bedac vatowcem niczego nie tracisz jesli nie masz dizych obrotowdzięki z góry za odpowiedź Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|