Wielkie dzieki robhur.Wyslalem maila na PW.
[ Ostatnio edytowany przez: krycha23 27-01-2009 21:43 ]
Str 6 z 7 |
|
---|---|
krycha23 | Post #1 Ocena: 0 2009-01-27 21:42:03 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: Cheltenham |
Robhur,widzisz tak sie znam na ecommerce,ze musialem zaplacic za oprogramowanie.Ale nie powiem,ze jestem zadowolony.Mozna wiele z panelu admina,na dodatek kod zrodlowy jest otwarty i mozna go modyfikowac,z tymze ja sie nie odwaze,he,he.Fakture chyba wylacze,a vat ustawie jak sugeruje reivilo "np" -nie dotyczy.
Wielkie dzieki robhur.Wyslalem maila na PW. [ Ostatnio edytowany przez: krycha23 27-01-2009 21:43 ] |
robhur | Post #2 Ocena: 0 2009-01-27 22:07:13 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2009 |
Właśnie poszło powinieneś już mieć - wiadomo to trzeba sobie przerobić do własnych potrzeb. Klient po zamówieniu w takim sklepie dostaje automatem e-maila z informacją co kupił - tzw. potwierdzenie zamówienia, nie wiem co masz ustawione tam w panelu, bo nadal nie aktywne, ale myślę, że będzie to standardowe potwierdzenie. Jejku poproś sprzedawcę skryptu, aby ci postawił drugi sklep do testów, bez tego nie zapoznasz się ze sklepem. Na testowej bazie możesz sobie mieszać ile chcesz - zobaczysz co ci przyjdzie, jakie masz ustawienia, co musisz pozmieniać. Rozumiem, że boisz się na oryginale. Wywaliłeś trochę kasy to myślę, że zrobią to dla ciebie za free, chyba że są pazerni na kasę.
|
krycha23 | Post #3 Ocena: 0 2009-01-27 22:54:47 (16 lat temu) |
Czy sa pazerni to nie wiem,Jak pisze do nich maile z pytaniami to zawsze odpowiadaja.Czy taki testowy sklepik moze byc na tym samym serwerze co oryginal(home.pl,starter business)?
No wlasnie trafiles w sedno.Jestem laikiem dlatego kupuje taki sklep za 899zl,co i tak nie uwazam za duza sume gdy porownalem z innymi.Ale tak jak mowisz aby poznac musze testowac,sprawdzac i jeszcze raz testowac,mieszac.A tu jak,pare dni i puszcze to wszytko z dymem ![]() Dlatego duzo sie pytam i bede to robic.Wielkie dzieki,jakos sie odwdziecze wszytkim ktorzy pomagaja. |
reivilo | Post #4 Ocena: 0 2009-01-28 09:17:16 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
krycha23 kiedys sugerowalam - zacznij od ebaya, allegro to najwieksze sklepy i rynek jak dla nas.
My za sklepy placimy 50 funtow i 30 zl mieisecznie plus oczywiscie oplaty ze sprzedazy .....nie oplaca sie startowac z wlanym aklepem internetowym Jakosc ebaya - jelsi choddzi o strone sprzedajecego - jak dla mnie bez zarzutow ...allegro musi jeszcze popracowac nad obsluga sklepu od strony sprzedajacego ... naprawde nie mam zadnych z problemow o ktorych piszesz. Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|
robhur | Post #5 Ocena: 0 2009-01-28 16:14:58 (16 lat temu) |
Jeżeli chodzi o polskiego ebaya jest strasznie nieudolny, masa błędów podczas wystawiania aukcji jak również podczas normalnej eksploatacji (ginące aukcje, niedochodzące maila z ebay.pl - to tylko jedna strona medalu, druga odwiedzalność - kiepska, za to prowizja fajnie niskie.
Allegro - najlepszy na początek, ciężko wypromować swoją markę, i cholernie drogi jeżeli chodzi o prowizję - ja jestem zdecydowany otworzyć swój sklep online, ze względu na koszty (a nie sprzedaję dużo). Otworzenie sklepu nie kosztuje mnie nic - hosting i tak wykupiłem na potrzeby innych stron, znam się trochę na pozycjonowaniu, więc i to przerobię, trochę reklamy. Zdaje sobie sprawę, że to nie będzie łatwa droga, ale to co robię to jest moje dodatkowe zajęcie i bardziej hobby, które mam nadzieję, że przemieni się to w gęś znoszącą złote jajka ![]() Pojawia się kolejny problem z dobrym dostawcą towaru. Anglicy niechętnie wchodzą w układ z obcokrajowcami (takie mam spostrzeżenie), mój angielski też nie jest perfekcyjny, muszę dać sobie więcej czasu - ale w interesach myślę, że powinien liczyć się business, cała reszta schodzi na bok - ale różnie z tym jest. Nie nawiązałem jednak dobrego kontaktu, ale to taka mała dygresja. |
|
|
robhur | Post #6 Ocena: 0 2009-01-28 16:23:57 (16 lat temu) |
Rozumiem, że wraz ze sklepem wykupiłeś u nich hosting (płacisz raz na rok lub co miesiąc, nie zagłębiam jaką mają opcję. Udostępnili ci serwer ftp, możesz przecież edytować pliki sklepu, jak również wrzucać zdjęcia itp (mam nadzieję, że nie masz jedynej opcji tylko upload z panelu admina. Tworzysz katalog test, jakąś nową domenę (lub użyć istniejącą, tylko instalka do oddzielnego katalogu np. test), bazę danych na nowej domenie, kopiujesz pliki skryptu do utworzonego wcześniej katalogu, zapisujesz nazwę hosta, nazwę użytkownika i hasło jak również nazwę bazy danych - potem przeglądarka www.twojadomena.pl/test/admin/instaluj.php i to wszystko. Aby było szybciej - możesz utworzyć kopię bazy już istniejącą i ją zaimportować, jak również przekopiować pliki które już masz na serwerze do nowego katalogu.
|
AndrzejA | Post #7 Ocena: 0 2009-01-28 16:50:39 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 18-01-2009 Skąd: Portsmouth |
Gdzie kucharek szesc, tam... Na tym forum sie nic nie dowiesz. A najlepiej wynajmij ksiegowego. Zaplacisz kilka stow i bedziesz spal spokojnie. Ksiegowy bierze odpowiedzialnosc na siebie. Jest ubezpieczony. Tez tak mam. Zaplacilem £175.00
![]() No chyba zes sknerus jest, to sie sam rozliczaj. Wszystkie wiadomosci znajdziesz na stronie www.hmrc.gov.uk. Nie sluchaj porad z niniejszego forum. Taka porada nigdy nie jest uznawana prawnie przez HMRC w przypadku przesluchania, albo rozprawy sadowej. Jezeli znasz jezyk angielski, to dzialaj tak, jak jest napisane na stronie Urzedu Podatkowego. Jezeli nie jestes pewien, wynajmij ksiegowego. Nie sluchaj porad na tym forum. Pozdrowienia. |
robhur | Post #8 Ocena: 0 2009-01-28 17:06:44 (16 lat temu) |
Taka jest prawda, że za firmę odpowiadasz sam - nie księgowa, ona ci jedynie pomaga, ułatwia pewne rzeczy w sprawach księgowych, ale pełną odpowiedzialność bierzesz ty, księgowa nie będzie ponosiła odpowiedzialności za błędy przez siebie popełnione, ty jedynie możesz na drodze cywilno-prawnej rościć odszkodowanie wobec niej za źle wykonaną pracę. Nie zmienia to faktu, że dobra księgowa to skarb dla firmy (ale mówimy o takiej która pomaga, sugeruje, doradza - a nie tylko bierze kasę za wykonaną usługę). Dobrze jest też znać się na księgowości. To forum służy pewnej nauce, ludzie się z różnymi problemami borykają i się swoimi doświadczeniami wymieniają właśnie tutaj. Ja widzę sens istnienia takiego forum.
Przy okazji dziękuję wszystkim za zainteresowanie się moimi niepewnościami i pomoc w pewnych kwestiach. [ Ostatnio edytowany przez: robhur 28-01-2009 17:08 ] |
AndrzejA | Post #9 Ocena: 0 2009-01-28 17:50:43 (16 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 18-01-2009 Skąd: Portsmouth |
Za firme odpowiadam Ja. Z tym sie zgodze. Ale za prowadzenie moich rachunkow jako samozatrudnionego i rozliczenie roczne odpowiada moj ksiegowy. Za to mu place. I TAK MAM NAPISANE W UMOWIE ! ! !... Dostarczam mu kopie wszystkich rachunkow. I za moje rozliczenie w HMRC odpowiada moj ksiegowy. Jeszcze raz podkreslam: Moj ksiegowy odpowiada za zgodne z prawem rozliczenie mnie z podatkow w HMRC. Jezeli sie pomyli, to kary placi On, albo jego ubezpieczyciel. Place mu £15.00/tydzien (gross)oraz £175.oo (
![]() |
krycha23 | Post #10 Ocena: 0 2009-01-28 22:17:34 (16 lat temu) |
Z tymze reilivo gdy mi polecalas ebaya,ja juz mialem wykupiona licencje na sklep online.Naprawde nie zaluje mego posuniecia.Nie powiem,mam pare malych problemow,ale wszystko jest do rozwiazania.Z Wasza mala pomoca oczywiscie
![]() |