Str 5 z 7 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
robhur |
Post #1 Ocena: 0 2009-01-27 18:50:47 (16 lat temu) |
Z nami od: 18-01-2009 |
Cytat:
2009-01-27 07:41:23, walker napisał(a):
Cytat:
2009-01-27 07:07:47, krycha23 napisał(a):
I tak zrobie,ustawie stawke 0%.Dzieki.
nie masz prawa uzyc stawki 0%(!!) poniewaz nie jestes platnikiem vat.
reivilo napisala ci dokladnie co masz zrobic - zapomnij o vat nie ma go dla ciebie .
Jeżeli chodzi o użycie stawki 0% to chodzi tylko o użycie takiej opcji w sklepie online - bo musisz jakąś zaznaczyć (jeżeli wybrał skrypt polskiej wersji np. oscommerce tam są 3 opcje 0, 7, 22% vat - można oczywiście modyfikować i dodawać). Będzie wystawiał rachunek (fakturę bez vat) bo nie będzie płatnikiem vat i jeżeli nie są to duże ilości można skorzystać z szablonu excel takiego rachunku (wersja angielska oczywiście), którego możemy znaleźć w googlach. W sklepie ustawi opcję nie pokazuj vatu (dotyczy faktury, której i tak nie będzie mógł użyć - jedynie po przerobieniu). Rozumiem, że jeżeli chodzi o sklep to rozpatrujemy oscommerce lub jakiegoś jego klona.
|

|
 |
|
|
krycha23 |
Post #2 Ocena: 0 2009-01-27 19:00:01 (16 lat temu) |
Z nami od: 12-01-2009 Skąd: Cheltenham |
Dokladnie,chodzi mi teraz o ustawienia w sklepie.
Zakupilem oprogramowanie nastepujace:
http://www.shoper.pl/
Wejdzcie w zakladke-DEMO,nastepnie w demo panelu administracyjnego.Musze przeciez cos ustawic.Klient dostanie cos na maila.Sam robie zakupy on-line i zawsze dostaje info na skrzynke,co,za ile i kiedy ewentualnie.
Teraz to nie wiem co i jak mam ustawic w sklepie,tak aby klient nie byl przypadkowo oklamany,lub aby nie zlamac prawa.
W panelu administracyjnym-Konfiguracja,mam opcje Faktura Pro-forma,a w niej opcje:
Załącz fakturę do E-maila z potwierdzeniem zamówienia:
Pokazuj fakturę w Panelu klienta:
Faktura - Nazwa firmy:
Faktura - Adres linia 1:
Faktura - Adres linia 2:
Faktura - Miasto:
Faktura - Kod pocztowy:
Faktura - Województwo:
Faktura - Kraj:
Faktura - NIP:
Przedrostek faktur VAT:
Przedrostek faktur PROFORMA:
Wybierz rodzaj numeracji faktur:
Rozpocznij numerację faktur VAT od :
Rozpocznij numerację faktur PROFORMA od :
Faktura - Osoba wystawiająca:
Faktura - Termin płatności:
Nie wiem,moze wszystko jest oczywiste.Zrozumcie prosze,ze nigdy,przenigdy nie wmialem do czynienia z podatkami,rozliczeniami itd.W PL nigdy nie pracowalem,a tu robia wszytko za mnie.Musze sie nauczyc podstaw co zreszta dzieki wam juz czynie. [ Ostatnio edytowany przez: krycha23 27-01-2009 19:08 ]
|

|
 |
|
robhur |
Post #3 Ocena: 0 2009-01-27 19:46:27 (16 lat temu) |
Cytat:
2009-01-27 19:00:01, krycha23 napisał(a):
Dokladnie,chodzi mi teraz o ustawienia w sklepie.
Zakupilem oprogramowanie nastepujace:
http://www.shoper.pl/
Wejdzcie w zakladke-DEMO,nastepnie w demo panelu administracyjnego.Musze przeciez cos ustawic.Klient dostanie cos na maila.Sam robie zakupy on-line i zawsze dostaje info na skrzynke,co,za ile i kiedy ewentualnie.
Teraz to nie wiem co i jak mam ustawic w sklepie,tak aby klient nie byl przypadkowo oklamany,lub aby nie zlamac prawa.
W panelu administracyjnym-Konfiguracja,mam opcje Faktura Pro-forma,a w niej opcje:
Załącz fakturę do E-maila z potwierdzeniem zamówienia:
Pokazuj fakturę w Panelu klienta:
Faktura - Nazwa firmy:
Faktura - Adres linia 1:
Faktura - Adres linia 2:
Faktura - Miasto:
Faktura - Kod pocztowy:
Faktura - Województwo:
Faktura - Kraj:
Faktura - NIP:
Przedrostek faktur VAT:
Wybierz rodzaj numeracji faktur:
Rozpocznij numerację faktur VAT od :
Rozpocznij numerację faktur PROFORMA od :
Faktura - Osoba wystawiająca:
Faktura - Termin płatności: - jeżeli jest przedpłata można wpisać zapłacono przelewem lub kartą
Nie wiem, może wszystko jest oczywiste.Zrozumcie prosze,ze nigdy,przenigdy nie wmialem do czynienia z podatkami,rozliczeniami itd.W PL nigdy nie pracowalem,a tu robia wszytko za mnie.Musze sie nauczyc podstaw co zreszta dzieki wam juz czynie. [ Ostatnio edytowany przez: <i>krycha23</i> 27-01-2009 19:08 ]
Musisz wprowadzić dane firmy i wszystkie te informacje wyświetlą się automatycznie na fakturze, czy fakturze proforma (tak mi się wydaje - tak jest ze sklepami oscommerce, szeroko rozumianymi, a ten sklep przypuszczam, że jest jego klonem. Musisz ustawić czy chcesz udostępniać klientom fakturę proforma (stosuję się ją głównie dla firm, które na podstawie tego dokumentu dokonują przelewów za zakupione w twoim sklepie towary, standardowo można wyłączyć).
Tutaj jest dobra instrukcja co po kolei robić ze sklepem:
http://shoper.pl/helpdesk/guide.pdf.
Widzę, że po wejściu w opcje podstawowe możesz ustawić wartości na fakturze. Nie jest to skomplikowane, wręcz jak na to patrze to jest bardzo proste. W standardowych osccommerce to trzeba trochę w kodzie podłubać aby uzyskać efekt jaki chce się uzyskać, ale jest za free.
|

|
 |
|
robhur |
Post #4 Ocena: 0 2009-01-27 19:55:35 (16 lat temu) |
Nie jestem ekspertem, dlatego proszę wszystkich o tolerancję, której niestety brakuje np. na forum onet.pl, przestałem więc uczestniczyć w tamtejszych dyskusjach.
Przeglądając poszczególne opcje swojego sklepu musisz czytać co tam jest na pisane i odpowiedzieć sobie czy dana opcja będzie tobie potrzebna. Np. opcja pokazywania faktury w profilu klienta nie jest konieczna, wszak fakturę możesz przesłać wraz z zamawianym towarem. Tak samo faktura proforma, nie trzeba jest stosować dla detalicznych odbiorców, nie firmowych, więc możesz wyłączyć. Pewne opcje zostawisz po prostu ustawione domyślnie. Każdą informacje dla klienta edytujesz klikając na symbol ołówka (wiadomość e-mail dla klienta, strony informacyjne, czy regulamin, newsletter). Nie odkrywaj świata na nowo podejrzyj konkurencję, mówiłaś, że jesteś klientką sklepów online, zobacz jak oni to prowadzą, jakie przysłali faktury, dokumenty, jakie formy płatności maja, jakie wysyłki.
|

|
 |
|
krycha23 |
Post #5 Ocena: 0 2009-01-27 20:30:14 (16 lat temu) |
Nie pierwszy sie mylisz,mam na imie Krystian,a krycha to taka zartobliwa ksywka,ktora stala mi sie bliska i jest ze mna na kazdym forum.
Tak wiem,ze olowkiem sie edytuje,wiele juz zrobilem na swoim sklepie,tylko te "papierkowe" informacje mnie troszke gnebia.
Np co mam niby wpisac tu?:
Faktura - NIP:
Przedrostek faktur VAT:
Moze masz racje i wylacze te faktury,ale cos przeciez musi na maila klientowi przyjsc.Jakies info.Racja kolejna,popatrze co mi np. Ebuyer,First Great Western,czy nawet ten Shoper.pl przyslali na skrzynke.
No i ta nieszczesna opcja w opisie produktu.COS MUSZE ZAZNACZYC:
VAT(zw - zwolniony; np - nie podlega; Liczby od 0 do 100 oznaczają stawkę VAT wyrażoną w procentach
PKWiU(PKWiU należy podać gdy stawka podatku jest różna od 22%)
Niby oczywiste,ale nie mam pewnosci na 100%.Zreszta co widze to kazdy ciagle inaczej.Ustaw na 0%,nie nie mozesz!Ja ksiegowym kurna nie jestem i po prostu nie wiem  .Jasne moge sie domyslac,ze chodzi o "np" (nie podlega),ale to sa istotne sprawy,wiec jak fachowcy sie wypowiedza(a jest tu wielu uwazam) to bede spal spokojniej. [ Ostatnio edytowany przez: krycha23 27-01-2009 20:31 ]
|

|
 |
|
|
reivilo |
Post #6 Ocena: 0 2009-01-27 21:15:07 (16 lat temu) |
Z nami od: 09-09-2007 Skąd: inąd |
Cytat: Moze masz racje i wylacze te faktury,ale cos przeciez musi na maila klientowi przyjsc.
a nie mozesz sobie samemu w arkuszu kalkulacynym zrobic invoisa/ rachunku/faktury i tego wysylac klientowi na zyczenie? a opcje fakturowa poprostu wylaczyc?
Cytat: No i ta nieszczesna opcja w opisie produktu.COS MUSZE ZAZNACZYC:
VAT(zw - zwolniony; np - nie podlega; Liczby od 0 do 100 oznaczają stawkę VAT wyrażoną w procentach
PKWiU(PKWiU należy podać gdy stawka podatku jest różna od 22%]Niby oczywiste,ale nie mam pewnosci na 100%.Zreszta co widze to kazdy ciagle inaczej.Ustaw na 0%,nie nie mozesz!Ja ksiegowym kurna nie jestem i po prostu nie wiem  .Jasne moge sie domyslac,ze chodzi o "np" (nie podlega),ale to sa istotne sprawy,wiec jak fachowcy sie wypowiedza(a jest tu wielu uwazam) to bede spal spokojniej.
nie podlega- bo kazada inna sugeruje ze jestes platnikiem - zwolnione z VAT ma swoje prawa , VAT 0% czy kazda inna wartosc wyrazona w % oznacza stosowne prawa do odliczen czy naliczen. [ Ostatnio edytowany przez: reivilo 27-01-2009 21:17 ] Ludzie myślcie ....to nie boli !!
|

|
 |
|
robhur |
Post #7 Ocena: 0 2009-01-27 21:21:48 (16 lat temu) |
Przepraszam cię Krystian, ale byłem przekonany, że polemizuję z kobietą.
Co do przedrostka to jest dodatkowy, zbędny szczegół na fakturze. Wiele firm stosuje przedrostki numerując faktury, które określają rodzaj prowadzonej działalności. Wpisując przedrostek zostanie on umieszczony po numerze faktury. Na przykład dla sposobu numeracji: numer faktury w miesiącu / miesiąc / rok przedrostek zostanie nadany pomiędzy numerem faktury w miesiącu, a miesiącem, czyli: numer faktury w miesiącu / przedrostek/ miesiąc / rok. Nie wiem dokładnie jak to będzie w tym sklepie. Wg mnie zostaw puste, lub jeżeli twoja firma ma kilka profili prowadzenia działalności możesz tworzyć skrót określający daną branżę. NIP zostaw puste, lub jak jest opcja nie pokazuj nip na fakturze (nie mogę dostać się do tamtego panelu admina, gdyż coś grzebią w kodzie i zwraca im błąd). Jeżeli sklep jest uniwersalny, powinna być taka możliwość. Być może jest opcja edycji faktury, które pola chcesz wybrać, tak jak w standardowych oscommerce (mając zaimplementowany stosowny moduł). Jeśli nie ma opcji z perspektywy panelu może trzeba wyedytować wszystkie pliki invoice. Co do stawki 0% - chodzi tylko o opcje w sklepie - nie do rozliczeń księgowych. Na fakturze (raczej rachunku musisz mieć całą resztę, a kwotę tylko sprzedaży (pod warunkiem, że nie masz zarejestrowanego vatu, jeśli masz to ustaw 15% i podawaj ceny netto, a sklep przeliczy ci resztę.
Nadmieniam, nie znam się na księgowości, trochę poruszam się po konfiguracjach sklepów.
Ja wiem na pewno, że w swoim sklepie ustawiam 0% vat, mam przerobioną fakturę, nip zlikwidowałem, kwota na fakturze jest kwotą ze sprzedaży (kwota ile płaci klient) + przesyłka, zapłacono przelewem lub kartą. To tylko informacja do klienta. Wysyłam razem z towarem rachunek angielski i tyle, nie zagłębiam się do momentu, kiedy nie będę vatowcem.
Kupuję towar dostaję fakturę z vat (ja zapłaciłem), nakładam marżę i sprzedaję - wystawiam rachunek angielski, kwitek z poczty i inne dokumenty potwierdzające moje koszty. W exelu robię kalkulację - to wszystko - po to jest SE, krótko, zwięźle i na temat.
|

|
 |
|
robhur |
Post #8 Ocena: 0 2009-01-27 21:27:34 (16 lat temu) |
Bardziej gnębi mnie jak księgować przewalutowanie, może za radą reivilo i paypal rozwiąże to moje bolączki.
Do reivilo: możesz odpowiedzieć na mój post dotyczący tej kwestii:
tutaj link:
http://www.mojawyspa.co.uk/forum/48/9790/Firma-jak-zaczac-Dobre-rady-zawsze-w-cenie,160
|

|
 |
|
krycha23 |
Post #9 Ocena: 0 2009-01-27 21:34:31 (16 lat temu) |
To bedzie moj nastepny problem i w zasadzie dolaczam sie do pytania  .
|

|
 |
|
robhur |
Post #10 Ocena: 0 2009-01-27 21:36:53 (16 lat temu) |
jeśli chcesz podaj maila a prześle ci plik excel z takim rachunkiem po angielsku
|

|
 |
|