Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Business » reseller, prowizja, vat, podatki... py...

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Business" opiekują się: AGALON, stokesay

Strona główna » Business » reseller, prowizja, vat, podatki... pytan kilka.

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 7)
hajaku

Post #1

2008-05-22 13:43:31 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

Z nami od: 22-05-2008

Witam.

Od jakiegos czasu, bawie sie w wolnym czasie (pracuje 3 dni w tygodniu) w sprzedaz roznych, powiedzmy rzeczy, do polski.

zadna z tych rzeczy nie przechodzi bezposrednio przez moje rece - po prostu - dostaje wplate od kupujacego (zawierajaca juz moja prowizje - 10-25%), zamawiam ta rzecz (np w usa), przelewam pieniadze do sprzedawcy/dystrybutora, ktory owa rzecz wysyla osobie, ktora ja u mnie zamowila.

Mam nadzieje ze jest to zrozumiale.

W kazdym razie - przykladowo, na zamowieniu w wysokosci ok 1500F, zostaje mi 350-400F. Rzadko mam zamowienia w takiej ilosci, ale czasem sa. Zwykle drobne, w wysokosci 50F za transakcje.

Nie sa to kosmiczne zarobki jak na prace po godzinach, polegajaca na wysylaniu paru maili i wykonaniu platnosci internetowej, ale...

Ostatnio wpadlem na pomysl zeby to jakos "ulegalnic" - pytanie - jaka opcja bylaby najlepsza?

znalazlem sobie ciekawa www - http://www.eacbs.com/ - (opcja Economy Package, Basic Package, Bonus Pack)i mam kilka pytan.

1 - VAT - czy warto. i czy odbiorca w polsce bedzie mogl go sobie odliczyc? Z tego co pamietam, NIE MUSZE byc platnikiem VAT, jezeli nie przekrocze ~60000F czystego ZYSKU rocznie. Raczej to nie nastapi, wiec VAT'owanie byloby jedynie uklonem w strone klientow.

2 - Rozliczenia - w tej chwili wiekszosc wplat od klientow otrzymuje na konto bankowe POLSKIE. Czy w tym wypadku musze rozliczac sie w PL czy w UK? wolalbym oczywiscie w UK, z wiadomych powodow. Dodatkowo, tak jest taniej, poniewaz koszt transferu bankowego do UK jest po prostu za wysoki. Czy tez - zrobic prosty myk - prowadzic dzialalnosc w UK, otrzymywac wplaty w PL, rozliczac sie w UK? Jak to mozna rozwiazac?

3 - Czy przy rocznym rozliczeniu, potrzebne mi dowody wplaty/wyplaty, na koncie bankowym? - dotyczy rowniez punktu "2" w momencie kiedy otrzymuje wplaty na konto polskie. Czy tez, prowadzic "podwojna ksiegowosc..." znaczy sie pojedyncza, tylko na koncie firmowym w UK.

4 - glupie pytanie - czy w ogole potrzebne mi firmowe konto bankowe w UK, jezeli chodzi o prowadzenie takiej dzialalnosci?

5 - Czy firma (LTD) moze opierac sie wylacznie na platnosciach w gotowce, rachunkach/fakturach?

6 - najlepsze pytanie... co na to US w pl jezeli chodzi i prowadzenie takiej dzialalnosci? z gory mowie ze nigdy firmy w pl nie mialem, ani tam nie pracowalem...

Skomplikowane to wszystko niestety.

Prosze o jakas konstruktywna krytyke, lub tez o zmieszanie z blotem, jezeli jestem kombinator itd :-]

[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 22-05-2008 13:45 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2

2008-05-22 14:27:00 (6 miesięcy temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

Ostatnio wpadlem na pomysl zeby to jakos "ulegalnic" - pytanie - jaka opcja bylaby najlepsza?

moim zdaniem na poczatek SE, prosta i przyjazna ksiegowosc..jak zobaczysz ile naprawde zarabiasz przekszatlcisz sie LTD
Cytat:

1 - VAT - czy warto. i czy odbiorca w polsce bedzie mogl go sobie odliczyc? Z tego co pamietam, NIE MUSZE byc platnikiem VAT, jezeli nie przekrocze ~60000F czystego ZYSKU rocznie. Raczej to nie nastapi, wiec VAT'owanie byloby jedynie uklonem w strone klientow.

bycie platnkem VATU sluzy tobie bo wtedy ty sobie odliczasz VAT ...jak wystawisz invoisa to on sobie ten VAT odliczy bo i tak stawki w PL a UK sa rozne

Cytat:

2 - Rozliczenia - w tej chwili wiekszosc wplat od klientow otrzymuje na konto bankowe POLSKIE. Czy w tym wypadku musze rozliczac sie w PL czy w UK? wolalbym oczywiscie w UK, z wiadomych powodow. Dodatkowo, tak jest taniej, poniewaz koszt transferu bankowego do UK jest po prostu za wysoki. Czy tez - zrobic prosty myk - prowadzic dzialalnosc w UK, otrzymywac wplaty w PL, rozliczac sie w UK? Jak to mozna rozwiazac?

firme rejestrujesz w UK , sprzedawac mozesz na caly swiat, platosci z polskiego konta na UK i viceversa za pomoca np Paypala. lub uruhom platnosci bezposrednio przez paypal, firme w UK mozesz sobie zarejestrowac nawet jak przebywasz gdzie indziej.....
tyle ze jakis tutejszy adres ci potrzebny, podatki placisz tu
Cytat:

3 - Czy przy rocznym rozliczeniu, potrzebne mi dowody wplaty/wyplaty, na koncie bankowym? - dotyczy rowniez punktu "2" w momencie kiedy otrzymuje wplaty na konto polskie. Czy tez, prowadzic "podwojna ksiegowosc..." znaczy sie pojedyncza, tylko na koncie firmowym w UK.

konto firmowe nie jest niezbedne choc ulatwia prowadzenie ksiegowosci, podatek placisz od DOCHODU firmy a nie o obrotu. Dochod = przychod - koszty
Cytat:

4 - glupie pytanie - czy w ogole potrzebne mi firmowe konto bankowe w UK, jezeli chodzi o prowadzenie takiej dzialalnosci?

patrz wyzej
Cytat:

5 - Czy firma (LTD) moze opierac sie wylacznie na platnosciach w gotowce, rachunkach/fakturach?

LTD to duze koszy znaczy znacznie wieksze koszty ksiegowe niz SE bo musi byc prowadzona pelna ksiegowosc ....patrz ad1
Cytat:

6 - najlepsze pytanie... co na to US w pl jezeli chodzi i prowadzenie takiej dzialalnosci? z gory mowie ze nigdy firmy w pl nie mialem, ani tam nie pracowalem...

NIC jak zarejestrujesz firme w UK to nie ma znaczenia gdzie sprzedajesz ...chyba ze otworzysz np oddzial w PL ...poki co nie masz takiego zamiaru
Cytat:

Skomplikowane to wszystko niestety.

proste jak konstrukcja cepa .....
pytaj

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #3

2008-05-22 18:11:27 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

Cytat:

moim zdaniem na poczatek SE, prosta i przyjazna ksiegowosc..jak zobaczysz ile naprawde zarabiasz przekszatlcisz sie LTD

Problem w tym, ze czesc firm dzieki ktorym moge prowadzic dzialalnosc, chce sie zadawac z tylko z firmami, a nie indywidualnymi "osobami".

Kolejna sprawa, to swojego rodzaju "prestiz" zwiazany z nazwa itd itp...
Nie mam zamiaru rezygnowac z normalnej pracy, "firma" bylaby raczej dodatkowym zrodlem dochodu. Byc moze kiedys bylbym w stanie calkowicie oprzec sie na zarobkach wlasnej firmy, a puki co - raczej nie.
Kolejna sprawa - to nie mam zamiaru nikogo zatrudniac, firme zamierzam prowadzic samodzielnie, z tego pamietam, potrzebne sa 2 osoby do zalozenia takowej? "sekretarka" i "dyrektor/wlasciciel"?

Jak wyglada porownanie ksiegowosci SE i LTD w moim przypadku, jezeli dzialalnosc firmy wyglada "prawie" tak samo jak osoby self employed?

Cytat:

bycie platnkem VATU sluzy tobie bo wtedy ty sobie odliczasz VAT ...jak wystawisz invoisa to on sobie ten VAT odliczy bo i tak stawki w PL a UK sa rozne

To mnie wlasnie interesuje. Jak wyglada z odliczaniem vatu w polsce na bazie faktur zagranicznych (ale nadal w UE)?
Troche sie boje bycia platnikeim vat, i tony papierkow...

Cytat:

firme rejestrujesz w UK , sprzedawac mozesz na caly swiat, platosci z polskiego konta na UK i viceversa za pomoca np Paypala. lub uruhom platnosci bezposrednio przez paypal, firme w UK mozesz sobie zarejestrowac nawet jak przebywasz gdzie indziej.....
tyle ze jakis tutejszy adres ci potrzebny, podatki placisz tu

Tu wlasnie jest pytanie - czy placenie podatku w danym panstwie wiaze sie z wplywem pieniedzy na dane konto w danym panstwie? innymi slowy, czy otrzymujac wplaty na konto polskie, moge rozliczyc sie z tego w UK?
Co do paypala - duza wiekszosc klientow nadal posluguje sie tylko i wylacznie transferem bankowym. I tu jest problem...
Co do adresu - pracuje normalnie w UK, wiec z tym nie ma problemu.

Cytat:

konto firmowe nie jest niezbedne choc ulatwia prowadzenie ksiegowosci, podatek placisz od DOCHODU firmy a nie o obrotu. Dochod = przychod - koszty

Raczej nie mam zamiaru miec 1000 zamowien miesiecznie, wiec, sam juz nie wiem jak byloby latwiej...

Czyli - w teorii konto bankowe nie jest niezbedne. Cos czuje ze to doskonale miejsce do krecenia walow...
Jak zapytalem jednego anglika co "sie robi" jezeli otrzymuje sie zaplate za cos, bez faktury/rachunku - odpowiedzial mi w prosty sposob - "pocket"...

Cytat:

LTD to duze koszy znaczy znacznie wieksze koszty ksiegowe niz SE bo musi byc prowadzona pelna ksiegowosc ....patrz ad1

Tzn? nie wiem czy to odnosi sie tez do mnie jezeli prowadze owa dzialalnosc samodzielnie.. ?

Cytat:

NIC jak zarejestrujesz firme w UK to nie ma znaczenia gdzie sprzedajesz ...chyba ze otworzysz np oddzial w PL ...poki co nie masz takiego zamiaru

No wlasnie - czy tu nie ma zaleznosci gdzie wplywaja pieniadze...? pisalem o tym w 1 poscie...

dzieki za odp

[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 22-05-2008 18:12 ]

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #4

2008-05-22 18:37:07 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

dodam jeszcze moze, ze "firma" ma wlasciwie skladac sie z kompa/laptopa z dostepem do sieci. no i tyle...
wszystko zalatwiane przez siec, lacznie z transferami bankowymi itd.

czytam sobie wlasnie http://www.simpleformations.com/financial-aspects.htm
http://www.contractorcalculator.co.uk/Limited_Companies.aspx
http://www.bytestart.co.uk/content/19/index.shtml

zobaczymy co z tego bedzie.

Rozumiem, ze nawet jako SE moge wystawic fakture, dzieki ktorej ktos moze sobie odliczyc VAT w pl? kurde, juz sie gubie... :-]

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #5

2008-05-22 21:27:36 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

:-]

no to jednak bede SE.

szkoda czasu na "rzezbe w g***" jaka by bylo stawianie LTD.

http://www.workingforyourself.co.uk/selfemployed/form.asp - i to wszystko? no nieeee.... :-]:-]

pytanie teraz o rejstracje VAT w SE - czy warto, i czy duzo z tym zabawy...?

[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 22-05-2008 21:29 ]

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #6

2008-05-22 22:04:39 (6 miesięcy temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

poczekam jescze troche a sam sobie odpowiesz .....moim zadniem nie warto ....

a apropos firma a osoba pywatna ..wymysl sobie fajna nazwe firmy ...np bla bla Group czy cos w tym stylu XYZ Group i nik nie bedzie cie kojazyl z osoba fizyczna ....

btw nie mam za bardzo czasu ci teraz szczegolowo odpowiadac ale ....dam ci dobra radepo tym co przeczytalam ...jesli nie czujesz roznicy miedzy LTD a SE nie pakuj sie LTD....posiedz rok dwa jako SE , jak skumasz o co chodzi ...idz w kierunku LTD ....ale mowie ze warto to zrobic jak sie ma duze obroty a w efekcie dochody...

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 22-05-2008 22:08 ]

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #7

2008-05-22 23:19:32 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

tam chyba jest pole do wpisu wlasnej nazwy...

dzieki za odpowiedz, zobaczymy co z tego bedzie

pozdrawiam

Do góry stronyOffline

hajaku

Post #8

2008-05-23 19:06:18 (6 miesięcy temu)

hajaku

Mężczyzna

tak a propo - czy sa jakies ograniczenia co do nazwy firmy oprocz tego ze nie moze byc obrazliwa ani powtarzajaca sie?

cokolwiek moze byc?

"ciasteczka pana henia", albo "pimpus plastus" itd itp?

jak zwykle wyglada pelna nazwa takiej SE firmy?

Do góry stronyOffline