Od jakiegos czasu, bawie sie w wolnym czasie (pracuje 3 dni w tygodniu) w sprzedaz roznych, powiedzmy rzeczy, do polski.
zadna z tych rzeczy nie przechodzi bezposrednio przez moje rece - po prostu - dostaje wplate od kupujacego (zawierajaca juz moja prowizje - 10-25%), zamawiam ta rzecz (np w usa), przelewam pieniadze do sprzedawcy/dystrybutora, ktory owa rzecz wysyla osobie, ktora ja u mnie zamowila.
Mam nadzieje ze jest to zrozumiale.
W kazdym razie - przykladowo, na zamowieniu w wysokosci ok 1500F, zostaje mi 350-400F. Rzadko mam zamowienia w takiej ilosci, ale czasem sa. Zwykle drobne, w wysokosci 50F za transakcje.
Nie sa to kosmiczne zarobki jak na prace po godzinach, polegajaca na wysylaniu paru maili i wykonaniu platnosci internetowej, ale...
Ostatnio wpadlem na pomysl zeby to jakos "ulegalnic" - pytanie - jaka opcja bylaby najlepsza?
znalazlem sobie ciekawa www - http://www.eacbs.com/ - (opcja Economy Package, Basic Package, Bonus Pack)i mam kilka pytan.
1 - VAT - czy warto. i czy odbiorca w polsce bedzie mogl go sobie odliczyc? Z tego co pamietam, NIE MUSZE byc platnikiem VAT, jezeli nie przekrocze ~60000F czystego ZYSKU rocznie. Raczej to nie nastapi, wiec VAT'owanie byloby jedynie uklonem w strone klientow.
2 - Rozliczenia - w tej chwili wiekszosc wplat od klientow otrzymuje na konto bankowe POLSKIE. Czy w tym wypadku musze rozliczac sie w PL czy w UK? wolalbym oczywiscie w UK, z wiadomych powodow. Dodatkowo, tak jest taniej, poniewaz koszt transferu bankowego do UK jest po prostu za wysoki. Czy tez - zrobic prosty myk - prowadzic dzialalnosc w UK, otrzymywac wplaty w PL, rozliczac sie w UK? Jak to mozna rozwiazac?
3 - Czy przy rocznym rozliczeniu, potrzebne mi dowody wplaty/wyplaty, na koncie bankowym? - dotyczy rowniez punktu "2" w momencie kiedy otrzymuje wplaty na konto polskie. Czy tez, prowadzic "podwojna ksiegowosc..." znaczy sie pojedyncza, tylko na koncie firmowym w UK.
4 - glupie pytanie - czy w ogole potrzebne mi firmowe konto bankowe w UK, jezeli chodzi o prowadzenie takiej dzialalnosci?
5 - Czy firma (LTD) moze opierac sie wylacznie na platnosciach w gotowce, rachunkach/fakturach?
6 - najlepsze pytanie... co na to US w pl jezeli chodzi i prowadzenie takiej dzialalnosci? z gory mowie ze nigdy firmy w pl nie mialem, ani tam nie pracowalem...
Skomplikowane to wszystko niestety.
Prosze o jakas konstruktywna krytyke, lub tez o zmieszanie z blotem, jezeli jestem kombinator itd
[ Ostatnio edytowany przez: hajaku 22-05-2008 13:45 ]