Przegl±daj forum |
|
Strona g³ówna » Business » maly biznesik w domu |
| Autor | (Odpowiedzi: 2) |
|---|---|
| anka77 | Post #1 2008-05-18 16:56:03 (3 miesi±ce temu) |
Z nami od: 04-05-2008 Sk±d: manchester |
chcialabym zajac sie malym biznesikiem w domu, tj. pieczenie ciast lub swojskie jedzonko na zmowienie. czy ktos zajmuje sie moze taka dzialalnosia? jesli tak bardzo prosze o jakies informacje. zastanawiam sie czy wogole mozna wykonywac cos takiego w domu czy moze trzeba wynajac lokal. jakie warunki trzeba spelnic zeby zajmowac sie dzialalnosica gastronomiczna np. sanepid , jakies pozwolenia, podstawowy kurs higieny.
|
| bloby00 | Post #2 2008-05-18 17:02:51 (3 miesi±ce temu) |
Z nami od: 23-01-2008 Sk±d: London |
Wszystko zalezy od skali na jaka taka dzialalnosc chcialabys wprowadzic. Jesli bedziesz robic pierogi i ciasta i rozprowadzac je po znajomych, czy po znajomych znajomych
Jednak jesli przed twoim domem sie zaczna ustawiac kolejki --- a przypomniala mi sie taka sytuacja jak jakis Polak rozprowadzal papierosy i co chwile bylo wchodzenie/wychodzenie --- to moga sie i zaczac problemy. Z punktu widzenia sanepidu, a raczej councilu to bys pewnie musiala miec specjalny lokal ze specjalnym przystosowaniem, bo jest to jedzenie i nie latwo o zatrucie pokarmowe, czasami tragiczne w skutkach. My name's Bloby.... just Bloby :)
|
| krakn | Post #3 2008-05-19 15:02:40 (3 miesi±ce temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Sk±d: London |
akurat nie jestem ekspertem, ale z tego co wiem, tutaj dzieli siê na produkcje ¿ywno¶ci czyli w³a¶nie gotowanie i pieczenie, oraz koncesje na jedzenie podgrzewane, gdzie nie wolno gotowaæ.
To drugie jest ³atwiej uzyskaæ, to pierwsze jest trudniejsze i wymaga wiêcej zezwoleñ i spe³nienia wymogów higieny. Wiesz i ty i ja ¿e zapewne wszytko robisz zgodnie z kultur± pracy i osobist±, ale wiesz ty i ja jeste¶my zdrowi i czysciochy, ale tysi±ce innych ma ró¿ne gronkowce i syf, na pewno zagadk± niez³± jest w jaki sposób dzia³aj± te obskurne Fischadchipsy, ale my may ten minus ze jeste¶my biali kiedy¶ by³ dym opisywany nie tylko w polskiej prasie, gdzie w³a¶nie polski lokal by³ gnêbiony przez konkurencje, bo mieli pozwolenie na podgrzewanie, konkurencja ciapata bez przerwy podsy³a³a im kontrole ¿e oni gotuj±, przez co mieli w³a¶nie problem z uzyskaniem licencji na gotowanie, jednak nie jest to niemo¿liwe, moj znajomy w³a¶nie wystartowa³ z gotowaniem w Pubie, na Ealing. Nie traæ zapa³u!! s³odko¶ci i dobre pieczywo jest zawsze mile widziane, czêsto ci co robi± to od dawna popadaj± w rutyne i dobre wypieki s± coraz mniej dobre, na szczê¶cie pojawiaj± siê nowe firmy (np niedawno jad³em wspania³y Polski chlebek z Luton) niestety znajduje go tylko w pó³nocnej cze¶ci londynu. Trzymam kciuki! i czekam na info gdzie mo¿na dostaæ twoje wypieki!!!! [ link usuniêty ] ccpl somee com . Oczywi¶cie mogê siê myliæ co nie znaczy ¿e nie mam racji ;-)
* ze zmian w polskim szkolnictwie podoba mi siê pomys³ by matura z angielskiego by³a po Polsku
|