MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Maly biznesik w domu

 

Postów: 2

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

anka77

Post #1 Ocena: 0

2008-05-18 16:56:03 (17 lat temu)

anka77

Posty: 46

Kobieta

Z nami od: 04-05-2008

Skąd: Manchester

chcialabym zajac sie malym biznesikiem w domu, tj. pieczenie ciast lub swojskie jedzonko na zmowienie. czy ktos zajmuje sie moze taka dzialalnosia? jesli tak bardzo prosze o jakies informacje. zastanawiam sie czy wogole mozna wykonywac cos takiego w domu czy moze trzeba wynajac lokal. jakie warunki trzeba spelnic zeby zajmowac sie dzialalnosica gastronomiczna np. sanepid , jakies pozwolenia, podstawowy kurs higieny.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

bloby00

Post #2 Ocena: 0

2008-05-18 17:02:51 (17 lat temu)

bloby00

Posty: 1493

Mężczyzna

Z nami od: 23-01-2008

Skąd: London

Wszystko zalezy od skali na jaka taka dzialalnosc chcialabys wprowadzic. Jesli bedziesz robic pierogi i ciasta i rozprowadzac je po znajomych, czy po znajomych znajomych ;-) to sa nikle szanse, ze ktokolwiek sie do tego przyczepi.

Jednak jesli przed twoim domem sie zaczna ustawiac kolejki --- a przypomniala mi sie taka sytuacja jak jakis Polak rozprowadzal papierosy i co chwile bylo wchodzenie/wychodzenie --- to moga sie i zaczac problemy.

Z punktu widzenia sanepidu, a raczej councilu to bys pewnie musiala miec specjalny lokal ze specjalnym przystosowaniem, bo jest to jedzenie i nie latwo o zatrucie pokarmowe, czasami tragiczne w skutkach.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

krakn

Post #3 Ocena: 0

2008-05-19 15:02:40 (17 lat temu)

krakn

Posty: 40201

Mężczyzna

Z nami od: 25-06-2007

Skąd: Caterham

akurat nie jestem ekspertem, ale z tego co wiem, tutaj dzieli się na produkcje żywności czyli właśnie gotowanie i pieczenie, oraz koncesje na jedzenie podgrzewane, gdzie nie wolno gotować.
To drugie jest łatwiej uzyskać, to pierwsze jest trudniejsze i wymaga więcej zezwoleń i spełnienia wymogów higieny.

Wiesz i ty i ja że zapewne wszytko robisz zgodnie z kulturą pracy i osobistą, ale wiesz ty i ja jesteśmy zdrowi i czysciochy, ale tysiące innych ma różne gronkowce i syf, na pewno zagadką niezłą jest w jaki sposób działają te obskurne Fischadchipsy, ale my may ten minus ze jesteśmy biali ;-)
kiedyś był dym opisywany nie tylko w polskiej prasie, gdzie właśnie polski lokal był gnębiony przez konkurencje, bo mieli pozwolenie na podgrzewanie, konkurencja ciapata bez przerwy podsyłała im kontrole że oni gotują, przez co mieli właśnie problem z uzyskaniem licencji na gotowanie, jednak nie jest to niemożliwe, moj znajomy właśnie wystartował z gotowaniem w Pubie, na Ealing.

Nie trać zapału!! słodkości i dobre pieczywo jest zawsze mile widziane, często ci co robią to od dawna popadają w rutyne i dobre wypieki są coraz mniej dobre, na szczęście pojawiają się nowe firmy (np niedawno jadłem wspaniały Polski chlebek z Luton) niestety znajduje go tylko w północnej cześci londynu.
Trzymam kciuki! i czekam na info gdzie można dostać twoje wypieki!!!!
Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

E-mailStrona WWWNumer AIM

 

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia


 
  • Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,