Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Business » Proste pytania...

Przeczytaj Regulamin forum | Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Business" opiekują się: AGALON, stokesay

Strona główna » Business » Proste pytania...

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 3)
bronek22

Post #1

2008-04-09 17:23:24 (7 miesięcy temu)

bronek22

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2008

Wystartowalam jako SE miesiac temu, narazie przyslano mi dokumenty ad Ni,czy powinnam otrzymac jakis nr, potwierdzenie, ze moja dzialalnosc zostala zarejestrowana?Revenue posluguje sie w korespondencji tylko moim imieniem i nazwiskiem, a nie nazwa firmy.
Kolejne pytanie: jezeli jestem SE i narazie nikogo nie zatrudniam, a np spoedziewam sie dziecka (teoretycznie), to kto mi placi, gdy jestem na urlopie macierzynskim i wychowawczym?Otrzymuje pieniadze z jakiegos funduszu socjalnego?Czy musze starac sie o benefity?Nie mam o tym pojecia.
Czy ktos mi odpowie?
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

reivilo

Post #2

2008-04-15 12:34:15 (7 miesięcy temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Cytat:

2008-04-09 17:23:24, bronek22 napisał(a):
Wystartowalam jako SE miesiac temu, narazie przyslano mi dokumenty ad Ni,czy powinnam otrzymac jakis nr, potwierdzenie, ze moja dzialalnosc zostala zarejestrowana?Revenue posluguje sie w korespondencji tylko moim imieniem i nazwiskiem, a nie nazwa firmy.

Dostaniesz pismo z informacja o wysokisci skladi do zaplacenia( kwartalnie) tam bedziesz miec nr referencyjny, najpirw tymczasowy a potem staly pozapolaceniu pierwszy raz skladki. HM posluguje sie NIN - do jest twoj identyfikator w tej istytucji.
Cytat:

Kolejne pytanie: jezeli jestem SE i narazie nikogo nie zatrudniam, a np spoedziewam sie dziecka (teoretycznie), to kto mi placi, gdy jestem na urlopie macierzynskim i wychowawczym?Otrzymuje pieniadze z jakiegos funduszu socjalnego?Czy musze starac sie o benefity?Nie mam o tym pojecia.
Czy ktos mi odpowie?
Pozdrawiam

Jesli jestes SE wszelkie chorobowe , maciezynskie sa na twojej glowie tzn -nikt ci za nic nie zaplaci. Urlop maciezynski i wychowaczy to prawa pracownicze a nie "przedsiebiorcy" nota bene w UK nie ma urlopu wychowawczego
O benefity nie musisz a mozesz sie starac pytanie tylko czy ci beda przyslugiwaly- Niektore sa zalezne od osiagnych dochodow , niektore od statusu rodzinnego, etc....a jest ich troche.

Do góry stronyOffline

vitek

Post #3

2008-04-15 17:04:37 (7 miesięcy temu)

vitek

Mężczyzna

Z nami od: 19-06-2007

Tak to jest jak ktoś jest w ciąży (teoretycznie?) i rejestruje działalność po to żeby mieć prawo do płatnego urlopu macierzyńskiego i benefitów
Work is the curse of the drinking class

Do góry stronyOffline

Strona WWW

reivilo

Post #4

2008-04-15 17:53:57 (7 miesięcy temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Co do platnego maciezynskiego nie wiem ...przelecialam ten temat tylko z grubsza mozebyc platny ..chyc wydaje mi sie ze nie ....a benefity to zupelnie inna sprawa....
WTC - zalezy od dochodu a nie formy dzialanosci
CHTC - od dochodu w przypadku posiadania dzieci
CHB- jedyny nie uzezniony od dochodu ale uzalezniony od faktu posiadania dzieci
JSA- uprawnienie tylko pracownicze
HB- rozpatrywany lokalnie i w kazdym miscie mose byc roznie
etc etc
Jest jeszcze jedna pulapka w byciu SE - jesli praca jest wykonywana dla jednego zleceniodawcy, w jednym mejscu, gdzie zapewnia on narzedzia i malterialy, miejsce pracy etc...jest stosunkiem pracy czyli poprostu sie jest pracownikiem a nie prowadzeniem dzialnosci gospodarczej z polska a z angielska SE

Do góry stronyOffline