Cytat:
2008-04-09 17:23:24, bronek22 napisał(a):
Wystartowalam jako SE miesiac temu, narazie przyslano mi dokumenty ad Ni,czy powinnam otrzymac jakis nr, potwierdzenie, ze moja dzialalnosc zostala zarejestrowana?Revenue posluguje sie w korespondencji tylko moim imieniem i nazwiskiem, a nie nazwa firmy.
Dostaniesz pismo z informacja o wysokisci skladi do zaplacenia( kwartalnie) tam bedziesz miec nr referencyjny, najpirw tymczasowy a potem staly pozapolaceniu pierwszy raz skladki. HM posluguje sie NIN - do jest twoj identyfikator w tej istytucji.
Cytat:
Kolejne pytanie: jezeli jestem SE i narazie nikogo nie zatrudniam, a np spoedziewam sie dziecka (teoretycznie), to kto mi placi, gdy jestem na urlopie macierzynskim i wychowawczym?Otrzymuje pieniadze z jakiegos funduszu socjalnego?Czy musze starac sie o benefity?Nie mam o tym pojecia.
Czy ktos mi odpowie?
Pozdrawiam
Jesli jestes SE wszelkie chorobowe , maciezynskie sa na twojej glowie tzn -nikt ci za nic nie zaplaci. Urlop maciezynski i wychowaczy to prawa pracownicze a nie "przedsiebiorcy" nota bene w UK nie ma urlopu wychowawczego
O benefity nie musisz a mozesz sie starac pytanie tylko czy ci beda przyslugiwaly- Niektore sa zalezne od osiagnych dochodow , niektore od statusu rodzinnego, etc....a jest ich troche.