Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Business » SE- LTD

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Business" opiekują się: Redakcja, stokesay

Strona główna » Business » SE- LTD

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 4
reivilo

Post #1

2008-04-04 22:00:18 (4 miesiące temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

ta google .....btw jak ten biznes taki wielki i dobry to .....z pewnoscia stac cie na prawnika ....hm... tylko czemu zwracasz sie po darmowe porady tutaj?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Toto

Post #2

2008-04-04 23:58:29 (4 miesiące temu)

Toto

Z nami od: 07-09-2007

Moze nie konkretnie pod temat ale jezeli chodzi o ltd mam pytanie odnosnie wspolpracy z moim kolega ktory pracuje w Polsce. Chcielismy razem otworzyc firme ale jak to sie ma do tego ze jego adres zamieszkania jest w Polsce i czy nie bedzie z tym problemu aby byl wspolnikiem. Poprostu bedzie pracowal na odleglosc.

Drugie pytanie odnosnie rozliczania sie. Rozumiem ze on poprostu bedzie rozliczal sie z polskim urzedem skarbowym dodajac do swojej polskiej pensji to co zarobil w UK. Ale czy urzad podatkowy w UK tez nie bedzie chcial skoro firma jest zarejestrowana tutaj?

Jak ktos moze cos wie na ten temat bedzie wdzieczny.

Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #3

2008-04-05 00:02:14 (4 miesiące temu)

Rrrr

Kobieta

Z nami od: 04-07-2005

http://www.freelanceuk.com/tax_matters/self_employed_or_limited_company.shtml

http://www.simpleformations.com/financial-aspects.htm

http://www.contractorcalculator.co.uk/Limited_Companies.aspx

http://www.bytestart.co.uk/content/19/index.shtml

Do góry stronyOnline

Strona WWW

Rrrr

Post #4

2008-04-05 00:20:31 (4 miesiące temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2008-04-04 23:58:29, Toto napisał(a):
Rozumiem ze on poprostu bedzie rozliczal sie z polskim urzedem skarbowym dodajac do swojej polskiej pensji to co zarobil w UK.

tzn na jakiej zasadzie "to co zarobil w UK"? skoro ma adres w Polsce i tam bedzie pracowal to nie zarobi w UK ale w Polsce.

ale sytuacje sobie wybrales skomplikowana. on bedzie placil podatki w Polsce, Ty bedziesz placil dodatkowe NI za niego tutaj, do tego podlegasz jeszcze pod prawo w Polsce bo zatrudniasz tam pracownika... kupe biurokracji i dodatkowe koszta. nie wiem jaka dzialalnosc planujesz, ale moze byc latwiej zalozyc jedna firme tam i jedna tu, albo placic mu za uslugi, bez zatrudniania.
bez porady prawnej na pewno sie nie obejdzie.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

reivilo

Post #5

2008-04-05 18:59:44 (3 miesiące temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

odniose sie do pierwszego linka a raczej tabelki tam zawartej - troche to nie uczciwe porownywac tax w LTD a w przypadku SE - tax + NI . Fakt - jesli jestes wspolnikiem w ltd mozesz nie placic NI jako SE masz obowiazek.Kolejna sprawa sp. z o.o. wymaga pelnej ksiegowosci - czyli koszty i to nie male , SE tu z ksiegowoscia sobie kazdy poradzi
Reasumujac - ten bilans nie jest taki rewelacyjny.

A na pytanie o spolke polsko angielska polecam roziwazanie w postaci 2 firm jedna w UK druga w Plsce - znacznie to ulatwi zycie, rozliczanie

Do góry stronyOffline

Rrrr

Post #6

2008-04-05 22:56:06 (3 miesiące temu)

Rrrr

Kobieta

Cytat:

2008-04-05 18:59:44, reivilo napisał(a):
jesli jestes wspolnikiem w ltd mozesz nie placic NI jako SE masz obowiazek.Kolejna sprawa sp. z o.o. wymaga pelnej ksiegowosci - czyli koszty i to nie male , SE tu z ksiegowoscia sobie kazdy poradzi
Reasumujac - ten bilans nie jest taki rewelacyjny.

w Ltd tez placisz NI, jesli przekroczysz prog od ktorego zaczyna sie placic NI... ale generalnie jako Ltd masz wieksze pole do popisu jesli chodzi o minimalizowanie podatkow.

Ltd nie wymaga "profesjonalnej" ksiegowosci wiec jak ktos sie na tym zna to oszczedza kase (np wystarczy zrobic odpowiedni kurs, albo zone na niego poslac ;-))

Do góry stronyOnline

Strona WWW

yoazii

Post #7

2008-04-06 14:26:06 (3 miesiące temu)

yoazii

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2008

Cytat:

2008-04-04 22:00:18, reivilo napisał(a):
ta google .....btw jak ten biznes taki wielki i dobry to .....z pewnoscia stac cie na prawnika ....hm... tylko czemu zwracasz sie po darmowe porady tutaj?

Cyniz typowo polski - załosne - ja cie nie zmuszam do odpowiedzi - a co do porad to proponowalem ze zaplace za konkretna porade - a na prawnicze formulki szkoda kasy - prawnik potrzebny mi bedzie dopiero do kontroli kontraktow...

dzieki Rrrr za linki
Najpierw są marzenia dopiero później rzeczywistość...

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

ironiqus

Post #8

2008-04-06 18:01:58 (3 miesiące temu)

ironiqus

Mężczyzna

Z nami od: 30-10-2007

Cytat:

2008-04-06 14:26:06, yoazii napisał(a):
Cytat:

Cyniz typowo polski - załosne - ja cie nie zmuszam do odpowiedzi - a co do porad to proponowalem ze zaplace za konkretna porade - a na prawnicze formulki szkoda kasy - prawnik potrzebny mi bedzie dopiero do kontroli kontraktow...

dzieki Rrrr za linki

Jaki cynizm? Zadales pytanie, dostales odpowiedzi, to wciaz za malo? Sam z checia zadalbym wiecej pytan, jednak mi glupio isc na latwizne, pogrzebie w sieci i znajde odpowiedzi - Tobie sie nie chcialo tego robic ...
Za to, z latwoscia rzucasz okresleniami typu cynik.
Ja z tego watku dowiedzialem sie sporo rzeczy, linki, ktore tutaj byly zamieszczone, prowadza dalej - trzeba tylko chciec ...
Ja jestem wdzieczny Rrrr i reivilo za poswiecony czas.
Typowo polskie, to jest Twoje podejscie do sprawy - nie daj boze ruszyc dupe, przeciez wszyscy musza mi pomagac, bo ja juz biznesmen jestem.
Anwjnżavrwfmr j żlpvh gb: qboel uhzbe v pmlfgr znwgxv - erfmgn gb pu. ;)

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

yaphoto

Post #9

2008-04-06 21:02:20 (3 miesiące temu)

yaphoto

Mężczyzna

Z nami od: 09-03-2008

Cytat:

2008-04-04 23:58:29, Toto napisał(a):
Moze nie konkretnie pod temat ale jezeli chodzi o ltd mam pytanie odnosnie wspolpracy z moim kolega ktory pracuje w Polsce. Chcielismy razem otworzyc firme ale jak to sie ma do tego ze jego adres zamieszkania jest w Polsce i czy nie bedzie z tym problemu aby byl wspolnikiem. Poprostu bedzie pracowal na odleglosc.

Drugie pytanie odnosnie rozliczania sie. Rozumiem ze on poprostu bedzie rozliczal sie z polskim urzedem skarbowym dodajac do swojej polskiej pensji to co zarobil w UK. Ale czy urzad podatkowy w UK tez nie bedzie chcial skoro firma jest zarejestrowana tutaj?

Jak ktos moze cos wie na ten temat bedzie wdzieczny.

Pozdrawiam

Mozesz razem z kolega otworzyc spolke Ltd i obydwoje bedziecie dyrektorami 50/50 lub wedle uznania. Kolega moze miec adres w PL. Ja bym jednak postaral sie zrobic mu adres w UK - przeciez to proste jak drut a uprosci sprawy formalne. Zastanowilbym sie rowniez czy nie "wsadzic" kolegi na NIN (musi byc na interview w JobCentre) aby mogl oplacac minimalne skladki NIC a tym samym zachowac prawo do benefitow - moze ma dzieci etc. Temat do rozwazenia.
Generalnie ja bym zrobil tak, ze kolega placi caly tax w UK a PL wara do tego - skadinad ostatnie zmiany w przepisach chyba na to juz pozwalaja.

p.s. Moje opinie sa nieprofesjonalne - nie jestem ksiegowym, podpowiadam z wlasnego doswiadczenia.

Do góry stronyOffline

yoazii

Post #10

2008-04-07 11:26:29 (3 miesiące temu)

yoazii

Mężczyzna

Z nami od: 26-03-2008

Cytat:

2008-04-06 18:01:58, ironiqus napisał(a):
Cytat:

2008-04-06 14:26:06, yoazii napisał(a):
Cytat:

dzieki Rrrr za linki

Jaki cynizm? Zadales pytanie, dostales odpowiedzi, to wciaz za malo? Sam z checia zadalbym wiecej pytan, jednak mi glupio isc na latwizne, pogrzebie w sieci i znajde odpowiedzi - Tobie sie nie chcialo tego robic ...
Za to, z latwoscia rzucasz okresleniami typu cynik.
Ja z tego watku dowiedzialem sie sporo rzeczy, linki, ktore tutaj byly zamieszczone, prowadza dalej - trzeba tylko chciec ...
Ja jestem wdzieczny Rrrr i reivilo za poswiecony czas.
Typowo polskie, to jest Twoje podejscie do sprawy - nie daj boze ruszyc dupe, przeciez wszyscy musza mi pomagac, bo ja juz biznesmen jestem.

Nie martw sie bylem gdzie trzeba - a tak na marginesie to forum rowniez jest internetem i nikogo nikt tutaj nie zmusza do odpowiedzi ja zadalem proste pytania rodakom ktorzy juz w tym sa i maja doswiadczenia i tylko o to mi chodzilo - anglicy podchodza do tego zupelnie inaczej - a wypowiedzi typu idz do prawnika albo niesadze aby twoj business byl taki a taki sa zalosne i jesli komus nie pasuje za zadalem pytanie to niech na nie nie odpowiada - ale wedlug mnie od tego jest forum - pozatym podkreslam poraz kolejny ze bylem sklonny zaplacic za konkretna porade - wiec chyba przesadzasz co do opini na moj temat...

Zycze powodzenia!!!

[ Ostatnio edytowany przez: yoazii 07-04-2008 11:28 ]

Najpierw są marzenia dopiero później rzeczywistość...

Do góry stronyOffline

Strona WWWNumer gadu-gadu

Strona 3 z 4 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 ] - Skocz do strony