Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Business » Zlecenie pracy w Polsce

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Business" opiekują się: Redakcja, stokesay

Strona główna » Business » Zlecenie pracy w Polsce

Nowy tematNowy post

Autor (Odpowiedzi: 5)
pablo77

Post #1

2008-03-09 14:56:47 (5 miesięcy temu)

pablo77

Z nami od: 28-11-2006

Zastanwaiam sie nad zlecaniem pracy/projektow w Polsce.
Obracam sie w branzy IT i jestem Self Employed + Pracuje dla Firmy.
Mam w Polsce przyjaciol, ktorzy chetnie by ze mna wspolpracowali, jednak nie moge znalezc latwej odpowiedzi, jak to ugryzc od stony prawnej.
Rozmawialem z zaprzyjaznionym ksiegowym niestety powiedzial mi on, ze nie moge wpuscic w koszty wykonania uslugi poza granicami UK.
Moze ma ktos z Was doswiadczenie w zlecaniu pracy do PL? Jak to zrobic najlepiej?

Pozdrawiam!

[ Ostatnio edytowany przez: pablo77 09-03-2008 14:57 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

piotrekg

Post #2

2008-03-09 17:11:49 (5 miesięcy temu)

piotrekg

Z nami od: 31-12-2007

Wlasnie tez rozwazam ten sam problen (rowniez w branzy IT). Jesli cos sie dowiem, dam znac (no i jesli moge oczekiwac tego samego...) ;-)

Pozdrawiam,
Piotrek

Do góry stronyOffline

yaphoto

Post #3

2008-03-09 21:21:27 (5 miesięcy temu)

yaphoto

Mężczyzna

Z nami od: 09-03-2008

zarejestruj sobie limited c-ny a podwykonawcow bedziesz mogl brac gdzie chcesz, poza tym b. dobrze to (ltd) dziala podatkowo

pzdr

Do góry stronyOffline

pablo77

Post #4

2008-04-14 08:44:27 (4 miesiące temu)

pablo77

Z nami od: 28-11-2006

Wierz mi, z checia bym zarejestrowal ltd zamiast se.
Niestety rozkrecam dopiero interes i nie usmiecha mi sie wykladac 2k rocznie w obecniej sytuacji.
W przypadku se moge bez problemu sie rozliczyc samemu, co jest nie do pomyslenia z ltd.
Wiem z zaslyszenia ze ltd w przypadku wiekszych obrotow wychodzi taniej, niemniej jednak koszt ksiegowego na razie mi sie nie kalkuluje, jezeli bede mial sensownego obrotu.

Do góry stronyOffline

Toto

Post #5

2008-04-14 12:12:57 (4 miesiące temu)

Toto

Z nami od: 07-09-2007

Ja tez szukam czegos na ten tematm.

Kolega chce otworzyc ze mna firme w UK. On pracuje w Polsce ja tutaj (UK). Chcielismy razem zrobic kilka projektow. On oczywiscie zdalnie czyli z Polski przesyla mi czesc pracy ktora sie dzielimy.

Wiadomo ze jako SE bylo by mniej papierkowej roboty bo moglbym rozliczac sie z klijentem sam i przesylac mu kase. Ale bardziej by nas interesowalo "wspolne" reprezentowanie firmy.

Wiem ze niektorzy anglicy pracuja z domu i mieszkaja np we Francji. Tutaj jest troche inny przypadek bo kolega ma stala prace w Polsce co komplikuje sprawe.

Ale moze jest to mozliwe i ktos cos wie jak najlepiej zabrac sie za to od strony prawnej.

Dzieki za ewentualne wskazowki.

Do góry stronyOffline

reivilo

Post #6

2008-04-14 20:23:14 (4 miesiące temu)

reivilo

Kobieta

Z nami od: 09-09-2007

Jedna wielka bzdura ze nie moze byc kosztem zlecenie wykonane za granica. Popros ksiegowego o podstawe prawna!
Po pierwsze to niezgodne z tzw wolnoscia gosodarcza a po za tym jestmy w UNI a wlasnie dla wolnosci gospodarczej ja stworzono.
Mozesz spokojnie wrzucic to w koszty - pamietaj tylko o przewalutowaniu.
Po drugie przy SE jets to prosztrze niz Ltd
po trzecie obrot miedzy krajami wewnatrzunijnymi do wartosci 1000 000 EU nie podlega rejestracji Eurostat.
No i po czwarte ......zmien ksiegowego.

TOTO- pytanie po co ci wspolna reprezentacja?
1.- Najpropstrze rozwiazanie to- ty zakladasz tu firme , placisz mu za wykonane prace, ty placisz podatki tu on tam - ty masz koszt a on moze to robic na umowe o dzielo - w przypadku IT - to wyzszy koszt uzyskania przychodu czyli podstawa do opodatkowania- (50%)
2. Ltd - zakladacie ltd w UK jako wspolnicy , spolka sie rozlicza w UK a z zyskow - wynagrodzenie + dywidendy - ty w UK on w Polsce
3. Oboje zakladacie SE w UK - tylko tu nie wiem jak sie bedzie rozliczal kolega ale prawdopodobnie z sum zarobionych w UK i Polsce - teraz sa nowe przepisy dotyczace opadkowania za prace w UK niestety nie znam ich

[ Ostatnio edytowany przez: reivilo 14-04-2008 20:33 ]

Do góry stronyOffline