Prawo jazdy dla kaĹźdego

Forum dyskusyjne

Business » imię dla dziewczynki

Zobacz też:

Galeria użytkowników Mapka użytkowników Pytania i odpowiedzi

Przeglądaj forum

Działem "Business" opiekują się: Redakcja, stokesay

Strona główna » Business » imię dla dziewczynki

Nowy tematNowy post

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony

Autor Strona: 3 z 3
bajeczka

Post #1

2007-11-26 15:16 (9 miesięcy temu)

bajeczka

Kobieta

Z nami od: 24-10-2007

Cytat:

2007-11-26 14:25, appoferritin napisał(a):
Dlaczego dajecie dla dziecka angielskie wersje imion? np. wlasnie Olivia a nie Oliwia ?

Rozumiem, ze jak sie wejdzie pomiedzy wrony to trzeba krakac tak jak one, ale chyba Polskosci nie nalezy sie az tak wstydzic ;)

nikt sie Polskosci nie wstydzi!! to nie oto chodzi tak mi sie wydaje!! ja dałam polskie imie. A niektórzy tak daja bo tak im pasuje,moze ladniej jest napisane a moze dla wygody lub poprostu takie imie im sie podoba to wszystko, ale najlepiej będzie jak sie sami wypowiedza na ten temat:-?

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Numer gadu-gadu

ania_caterham

Post #2

2007-11-26 16:49 (9 miesięcy temu)

ania_caterham

Kobieta

Z nami od: 06-05-2007

Olivia a nie Oliwia bo:
- jak napisane jest Olivia Polacy nie beda mieli problemu z poprawnym odczytaniem, ale jak juz napiszesz Oliwia to obcokrajowcy moga czytac jako Oliłia - czyli Olivia jest prosciej bez zbednych tlumaczen w zadna strone.
Poza tym ... literka 'v' juz sie przyjela w Polskim alfabecie ... wiele kobiet nosi imie Violetta i nikt sie ich nie czepia.
Osobiscie nie uwazam abym starala ukryc sie polskosc (chociaz tylko polowiczna) mojego dziecka ... imie to brzmi tak samo w obu jezykach i podoba mi sie ... dlatego je wybralam.
Kazdy rodzic robi tak jak uwaza ... jesli chcesz miec corcie Zdzisławe, Bogumiłe czy jakas inna nikt Ci takiego imienia nadawac nie zabrania ... mozesz sobie nawet imie sam/sama wymyslec.

Do góry stronyOffline

Numer gadu-gadu

appoferritin

Post #3

2007-11-26 16:55 (9 miesięcy temu)

appoferritin

Z nami od: 26-11-2007

Ja sie nie czepiam. Tylko pytam :)

Ok. Olivia to masz racje, chociaz IMHO dziwnie to moze wygladac w Polsce.
Ale Maya?

Do góry stronyOffline

nuska

Post #4

2007-11-28 22:23 (9 miesięcy temu)

nuska

Z nami od: 09-01-2007

Ja jeszcze nie wiem kogo nosze pod sercem,ale mam nadzieję że to Adam junior .Jeżeli dziewczynka to Lidia.A podoba mi sie jeszcze Sofia ,Tania,Misza,Oliwia,Miłosz--więc spróbuje tego sposobu z pytaniem brzuszka co mu sie podoba:-D

Do góry stronyOffline

kasiamartins

Post #5

2007-12-04 12:02 (9 miesięcy temu)

kasiamartins

Kobieta

Z nami od: 21-07-2007

Cytat:
2007-11-26 14:25, appoferritin napisał(a):
Dlaczego dajecie dla dziecka angielskie wersje imion? np. wlasnie Olivia a nie Oliwia ?

Rozumiem, ze jak sie wejdzie pomiedzy wrony to trzeba krakac tak jak one, ale chyba Polskosci nie nalezy sie az tak wstydzic ;)

Cytat:
Ja sie nie czepiam. Tylko pytam :)

Ok. Olivia to masz racje, chociaz IMHO dziwnie to moze wygladac w Polsce.
Ale Maya?

Mnie sie podoba a Tobie nie musi i wcale to nie oznacza ze wstydze sie Polskosci bo tak nie jest. Skad Ci to wogole przyszlo do glowy?!

Do góry stronyOffline

E-mailNumer gadu-gadu

Milusia

Post #6

2007-12-04 12:15 (9 miesięcy temu)

Milusia

Kobieta

Z nami od: 07-11-2007

A ja nie uwazam, ze wybor jakiegokolwiek imienia oznacza, ze ktos sie wstydzi polskosci. Jest wiele pieknych imion i kazdy moze wybrac co sie komu podoba a wybor angielskiego imienia to rzeczywiscie wybor praktyczny. Ja w Polsce nigdy nie sadzilam, ze moje imie (Agnieszka) jest skaplikowane a tu wymawiano, odmieniano i przekrecano je juz na kazda strone, dlatego zawsze przedstawiam sie jako Aga dla swietego spokoju. Wiec jesli ktos planuje tu zostac to normalne, ze stara sie wybrac imie, z ktorym nie bedzie problemow. A poza tym nawet w Polsce ludzie nadaja juz obco brzmiace imiona i mysle ze to dobrze, bo to jest wybor kazdego z osobna. 8-)
szczesliwa byc...

Do góry stronyOffline

Numer Skype

Chucky77

Post #7

2007-12-04 12:16 (9 miesięcy temu)

Chucky77

Z nami od: 19-09-2007

A moja coreczka ma na imie Sophie (ur. 09.07.2007)tylko i wylacznie dlatego, ze mi sie to imie bardzo podobalo. Nic wspolnego z wyrzekaniem sie Polskosci. A na drugie ma Izabela:-)

Do góry stronyOffline

Strona 3 z 3 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ] - Skocz do strony