odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
TomoTiger |
Post #1 Ocena: 0 2007-10-16 22:46 (18 lat temu) |
Z nami od: 30-01-2007 Skąd: Manchester |
Witam
jak w temacie czy robil ktos z Panstwa taki przegląd lub ktos ze znajomych
mianowicie ciekaw jestem czy jest dosc skrupulatny czy taki standardowy byle by auto mialo wszystko na miejscu i to co bylo uszkodzone zostalo naprawione...
oczywiscie dodam ze nie chodzi mi o Mot tylko
VOSA VIC Vehicle Identity Check
-ktoremu podlega samochod który to zostal skasowany przez firme ubezpieczeniowa poniewaz koszt naprawy przekraczal wartosc auta. Ale np. jego wlasciciel chcial sobie go zatrzymac /naprawil i teraz musi auto byc sprawdzone.
pozdrawiam i bede b.wdzieczny za odp
ps.ogolne warunki testu i jego zdania dokladnie przeczytalem ale jak wiadomo czesto sie to ma nijak do calego procederu
(tak samo jak np.na MOT jednemu nie spodoba sie odcien kierunkowskazu i obleje a drugiemu nie bedzie to robic roznicy....) [ Ostatnio edytowany przez: TomoTiger 16-10-2007 22:56 ]
|

|
 |
|
|
mak4701 |
Post #2 Ocena: 0 2007-10-16 23:14 (18 lat temu) |
Z nami od: 12-04-2007 Skąd: UK |
My robilismy kiedys VOSA i nikt zbytnio nie przywiazywał do tego wagi. U nas byla to tylko zwykla formalnosc. Pozdrawiam
|

|
 |
|
vitek |
Post #3 Ocena: 0 2007-10-16 23:26 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
VIC jak sama nazwa wskazuje ma na celu wyłącznie ustalenie tożsamości pojazdu. Stan techniczny nie jest badany, to jest robione podczas przeglądu (MOT). Jeśli numer seryjny i tabliczki są na miejscu nie będzie problemu. To że auto przejdzie VIC nie oznacza jeszcze że jest dopuszczone do ruchu The Mythbuster
|

|

|
|
TomoTiger |
Post #4 Ocena: 0 2007-10-17 18:04 (18 lat temu) |
Cytat:
vitek napisał(a):
To że auto przejdzie VIC nie oznacza jeszcze że jest dopuszczone do ruchu
czyli jak mam to rozumiec??? mozesz to jakos bardziej rozwinac
MOT mam świeżutki tyle co podbity  czyli reasumujac sprawdza tylko numerki i powinno byc gites?? ale skoro tak to jak mam rzumiec nonizszy tekst???
VOSA can refuse to carry out the VIC and retain the fee, for any of the following reasons:
• The car or its contents are in such a condition that a meaningful check would involve danger to aThe car or its contents are in such a condition that a meaningful check would involve danger to a person, or damage to the car or any other property, or that current health and safety legislation cannot
be followed.
• Sufficient repairs have not been carried out to support the intention of returning the car to a road worthy condition, or the car cannot be driven under its own power.
• A door, tailgate, boot lid, engine cover, fuel cap, floor covering or other device, capable of being opened or accessed was locked or fixed so that a thorough check could not be carried out.
• The check could not be completed due to a lack of fuel or oil, component failure, or for any other reason that would make completion unreasonably difficult or unsafe.
• The conduct of the presenter was considered to be unreasonable.
• The presenter refused to or was unable to comply with the instructions given.
ps.jeszcze jedno pytanko bo auto nie ma TAXu -oni niby pisza ze auto moze przyjechac do nich na sprawdzenie bez taxu ale czy poreczaja na zasadzie "droga do i z" czy po prosu pisza to po to ze brak taxu nie jest przeszkoda :? [ Ostatnio edytowany przez: TomoTiger 17-10-2007 18:08 ]
|

|
 |
|
vitek |
Post #5 Ocena: 0 2007-10-18 11:13 (18 lat temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 19-06-2007 Skąd: Yorkshire |
Nie wiem skąd ten cytat pochodzi, ja mam następujący ze strony do której linka podałeś wyżej:
The VIC is a check of identity, it does not formally assess the quality of the repair or confirm roadworthiness.
Co do taxu:
a car can be driven directly to and from a pre-arranged VIC without road tax
Przeczytaj to[ Ostatnio edytowany przez: vitek 18-10-2007 11:20 ] The Mythbuster
|

|

|
|
|
gagapuk |
Post #6 Ocena: 0 2007-10-18 11:38 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2007 Skąd: Kroscienko/Hove |
Z tego co pamietam moj znajomy kupil kiedys samochod,ktora zostal skasowany,byl to opel astra.Naprawil go w swoim zakresie,ponaciagal,pomalowal i wstawil nowe lampty no i poszedl na przeglad MOT.Samochod przeszedl przeglad i tyle.
|

|

|
|
gagapuk |
Post #7 Ocena: 0 2007-10-18 11:44 (18 lat temu) |
Z nami od: 08-10-2007 Skąd: Kroscienko/Hove |
Cytat:
2007-10-18 11:13, vitek napisał(a):
Co do taxu:
a car can be driven directly to and from a pre-arranged VIC without road tax
Niby tak,ale ja kiedys kupilem samochod bez taxu.Przejechalem nim od sprzedawcy do domu i postawilem na ulicy (za strefa platnego parkowania) no i przyszlo mi do zaplacenia 50funtow kary za brak taxu.Nie daly nic tlumaczenia ze wlasnie kupilem auto i nie moge kupic taxu bo jeszcze nie otrzymalem ubezpieczenia... W moim przypadku auto stalo na ulicy ale kolega pojechal zutem bez taxu na lotnisko Luton i za kilka tygodni przyszedl do niego list ze zdjeciam i kara ze brak taxu. Ogolnie mowiac samochod nie moze sie poruszac sie po drogach publicznych jesli nie ma taxu.
|

|

|
|
Julia2005 |
Post #8 Ocena: 0 2007-10-18 11:56 (18 lat temu) |
Z nami od: 17-10-2007 |
Dokladnie tak - a jak kupujesz auto bez taxu to tylko mozesz go przewiezc na lawecie do domu i oczywiscie nie oze stac na ulicy, tylko podjazd lub garaz.
|

|
 |
|
TomoTiger |
Post #9 Ocena: 0 2007-10-18 20:57 (18 lat temu) |
Cytat:
vitek napisał(a):
Nie wiem skąd ten cytat pochodzi, ja mam następujący ze strony do której linka podałeś wyżej:
The VIC is a check of identity, it does not formally assess the quality of the repair or confirm roadworthiness.
cytat pochodzi z 3strony z formularza VOSA(vic)ktora jest na stronie ktora wczesniej podalem Terms and Conditions
ps.dzieki za linka do info po polsku
tylko teraz czyt.str.3 pisze
na przejazd bezposrednio do vic i z powrotem nie trzeba miec oplaconego tax-u, ale nalezy pamietac o tym , ze postoj lub jego przejazd na drodze publicznej bez odpowiedniego podatku i rejestracji stnaowi wykroczenie
aha i jeszcze jedno sprawa z tzw.loob book sorrki jesli zle napisalem co mam wczesniej wysylac podanie o (vic) czy to bo auto kupilem i w sumie szczerze to nie wiem ktore ma byc 1sze dzwonilem do vosa to mi tylko tyle powiedzieli ze auto musi byc sprawdzone ale ktora kategoria zostala mu nadana to oni nie wiedza
z tego co wyczytałem to niby vic jak wyda pass cert.VI20>mozna wtedy skladac podanie do dvla o V5C za pomoca formularza V62
uff ale sie rozpisalem
|

|
 |
|