No wlasnie ale tu chodzi o to, ze im w tym poczuciu tozsamosci namieszalo Imperium Brytyjskie. Stad- Brytyjskosc. Jedni pasuja, jak twoja Hiduska, inni nie. Jedni trzymaja sie kurczowo swojego dziedzictwa, inni sa elastyczni. Tych moich dwoch z Kenii to dobry przyklad. Starszy jest mocniej zwiazany (mentalnie) z Kenia, mlodszy jest bardziej tutejszy. Starszy przetrwal wszystkei zyciowe burze. Mlodszy- rozwodnik, i nie szuka "wsrod swoich".
Z Pujnabu tez znam ludzi o diametralnei roznym podejsciu. Wedlug mnie ci bardziej "brytyjscy" to ci bardziej "zintegrowani", mniej koserwatywni/ mniej przywiazujacy wage do tradycji, zwesternizowani. Wszak to wlasnie bylo cecha charakterystyczna dla Brytani przez wieki. Progres. Elastycznosc. Zmiana. Od rozwodu z katolicyzmem poczynajac przez kolonie po rewolucja industrialna i naukowa. Tak, oni wlasnie ci wszyscy etnicznie odmienni sa wlasnie Brytyjczykami. Przez konotacje historyczne. Mentalnosc. Nie pasowanie. Disconnected...
Etnicznie to nie wiem czy brytyjsksc istnieje wogole. Piktowie? Wikindzy/ gowie (jak to sie odmienia: D ), Dunczycy, Francuzi- Normands, Anglo- Saxons, Celtowie, Wlosi (Romans) ? Te wszystei mieszanki etniczne sa wlasnie czescia tych zmian. Progres. Ciagla zmiana. Archeologia archeologia. Brytyjskosc to nei tylko biale klify Albionu, Stonehange i Merlin...
Mialam chlopaka, z Kornwalii z korzeniami szkockimi z jednej strony. I on sie uwazal za Brytyjczyka. Inny kumpel z dziadka stony - Niemcy/ Tez sie uwaza za Brytyjczyka. A ja im zlosliwie na to, ze sa Anglikami. Bo sa. Angole i tyle.
Cytat:
Brytyjskosc to brytyjskie korzenie i kultura.
Czyli Imperium. Od Elzbiety 1 po krolowa Victorie?
Czy Robin Hood, Albion i krol Artur?
Cytat:
2017-08-28 21:30:46, littleflower napisał(a):
No To Gal Cie wzielo na egzotyczne smaki ostanio.
Ja ostatnio w domu typowo polska starodawna kuchnie serwuje- wczoraj wlsanej roboty makaron z sosem z grzybow lesnych byl
Probowalam bigos wegetarianski zrobic ostatnio i garnek spalilam. To juz wole kuchnie Krishny o ile sie da w restauracjach. Gotowanie zostawiam profesjonalistom
![:-] :-]](modules/Forum/images/smiles/lol.gif )
[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 28-08-2017 23:46 ]
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett