MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

NIE OTWIERAJ TEGO POSTU!!!!!

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 8191 z 8230 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8190 | 8191 | 8192 ... 8228 | 8229 | 8230 ] - Skocz do strony

Str 8191 z 8230

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2017-08-22 00:57:28 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

Cytat:

2017-08-21 22:45:49, andypolo napisał(a):
Ty Gal mieszkasz w refugees center? :-]

:-] he, he

@stanislawski oni tez sie przedstawiaja, ze z Kenii. Jeden mowi, ze nigdzie nie czuje sie, ze nie pasuje. Dla Kenijczykow jest Indusem, dla Indian nie jest jednym z nich, za badzo zachodni pewnie jest, a dla edeefu...nie jest Anglikiem; )

Na tym chyba polega Brytyjskosc teraz tak mysle sobie. Tacy disconnected wszyscy sa. Cien imperializmu niczym oko Mordoru, miesza w ludzkich losach. Zreszta cien nas dotyczy as well. Nie czujesz, ze dla Polakow w Polsce juz nie jestes jednym z nich?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2017-08-28 21:09:32 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

Pamietam jak Krishnowcy w Polsce na festiwalach rozdawali jedzenie. I jedno danie no po prostu uwielbialam. Takie slodkie. No i teraz moi Kenijscy Indianie: ) przyslali mi przepis. Niestety u nas w miescie nie ma Hindu restauracji, ale mowia, ze jak powiem w Pakistanskiej co chce, to mi przyrzadza. Sama wole nie kombinowac, bo pewnie i tak mi nie wyjdzie dobre.

O, to to takie jak semolina/ kaszka manna:

http://www.vegrecipesofindia.com/sooji-halwa-recipe-rava-sheera/amp/

i jeszcze cos takiego, takie a'la lody, ponoc w Tesco sa w lodowce pt. Indyjska kuchnia:

http://www.vegrecipesofindia.com/kulfi-recipe-basic-kulfi-recipe/amp/

: )

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

littleflower

Post #3 Ocena: 0

2017-08-28 21:30:46 (8 lat temu)

littleflower

Kobieta

Z nami od: 15-07-2008

No To Gal Cie wzielo na egzotyczne smaki ostanio.

Ja ostatnio w domu typowo polska starodawna kuchnie serwuje- wczoraj wlsanej roboty makaron z sosem z grzybow lesnych byl
"Take a chance because you never know how absolutely perfect something could turn out to be."

Do góry stronyOffline

Numer SkypeNumer MSN MessengerNumer gadu-gadu

Post #4 Ocena: 0

2017-08-28 21:56:18 (8 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2017-08-22 00:57:28, galadriel napisał(a):
Cytat:

2017-08-21 22:45:49, andypolo napisał(a):
Ty Gal mieszkasz w refugees center? :-]

:-] he, he

@stanislawski oni tez sie przedstawiaja, ze z Kenii. Jeden mowi, ze nigdzie nie czuje sie, ze nie pasuje. Dla Kenijczykow jest Indusem, dla Indian nie jest jednym z nich, za badzo zachodni pewnie jest, a dla edeefu...nie jest Anglikiem; )

Na tym chyba polega Brytyjskosc teraz tak mysle sobie.

Ja jakis czas pracowalam w jednym malutkim biurze we dwojke z Hinduska urodzona w Kenii, z brytyjskim paszportem wlasnie. Ale ona miala cala rodzine z Indii i szukala meza tylko z Indii. Byla jak najbardziej Hinduska.

Nie sadze ze na tym polega teraz Brytyjskosc. Brytyjskosc to brytyjskie korzenie i kultura. W 2015 r pracowalam z kolei w firmie hinduskiej gdzie prawie wszyscy pracownicy byli stamtad, choc czesto urodzeni w UK. Kiedys ktos popelnil blad jezykowy ktory wylapala kolezanka Estonka. Ona zaczela sie smiac mowiac, to ja z zagranicy przyjechalam a dla Was angielski to pierwszy jezyk a bledy robicie. A obaj tzw Brytyjczycy Azjatyckiego pochodzenia zaperzyli sie mowiac, jaki tam pierwszy jezyk? Dla nas pierwszym jezykiem, ojczystym, jest punjabi a nie angielski. No i faktycznie w rodzinach wszyscy wylacznie sa z Azji. To co to za Anglicy i co to za wspolczesna Brytyjskosc?

----
Jeszcze edyt: "red-headed people in Scotland, small, dark-haired folk in Wales and lanky blondes in southern England - already existed in Roman times. Insofar as they represent reality, they perhaps attest the post-Ice Age peopling of Britain, or the first farmers of 6,000 years ago." British prehistory

to ze obecnie w wielu dzielnicach, firmach a nawet miastach te grupy etniczno-kulturowe stanowia de facto mniejszosc, to wedlug mnie nie znaczy ze brytyjskosc zmienila swoje znaczenie. to ze Aborygeni w Australii i Indianie w Ameryce sa mniejszoscia, to nie znaczy ze zmienila sie indianskosc albo aborygenskosc. To po prostu inni ludzie opanowali konkretne tereny.

[ Ostatnio edytowany przez: KatyD 28-08-2017 22:34 ]

Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #5 Ocena: 0

2017-08-28 23:35:03 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

No wlasnie ale tu chodzi o to, ze im w tym poczuciu tozsamosci namieszalo Imperium Brytyjskie. Stad- Brytyjskosc. Jedni pasuja, jak twoja Hiduska, inni nie. Jedni trzymaja sie kurczowo swojego dziedzictwa, inni sa elastyczni. Tych moich dwoch z Kenii to dobry przyklad. Starszy jest mocniej zwiazany (mentalnie) z Kenia, mlodszy jest bardziej tutejszy. Starszy przetrwal wszystkei zyciowe burze. Mlodszy- rozwodnik, i nie szuka "wsrod swoich".

Z Pujnabu tez znam ludzi o diametralnei roznym podejsciu. Wedlug mnie ci bardziej "brytyjscy" to ci bardziej "zintegrowani", mniej koserwatywni/ mniej przywiazujacy wage do tradycji, zwesternizowani. Wszak to wlasnie bylo cecha charakterystyczna dla Brytani przez wieki. Progres. Elastycznosc. Zmiana. Od rozwodu z katolicyzmem poczynajac przez kolonie po rewolucja industrialna i naukowa. Tak, oni wlasnie ci wszyscy etnicznie odmienni sa wlasnie Brytyjczykami. Przez konotacje historyczne. Mentalnosc. Nie pasowanie. Disconnected...

Etnicznie to nie wiem czy brytyjsksc istnieje wogole. Piktowie? Wikindzy/ gowie (jak to sie odmienia: D ), Dunczycy, Francuzi- Normands, Anglo- Saxons, Celtowie, Wlosi (Romans) ? Te wszystei mieszanki etniczne sa wlasnie czescia tych zmian. Progres. Ciagla zmiana. Archeologia archeologia. Brytyjskosc to nei tylko biale klify Albionu, Stonehange i Merlin...

Mialam chlopaka, z Kornwalii z korzeniami szkockimi z jednej strony. I on sie uwazal za Brytyjczyka. Inny kumpel z dziadka stony - Niemcy/ Tez sie uwaza za Brytyjczyka. A ja im zlosliwie na to, ze sa Anglikami. Bo sa. Angole i tyle. :-8

Cytat:
Brytyjskosc to brytyjskie korzenie i kultura.

Czyli Imperium. Od Elzbiety 1 po krolowa Victorie?

Czy Robin Hood, Albion i krol Artur?

Cytat:

2017-08-28 21:30:46, littleflower napisał(a):
No To Gal Cie wzielo na egzotyczne smaki ostanio.

Ja ostatnio w domu typowo polska starodawna kuchnie serwuje- wczoraj wlsanej roboty makaron z sosem z grzybow lesnych byl

Probowalam bigos wegetarianski zrobic ostatnio i garnek spalilam. To juz wole kuchnie Krishny o ile sie da w restauracjach. Gotowanie zostawiam profesjonalistom:-]

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 28-08-2017 23:46 ]

Do góry stronyOffline

Post #6 Ocena: 0

2017-08-29 00:39:32 (8 lat temu)

Mężczyzna

Konto usunięte

Cytat:

2017-08-28 23:35:03, galadriel napisał(a):
Ciagla zmiana. Archeologia archeologia. Brytyjskosc to nei tylko biale klify Albionu, Stonehange i Merlin...

Oczywiscie historia Imperium Brytyjskiego to takze historia tychze Indii i Kenii - ale dla mnie Brytyjczycy to ci ktorzy osiedli na wyspie zwanej Wielka Brytania - przed tysiacami lat. Czyli wlasnie Piktowie, Celtowie, jeszcze Anglo-Saxoni. Normandowie i Rzymianie byli pozniej. I oczywiscie kazdy bedzie mial wlasne zdanie.

Cytat:

Probowalam bigos wegetarianski zrobic ostatnio i garnek spalilam.

Do mnie nie dorownasz w dol i tak. Ja praktycznie uzywam ciagle tylko mikrofalowki a kiedys jak zalaczylam grilla zeby podprazyc tosty to musialam gasic plomien w mikrofali-grillu.

:-8
Jeżeli zależy Ci na stworzeniu jedynej w swoim rodzaju atmosfery a także niezapomnianym doświadczeniu dla Ciebie a, także Twoich gości, zobacz stronę internetową l. muzyka na wese

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #7 Ocena: 0

2017-08-29 09:48:38 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:
Do mnie nie dorownasz w dol i tak. Ja praktycznie uzywam ciagle tylko mikrofalowki a kiedys jak zalaczylam grilla zeby podprazyc tosty to musialam gasic plomien w mikrofali-grillu.

Profilaktycznie nie dotykam pieca wogole juz teraz:-]

Do góry stronyOffline

Post #8 Ocena: 0

2017-08-29 13:56:56 (8 lat temu)

Uczestnik nie jest zarejestrowany

Anonim

Usunięte

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #9 Ocena: 0

2017-09-24 20:15:30 (8 lat temu)

galadriel

Kobieta

Hej laski, i zalogowane, wylogowane, usuniete i nawrocone. C'mon 12 miko, co to za usuwanie sie w cien. Zabawa dopiero sie rozkreca!

:-)

Do góry stronyOffline

Melanija

Post #10 Ocena: 0

2017-09-25 09:28:51 (8 lat temu)

Melanija

Konto usunięte

Cytat:

2017-09-24 20:15:30, galadriel napisał(a):
Hej laski, i zalogowane, wylogowane, usuniete i nawrocone. C'mon 12 miko, co to za usuwanie sie w cien. Zabawa dopiero sie rozkreca!

:-)

Spoko, wyczyściłam/ nawróciłam jest ok :-8 Dzięki Gal *THUMBS UP*
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja.

Do góry stronyOffline

Strona 8191 z 8230 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 8190 | 8191 | 8192 ... 8228 | 8229 | 8230 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,