Str 7 z 9 |
|
---|---|
Czarna_1 | Post #1 Ocena: 0 2014-01-01 23:40:55 (11 lat temu) |
Z nami od: 29-09-2010 Skąd: UK |
Zgodnie z art. 77 ustawy Prawo przewozowe, roszczenia wynikające z tytułu mandatu za jazdę bez biletu przedawniają się z upływem roku. Termin ten należy liczyć od końca terminu widniejącego na mandacie, w trakcie którego gapowicz powinien zapłacić karę.
Poniższy tekst skopiowany ale był praktykowany. Natomiast dla osoby, która nie zapłaciła mandatu karnego (kredytowego), najważniejsza jest informacja, że jeżeli od daty uprawomocnienia się rozstrzygnięcia upłynęły 3 lata – oznacza to, że na ściągnięcie zaległości mandatowych jest właśnie tyle czasu. Jeżeli zatem w terminie trzech lat od uprawomocnienia mandatu nie dojdzie do jego przymusowego ściągnięcia – mandat ulegnie przedawnieniu i sprawca wykroczenia nie będzie musiał uiszczać grzywny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wierzyciel w dalszym ciągu może złożyć do sądu pozew o zapłatę (zgodnie z przepisami dług przedawniony może być dochodzony na drodze postępowania sądowego). W takiej sytuacji należy podnieść zarzut przedawnienia i wnioskować o oddalenie powództwa. |
Post #2 Ocena: 0 2014-01-02 00:04:38 (11 lat temu) |
|
![]() Anonim |
Usunięte
|
NightFury | Post #3 Ocena: 0 2014-01-02 00:52:56 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-01-2012 Skąd: Liversedge |
Tylko co ma komornik US ze mna wspolnego?
Podatkowi mnie moga scigac za bilet autobusowy? No dobrze ale o jakimkolwiek postepowaniu sadowym powinni mnie poinformowac. Tymczasem ja przez caly czas nie dostawalam zadnych listow. Dopiero nagle w zeszlym roku zaczely one przychodzic. Na moje stare nazwisko. Wyszlam za maz I zmienilam ponad 4 lata temu ![]() Music leads me through my life
|
Czarna_1 | Post #4 Ocena: 0 2014-01-02 08:11:18 (11 lat temu) |
Kardaman pisze: "Pieknych rzeczy sie dowiaduje. Wlasnie z miesiac temu przyszedl mi list od komornika z US z wezwaniem do zaplaty mandatu."
Wezwanie do zapłaty nie przerywa biegu przedawnienia. Jednakże zostaje on zawieszony na dany okres, i jeśli po jego odwieszeniu, a przed przedawnieniem wniesiony został pozew to wtedy nie możesz podnieść zarzutu przedawnienia, tzn. możesz, ale nieskutecznie. |
Czarna_1 | Post #5 Ocena: 0 2014-01-02 08:11:18 (11 lat temu) |
Niechcący double.
[ Ostatnio edytowany przez: Czarna_1 02-01-2014 08:13 ] |
|
|
Richmond | Post #6 Ocena: 0 2014-01-02 09:12:22 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-02-2007 Skąd: Surrey |
Cytat: 2014-01-02 00:52:56, NightFury napisał(a): Tylko co ma komornik US ze mna wspolnego? Podatkowi mnie moga scigac za bilet autobusowy? No dobrze ale o jakimkolwiek postepowaniu sadowym powinni mnie poinformowac. Tymczasem ja przez caly czas nie dostawalam zadnych listow. Dopiero nagle w zeszlym roku zaczely one przychodzic. Na moje stare nazwisko. Wyszlam za maz I zmienilam ponad 4 lata temu ![]() Jakis dziwny listonosz i poczta, ze nie chca wydac poleconego osobie spod tego samego adresu. Ale mozna to latwo obejsc - napisac pelnomocnitwo. Masz dwie opcje: napisac pelnomocnitwo od odbioru poczty ze swoimi danymi i mamy i wyslac jej. Albo niech sama sobie napisze i podpisze sie za Ciebie. A tu tekst pelnomocnictwa, ktore dziala w moim przypadku: "Upowaznienie do odbioru korespondencji. Ja, xxxx, zamieszkala pod adresem ul. xxxx, legitymujaca sie dowodem osobistym o numerze xxxx, upowazniam pana xxxx, zamieszkalego pod adresem ul. xxx, legitymujacego sie dowodem osobistym nr……. do odbioru wszystkich rodzajow korespondencji otrzymywanej na moje nazwisko pod podanym wyzej adresem. Dotyczy to rowniez przesylek poleconych oraz za potwierdzeniem odbioru. " Carpe diem.
|
krakn | Post #7 Ocena: 0 2014-01-02 09:32:49 (11 lat temu) |
Z nami od: 25-06-2007 Skąd: Caterham |
wielokrotnie czytałem że w polsce firmy windykacyjne usiłują sciągnąć długi których nie ma, bo zostały spłacone już wile lat temu.
Albo ktos miał dług za kablówke czy inne należności. Jak było spłacone to nie ma co się do nich nawet oddzywać. Niestety odzyskiwanie długów jest strasznie czasochłonne, często niemożliwe. Zwłaszcza jak dłużnik narobi też długów skarbowych, to można zapomnieć o prawnym odzyskaniu pieniędzy, bo skarbówka jest pierwsza w kolejnosci. wrr Liczy się czas który żyjemy dla kogoś, reszta to czas śmieć.
|
starybaca | Post #8 Ocena: 0 2014-01-02 15:46:53 (11 lat temu) |
Z nami od: 02-01-2014 Skąd: west moors |
Dziw mnie bierze kto wam powiedział że Us polski ma jakies kontakty odnośnie Kowalskiego w UK???
Toć to bzdura na resorach. Żaden bank czy tez Inland revenue NIE udostępnia danych polaczkom w urzędach |
katmi20 | Post #9 Ocena: +1 2014-05-06 12:25:11 (11 lat temu) |
Z nami od: 06-05-2014 Skąd: edynburg |
witam, mam pare kredytow zaciagnietych w polsce w latach 2008-2009, splacalam je przez pewien czas ale wyjechalam i zaczely sie problemy i nie splacam nic trzy lata. czy grozi mi cos przy przekraczaniu granicy? wiem, ze komornik juz dziala, czego moge sie spodziewac??? prosze pomozcie mi
|
Craven_2 | Post #10 Ocena: 0 2014-05-06 16:45:29 (11 lat temu) |
Z nami od: 24-08-2010 Skąd: |
Gdybys przekraczala granice Korei Pn to pewnie plutonu egzekucyjnego a tak to diabli wiedza.
|