MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Rodzaje domów w UK.

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

Str 2 z 5

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Richmond

Post #1 Ocena: 0

2023-03-12 13:26:14 (2 lata temu)

Richmond

Kobieta

Z nami od: 06-02-2007

Każdy kraj ma swoje uwarunkowania i rzeczywistość. W Polsce możesz kupić działkę budowlaną lub samemu zmienić status zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego i budowac się.

W UK nie ma opcji, ze rolnik podzieli sobie pole na działke i ludzie zaczną się budować. Dzialki budowlane sa rzadkie i drogie. W Szkocji latwiej w tym temacie

Większość osob kuouje działke z domem i jeśli chce miec inny dom, to burzy stary i buduje nowy. Oczywiście na wszystko jest potrzebny papier. Budowa własnego domu w UK, to glownie zabawa dla profesjonalistów albo bardzo zapartych i wytrwałych.

Najzabawniejszy tekst powyzej, to o dzialkach po rodzicach, ktore sie dzieli. Zapomniałeś, że tylko część społeczeństwa mieszka poza miastem i ma rodziców, którzy mają coś do podarowania. Reszta ludzi musi zwyczajnie kupić działki.
Carpe diem.

Do góry stronyOnline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Maat17

Post #2 Ocena: 0

2023-03-12 13:43:30 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Z nami od: 18-02-2021

Cytat:

2023-03-12 12:41:39, unreal napisał(a):
To po co ktoś w domku komunalnym robi dwie toalety?

Znaczy....kolega z pracy kupił używany dom-szary klocek z płaskim dachem z lat 80'.Zaczął w nim robić absurdalne remonty-nawiercanie nowego komina,wyburzanie ścian działowych,montaż dodatkowych kaloryferów...kilkaset tysięcy poszło na te przeróbki.Że nie wspomnę o przerobieniu piwnicy na kawalerkę z osobnym wejściem-wchodzisz masz pokój,idziesz dalej kuchnię,idziesz dalej łazienkę.Wsztstko przechodnie :-).Wynajmuje to komuś za 400 funtów miesięcznie.

Po to ta lazieka, by jak masz BBQ ludzie nie lazili Ci po mieszkaniu z buciorami.

Ciekawe z tym kolega….. a mozesz napisac gdzie ten dom?
Tu wiekszosc nie ma piwnic.

U mnie sa budynki z tak zwanym “lower level” co sezon zalane. One nigdy nie powinny byc przezmaczone na mieszkania.

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #3 Ocena: 0

2023-03-12 13:58:18 (2 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

@Unreal, nie, pierwotnie były w moim domu dwie toalety i tak zostało do dzisiaj. Jak powyżej, bardzo wygodne , gdy się zejdą goście na garden party do mojego dużego ogrodu. I to naprawdę takie dziwne, ze ktoś ma w domu dwa kible? Znam takich, co mają pięć. Gdyby mój dom był zbudowany pozniej, zapewne druga toaleta byłaby pod schodami, na parterze, a nie w przybudówce.
Co do dzierżawienia działki pod dom. Zasadniczo działkę się kupuje, a nie dzierżawi. Ale jeśli się dzierżawi , to na czas bardzo długi. Widziałam dom na sprzedaż z działka wydzierżawiona na 999 lat. Mogłabym taki kupić, nie interesuje mnie , co się stanie po tym czasie . Poza tym, umowę dzierżawy można przedłużyć.

[ Ostatnio edytowany przez: Turefu 12-03-2023 14:17 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

Maat17

Post #4 Ocena: 0

2023-03-12 14:29:10 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

To ja jeszcze cos napisze.... u mnie w rodzinnym miasteczku cale jedno osiedle domow to wszystko dzierzawa. Nie wiedzialam, mama mi opowiadala. Po wojnie osiedle budowane. Tak ze w Polsce tez sa.

A tak poza tym, to przydalo by sie porownanac domy do domow z tego samego roku. Jak piszesz lata 60/70, to porownaj do polskich ztego samego okresu.
Inaczej to sie ma nijak.

Do góry stronyOffline

ZlotaPerla2

Post #5 Ocena: 0

2023-03-12 15:55:18 (2 lata temu)

ZlotaPerla2

Kobieta

Z nami od: 20-06-2022

W Polsce jest masa robotniczych kamienic, albo kamienic starych z najstarszych dzielnic miast, z jednym wspólnym wychodkiem albo w na korytarzu głównym, albo w podwórku.
Trzech nas w jednym ciele - Anioł, Diabeł i Ja

Do góry stronyOffline

unreal

Post #6 Ocena: 0

2023-03-12 17:24:07 (2 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

BBQ,impreza,wszystko fajnie tylko ta toaleta na zewnątrz w starym górniczym domku nie ma umywalki,więc goście muszą się załatwić a potem i tak wejść z buciorami do domu umyć łapki.Gdzie tu sens?
Pozatym to betonowe zaplecze domu jest bardzo małe i otoczone zewsząd wysokim murkiem.Kiepskie miejsce na grilla.

Nie kilka łazienek w domu nie jest niczym dziwnym.Za to kibel na zewnątrz oraz kolejny w środku to bardzo dziwne rozwiązanie.Przyjdzie mróz,zamarznie woda i ci rozsadzi spłuczkę.

No,ten dom znajomy kupił we Wrocławiu.Szary,brzydki klocek z małą działką i zarośniętym trawnikiem.110 m2,podpiwniczony z garażem.Piwnica użytkowa bo przerobił ją na mini mieszkanko.Ogladałem to w trakcie remontu i zdziwił mnie kibel w kotłowni.
Coś w tym stylu:
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: unreal 12-03-2023 17:25 ]

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #7 Ocena: 0

2023-03-12 18:11:18 (2 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Kiedyś w Polsce zrobiłam grilla na balkonie. Właściwie to było przeciwko przepisom, ale nikt nie narzekał. U mnie w kibelku na zewnątrz nie ma umywalki , ale zostawiam ściereczki antybakteryjne. W UK wielkie mrozy zdarzają się rzadko. Na ich czas zakręcam spłuczkę i po kłopocie. No i trzeba pamiętać, ze to jednak rozwiązanie sprzed 70 lat. Czasy się nieco zmieniły i projekty tez.
A domek kolegi całkiem , całkiem. Wolę taki klocek niż mieszkanie w bloku, a mieszkałam w ładnych. Ile za takiego klocka we Wrocławiu teraz wołają ?

[ Ostatnio edytowany przez: Turefu 12-03-2023 18:13 ]

Do góry stronyOffline

Strona WWW

karjo1

Post #8 Ocena: 0

2023-03-12 18:19:25 (2 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Unreal, ciagle porownujesz ubogie, socjalne lokum sprzed lat do warunkow obecnych, domow prywatnych (co jest samo w sobie konsumpcja) i nieco innych standardow.
Skad pomysl, ze imprezy musza byc w betonowych szczatkach podworka? Toaleta w przybudowce (czesc domu) ma najczesciej umywalke i niejednokrotnie ogrzewanie, czesto laczona jest z reszta domu.

Do góry stronyOffline

Maat17

Post #9 Ocena: 0

2023-03-12 18:41:41 (2 lata temu)

Maat17

Kobieta

Cytat:

2023-03-12 17:24:07, unreal napisał(a):

No,ten dom znajomy kupił we Wrocławiu.Szary,brzydki klocek z małą działką i zarośniętym trawnikiem.110 m2,podpiwniczony z garażem.Piwnica użytkowa bo przerobił ją na mini mieszkanko.Ogladałem to w trakcie remontu i zdziwił mnie kibel w kotłowni.
Coś w tym stylu:
Obrazek

[ Ostatnio edytowany przez: <i>unreal</i> 12-03-2023 17:25 ]

No widzisz, Ciebie tez zle zrozumialam.

Cytat:

2023-03-12 12:41:39, unreal napisał(a):

Znaczy....kolega z pracy kupił używany dom-szary klocek z płaskim dachem z lat 80'.Zaczął w nim robić absurdalne remonty-nawiercanie nowego komina,wyburzanie ścian działowych,montaż dodatkowych kaloryferów...kilkaset tysięcy poszło na te przeróbki.Że nie wspomnę o przerobieniu piwnicy na kawalerkę z osobnym wejściem-wchodzisz masz pokój,idziesz dalej kuchnię,idziesz dalej łazienkę.Wsztstko przechodnie :-).Wynajmuje to komuś za 400 funtów miesięcznie.

Czyli 2000 za kawalerke - dorogo.

Ale council tax nie ma, a I pewnie na tych samych licznikach (wszystko wliczone).

To ile taka osoba musi zarabiac, by sie utrzymac a ponad dwa kola za piwnice placi.
Duze te okna? Bo w razie pozaru to oprocz wejscia musi byc inna droga ucieczki. Gdyby ktos tak umarl to manslaughter.

Do góry stronyOffline

unreal

Post #10 Ocena: 0

2023-03-12 19:56:24 (2 lata temu)

unreal

Mężczyzna

Z nami od: 14-05-2014

Całkiem,całkiem?! Kobieta w Polsce po propozycji wspólnego kupna takiego ochydnego domu grozi mężowi rozwodem:-].Mój Ojciec chciał coś takiego kupić w 94' i skończyło się to straszną awanturą ze strony matki.Kupiliśmy mieszkanie w bloku,bardzo duże-83 m2.

Takie coś tylko wyremontowane,95 m2,działka 660 m2 kosztuje we Wrocławiu ok.256 tys funtów i generalnie nikt nie ma zdolności kredytowej,żeby to kupić bo rata kredytu wyszłaby 1850 funtów miesięcznie(!).

Generalnie człowiek zarabiający we Wrocławiu obecną średnią krajową i wynajmując samodzielnie kawalerkę żyje jak zwyczajny robak-nie stać go na urlop,samochód i jest miesięcznie w stanie odłożyć jakieś....50 funtów.

400 funtów za kawalerkę to drogo ale...tanio.Bo normalna a nie w piwnicy w jakimś domu kosztuje 420 funtów+ 110 funtów za rachunki.A młody człowiek zarabia jakieś 750 funtów do ręki.

Żeby,żyć na normalnym dla anglika poziomie czyli wynajem kawalerki+dojazdy samochodem do pracy+urlop za granicą minimum raz w roku+porządny smartfon co dwa lata trzeba we Wrocławiu zarabiać około 1200 funtów netto miesięcznie.Aby tyle zarabiać trzeba być minimum inżynierem lotniczym z biegłym językiem angielskim i kilkuletnim doświadczeniem(jak mój szwagier),pielęgniarką z tytułem magistra i skomplikowaną specjalizacją(chirurgia,anestezjologia).Ostatecznie można być kierowcą autobusu w mpk z 10 letnim stażem pracy i pracować 3 dodatkowe dni w miesiącu-wtedy będzie cię stać:-]

Do góry stronyOffline

Strona 2 z 5 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,