MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Ile emerytury po przepracowaniu 10lat w Uk?

« poprzednia strona

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

Str 8 z 8

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

gosian

Post #1 Ocena: 0

2023-01-16 13:49:41 (2 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Ewa, to powiedz mi skoro leki te najważniejsze są refundowane to dlaczego u mojej mamy wychodzi ponad 500zl miesięcznie? Do tego opłata za czynsz itd. Akurat mama ma dość wysoką emeryturę i na wszystko jej starcza, ale przeciętny emeryt w Polsce, który ma powiedzmy 2 tys to w połowie miesiąca już mu brakuje pieniędzy a na państwo nie ma co liczyć...
Znam tutaj kilku staruszków i nie dość że żadne z nich nie pracuje na kasach to sobie potrafią jeszcze wyjeżdżać na wakacje.
Nadal podtrzymuje swoje opinię, że emerytom w UK żyje się lepiej niż w Polsce..

Co do leków jeszcze.. Nie raz byłam świadkiem w aptece jak starsza osoba pytała się o zamiennik leków bo były za drogie a i tak niektórzy nawet rezygnowali z kupna zamiennika. Tutaj czy lek kosztuje £10 czy £100 płaci się stałą opłatę za receptę
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

iwona38

Post #2 Ocena: 0

2023-01-16 14:48:45 (2 lata temu)

iwona38

Kobieta

Z nami od: 20-04-2007

Gosia zanim dozyjesz tu do emerytury zeby miec darmowe leki to sie predzej przekrecisz. Ci dzisiejsi emeryci przechodzili na emeryture w wieku 60 lat, my prawie 10 lat pozniej.
Nie kupuje w Amazonie.

Do góry stronyOffline

Wembley75

Post #3 Ocena: 0

2023-01-16 15:06:53 (2 lata temu)

Wembley75

Kobieta

Z nami od: 26-12-2021

Duzo w polsce jest emerytów co nie starcza mu do 1....
Nawet teraz jak są takie podwyżki za wszystko
Ale znam pare ludzi
Co tutaj sobie wyrobili emeryturę i w polsce tez ...I pobieraja świadczenia.
Nie którzy tutaj dostają £50 bo byli w wieku emerytalnym i wyjechali do polski
A w polsce się cieszą ze dostają 13 emeryturę...
Każda sytuacja jest inna ...

Do góry stronyOffline

gosian

Post #4 Ocena: 0

2023-01-16 15:19:35 (2 lata temu)

gosian

Kobieta

Z nami od: 06-09-2007

Cytat:

2023-01-16 14:48:45, iwona38 napisał(a):
Gosia zanim dozyjesz tu do emerytury zeby miec darmowe leki to sie predzej przekrecisz. Ci dzisiejsi emeryci przechodzili na emeryture w wieku 60 lat, my prawie 10 lat pozniej.

Oczywiście, że mogę nie dożyć. Co więcej, jeżeli dożyje starości to i tak nie zamierzam tu być. Z dwojga złego wybieram Pl..
Ale jak Wembley napisała każdy przypadek jest inny. Ja wyciągam wnioski z tu i teraz co widzę.. A co będzie za 10-20 lat tego nikt nie wie
Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2023-01-17 00:09:10 (2 lata temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Cytat:

2023-01-16 13:49:41, gosian napisał(a):
Ewa, to powiedz mi skoro leki te najważniejsze są refundowane to dlaczego u mojej mamy wychodzi ponad 500zl miesięcznie? Do tego opłata za czynsz itd. Akurat mama ma dość wysoką emeryturę i na wszystko jej starcza, ale przeciętny emeryt w Polsce, który ma powiedzmy 2 tys to w połowie miesiąca już mu brakuje pieniędzy a na państwo nie ma co liczyć...
Znam tutaj kilku staruszków i nie dość że żadne z nich nie pracuje na kasach to sobie potrafią jeszcze wyjeżdżać na wakacje.
Nadal podtrzymuje swoje opinię, że emerytom w UK żyje się lepiej niż w Polsce..

Co do leków jeszcze.. Nie raz byłam świadkiem w aptece jak starsza osoba pytała się o zamiennik leków bo były za drogie a i tak niektórzy nawet rezygnowali z kupna zamiennika. Tutaj czy lek kosztuje £10 czy £100 płaci się stałą opłatę za receptę

Nie wiem dlaczego. Każdy przypadek jest inny. Moja mama za podstawowe leki płaci grosze, pozostałe, których brać nie musi, ale powinna np na poprawę krążenia mózgowego płaci 100%, ale szczerze to nie jestem pewna czy w UK ktokolwiek by jej taki lek w ogóle zaproponował. Bo po co 85 letniej kobiecie dbać o zanik kolejnych obszarów mózgu?
Tata wydaje na leki najwiecej, ale on akurat jest (poza kręgosłupem) najzdrowszy z nas wszystkich, ale lubi oglądać reklamy i do apteki ma w miarę blisko…
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

Strona 8 z 8 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,