MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Bank w pl a crs i podwojne opodatkowanie

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Waclaw

Post #1 Ocena: 0

2022-02-20 22:28:48 (3 lata temu)

Waclaw

Mężczyzna

Z nami od: 15-06-2010

Mieszkam wiele lat w uk,z przerwami na inne kraje juz od 2006roku,mam tymczasowa rezydenture w Anglii. Mam teraz dylemt,bo bank w pl gdzie mam zalozone konto indywidualne w ing i jakies tam oszczednosci w zlotowkach,gnebi mnie listami zebym okreslil swoja rezydencje podatkowa,na podstawie umowy jaka pisowcy podpisali z innymi krajami tj. UmowaCRS.
Jestem rezydentem uk i tylko tu place podatki,ale troche boje sie przyznawac ze mam tutaj rezydencje,poniewaz w tym roku bede chcial jechac na 6miesiecy do pl i troche na pol etetu prawdopodobnie bede pracowal w pl,po tym czasie wroce do uk i w swietle prawa bede musial placic podwojny podatek,a chcialbym tego uniknac,ale jak jesli bankowi przyznam sie do rezydentury uk,to beda to wiedziec bo oni to wysylaja do urzedu skarbowego.
Uwazam podwojny podatek za zlodziejstwo i gdyby nie to ze musze zlozyc oswiadczenie crs,to bylbym spokojniejszy.
Mam nadzieje ze nie namieszalem.
Zastanawiam sie czy nie podac im ze jestem rezydentem podatkowym w pl albo zignorowac bank ale wtedy oni napisali ze sami to ustala.Moze macie podobne doswiadczenia???
Pozdrawiam

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Waclaw

Post #2 Ocena: 0

2022-02-20 22:30:25 (3 lata temu)

Waclaw

Mężczyzna

CRS: jest to standard automatycznej wymiany informacji w dziedzinie opodatkowania (ang. Common Reporting Standard), który wymaga zgłaszania i gromadzenia informacji dotyczących rezydencji podatkowej klientów obowiązujący instytucje finansowe na całym świecie. CRS ma na celu ochronę integralności systemów podatkowych oraz walkę z unikaniem opodatkowania.

Do góry stronyOffline

Waclaw

Post #3 Ocena: 0

2022-02-20 22:31:39 (3 lata temu)

Waclaw

Mężczyzna

Celem CRS jest ustalenie rezydencji podatkowej klientów i wymiana tych informacji pomiędzy poszczególnymi krajami zainteresowanymi. Zgodnie z wymogami CRS instytucje finansowe mają obowiązek przekazywania do lokalnej administracji podatkowej informacji o rachunkach klientów, którzy są rezydentami podatkowymi w innych krajach.

Do góry stronyOffline

Waclaw

Post #4 Ocena: 0

2022-02-20 22:37:31 (3 lata temu)

Waclaw

Mężczyzna

A pomijajac ten crs w ogole,to myslicie ze jest wymiana informacji pomiedzy urzedami skarbowymi uk a pl?co jesli kogos zlapia na nie zaplaceniu podwojnego podatku,w praktyce jakie sa kary?
W ogole to jest niesprawiedliwe ze polacy w niemczech i wielu innych krajach nie musza placic,a uk,holandia,francja,norwegia juz tak.To albo wszyscy sa rowni wobec prawa albo o dupe to rozbic.

Do góry stronyOffline

karjo1

Post #5 Ocena: 0

2022-02-21 10:03:19 (3 lata temu)

karjo1

Mężczyzna

Z nami od: 01-06-2008

Jedziesz do Pl na 182 dni, podajesz do banku polskiego info o statusie rezydencji w UK i tyle.
W razie potrzeby (przekroczonych kwot) placisz jedynie roznice miedzy podatkiem pobranym w Pl, a naleznym wg rozliczen w UK.

Do góry stronyOffline

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,