Str 7 z 8 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
Zygmunt_Merytor |
Post #1 Ocena: 0 2021-09-24 20:49:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Cytat:
2021-09-24 20:32:40, galadriel napisał(a):
Cytat:
2021-09-23 21:52:16, Wembley27 napisał(a):
To ja musze się przeprowadzić w pobliżu uniwersytet oxford
Tez nielatwe zycie maja tam studenci spoza kliki.
Kolegi rodzice mieli aspiracje, kase ladowali w wyksztalcenie syna i dostal sie Oxford. Z Cameronami i Johsonami tego swiata w tej samej szkole; ) No i sie na ktoryms tam roku zalamal psychicznie. Ok, po wszystkim fajnie miec dyplom Oxbridge, oferty pracy w MI5, ale te Great Expectations nie przychodza latwo. Tym bardziej jak sie jest dzieckim jakis tam zwyklych restauratorow, a nie takich np Middletons.
O Captain, my Captain!
Middletonowna podobno odrzucila oferte z Edi Uni i wziela rok gapu zanim wyladowala w St And razem z synem Diany Spencer.
Wedle ostatniego rangkingu (Timesa) St And to teraz #1 Uni w UK (rzecz plynna i moze predko sie zmienic)
Pamietam taki przyklad z zycia prowincjonalnego sprzed lat paru:
syn znajomej dostal sie do St And, zrobil tam jakastam informatyke (czy inne com science)
ona (samotna mama, pracowncica sklepu spozywczego) byla bardzo dumna itd on tez wydawal sie ogarniac z rozmachem w zawodowym zyciu.
cos jednak poszlo nie tak (bez prob analizowania przyczyn) - teraz mieszka z mama, nie pracuje (dane tak na pare lat temu nazad, bo urwal mi sie kontakt z tamta spolecznoscia w "miedzyczasie" )
na papierze - recepta na sukces, golden ticket - jednak zycie roznie rozpisuje scenariusze...
[ Ostatnio edytowany przez: Zygmunt_Merytoryczny 24-09-2021 20:50 ] A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|

|
 |
|
|
beansontoast |
Post #2 Ocena: 0 2021-09-28 04:27:05 (4 lata temu) |
Z nami od: 23-11-2013 Skąd: Warrington |
Middletonowie to nuworysze przeciez. Rodzice Kate to klasa pracujaca i groszem w mlodosci nie smierdzieli, a dorobili sie sprzedajac dekoracje i organizujac przyjecia urodzinowe. Akurat oni sa ostatnimi zeby patrzec na kogos z gory jedynie przez pryzmat skromnego pochodzenia.
Bzdura jest tez, ze studenci z rodzin na dorobku maja na topowych uniwerkach, tylko z tego powodu, jakos po gorke. Tam jest olbrzymia presja na osiagniecia, a na najlepszych kierunkach cala masa wybitnie zdolnych ludzi. Wielu z nich jest w spektrum i bywaja trudni w obyciu. Nie wszyscy wytrzymuja ta presje. Sa tacy co czuja sie w takim srodowisku jak ryba w wodzie, sa lebscy i umieja sie do tego sprzedac, inni duzo mniej. Z racji zawodu troche tych absolwentow Oxonu, Imperial College itp. w zyciu spotkalem i wszyscy mieli skromne pochodzenie. Latwiej im bylo na starcie dostac dobra prace wybierajac z wiekszej oferty, i jak dobrze trafili to pieli sie szybko po szczeblach kariery, ale musieli sie jednak profesjonalnie wykazac. Znalem tez przypadek dziewczyny po Oxfordzie, ktora akurat trafila zle, bo do firmy i srodowiska tradycyjnie mocno zdominowanego przez mezczyzn nie specjalnie przychylnego karierom kobiet, i tak jej obrzydzili zycie, ze odeszla z zawodu, postrzeganego jako dosc prestizowy, by zajac sie domem bo to jej sprswialo przyjemnosc, dorabiajac sprzedajac swoje robotki reczne i prowadzac charity.
|

|
 |
|
Zygmunt_Merytor |
Post #3 Ocena: 0 2021-09-28 08:52:39 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-03-2018 Skąd: Edinburgh |
Cytat:
2021-09-28 04:27:05, beansontoast napisał(a):
Middletonowie to nuworysze przeciez. Rodzice Kate to klasa pracujaca i groszem w mlodosci nie smierdzieli, a dorobili sie sprzedajac dekoracje i organizujac przyjecia urodzinowe. Akurat oni sa ostatnimi zeby patrzec na kogos z gory jedynie przez pryzmat skromnego pochodzenia.
Ojciec Middletonowny bogato urodzony (z Wiki):
Michael Francis Middleton was born in Moortown, Leeds on 23 June 1949 into a wealthy family with blood ties to the British aristocracy.[1][2][3][4] Royal historian Robert Lacey describes the Middleton family as having aristocratic ancestry with Baroness Airedale (1868-1942) being Middleton's distant ancestor.[5] The Middleton family had entertained members of the British royal family in Leeds from the 1920s.[6][7][8]
Owszem, pracowal jako jakis przasny pilot, co jednak nie stawia go raczej w kategorii "groszem nie smierdzieli" - zwlaszcza w epoce przed-Ryanair'owej, kiedy to zawod ten mial prestiz, posmak elitarnosci i obietnice solidnej gratyfikacji. A ja z tym trzymam, kto co w czas uchwyci - reszta mnie meczy.
|

|
 |
|
MagdaLena922 |
Post #4 Ocena: 0 2021-10-20 07:54:24 (4 lata temu) |
Z nami od: 15-10-2021 Skąd: Darlington |
Akurat ja bym brała w cudzysłów to co podają historycy rodziny królewskiej, bo to że Kate się wżeniła automatycznie moze skutkować pisaniem o jej rodzinie w lepszy sposób. A to, że się miało przodków to wiecie - ja też pochodzę niby od szlachty i co to zmieniło? Nic. Pracuję w UK. Pieniądze czy włości mieli przodkowie 100 lat temu, a nie ja obecnie.
|

|
 |
|
Waclaw |
Post #5 Ocena: 0 2022-02-20 22:54:38 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2010 Skąd: Somewhere over the rainbow |
Cytat:
2021-09-19 21:50:26, Maat17 napisał(a):
"powrot po 18latach w kanadzie i uk".
... I co bedzesz robil w Polsce sam jak palec?
Ciezko bedzie, kazdy ma swoje zycie.
Maat,ja jestem specyficznym czlowiekiem,czuje sie jak wolny ptak,w sumie to zylem w 5krajach i nie przywiazuje sie zbytnio do miejsc i ludzi,zawod tez mam taki ze wszedzie potrzebuja bo kierowca,zbytniej wagi nie przywiazuje do pieniedzy i posiadania,chic napewno sa tez wazne i potrzebne,pomagaja spelnoac marzenia.Gdyby nie ta cala szopka z plandemia to pewnie bylbym juz na dluzej w skandynawi lub polsce,bo bylem juz spakowany do norge kiedy loty odwolali w marcu2020,wszystkiego nie przewidzimy
Pozdro
|

|
 |
|
|
Maat17 |
Post #6 Ocena: 0 2022-02-21 02:27:05 (3 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat:
2022-02-20 22:54:38, Waclaw napisał(a):
Cytat:
2021-09-19 21:50:26, Maat17 napisał(a):
"powrot po 18latach w kanadzie i uk".
... I co bedzesz robil w Polsce sam jak palec?
Ciezko bedzie, kazdy ma swoje zycie.
Maat,ja jestem specyficznym czlowiekiem,czuje sie jak wolny ptak,w sumie to zylem w 5krajach i nie przywiazuje sie zbytnio do miejsc i ludzi,zawod tez mam taki ze wszedzie potrzebuja bo kierowca,zbytniej wagi nie przywiazuje do pieniedzy i posiadania,chic napewno sa tez wazne i potrzebne,pomagaja spelnoac marzenia.Gdyby nie ta cala szopka z plandemia to pewnie bylbym juz na dluzej w skandynawi lub polsce,bo bylem juz spakowany do norge kiedy loty odwolali w marcu2020,wszystkiego nie przewidzimy
Pozdro
Odkopalam... cytat po pieciu miesiacach.
I nagle.... Jak tu kombinowac, by nie zaplacic podatku.
Przepraszam, ale ja tak zrozumialam..... a piszesz, ze nie przywiazujesz wagi do pieniedzy, a zaraz ze podatek I nie chcesz placic.
Odpowiem czesciowo.... te deklaracje do banku w Polsce sa odnawiane co dwa lata. Tyle co prowadzilam rozmowe z rodzina na ten temat. Na przyklad ja w Polsce podaje moj NIN.
|

|
 |
|
Waclaw |
Post #7 Ocena: 0 2022-02-21 12:51:38 (3 lata temu) |
Z nami od: 15-06-2010 Skąd: Somewhere over the rainbow |
Matt dzieki za odpowiedz.
Tak nie chce placic podwojnego podatku,bo jest to bolszewicka kradziez,ktora wprowadzili niedawno pisiory.
Zreszta nie chce wspierac rezimu pisowskiego,tylu wiezniow politycznych co teraz nie bylo nigdy w 3RP.
Moich 2och znajomych siedzi w areszcie bez wyroku juz 3 miesiace za poglady pronarodowe.
Takiego rezimu nie powstydzilaby sie nawet
ta hybryda nazistowsko-bolszewicka w kanadzie.
Pozdrawiam
God bless.
|

|
 |
|
autor65 |
Post #8 Ocena: 0 2022-02-23 09:49:33 (3 lata temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
...wracam w sobotę
to w niedzielę napisze jak jest  człowiek się zmienia za ...granicą
|

|

|
|
SweetLiar |
Post #9 Ocena: 0 2022-02-23 09:59:29 (3 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Wracasz na stałe Autor?
Myślę, że wiosna to dobry moment na takie zmiany.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
autor65 |
Post #10 Ocena: 0 2022-02-23 12:30:23 (3 lata temu) |
Z nami od: 02-08-2010 Skąd: Portsmouth |
wracam w zasadzie od drugiego dnia po przybyciu...trochę mi się zasiedziało(16 lat)
człowiek się zmienia za ...granicą
|

|

|
|