Str 5 z 7 |
|
---|---|
SweetLiar | Post #1 Ocena: 0 2021-04-18 20:34:08 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Rasistowskie komentarze? Możesz coś bliżej napisać bo szczerze, pierwsze słyszę...
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Kanonier30 | Post #2 Ocena: 0 2021-04-19 14:14:01 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Drogie Panie, które odniosły się do mojego wpisu. Książę Filip, z szacunkiem dla zmarłego, nie był żadną wybitną postacią. Po prostu. Monarchia wykreowała Księcia na wzór i zapewne był prawym małżonkiem, dobrym oficerem ... natomiast zasługi są mizerne. Zresztą świadczą o tym liczne artykuły, wiadomości, które pojawiły się licznie w mediach, z racji śmierci Księcia Filipa. Nie ma żadnych konkretów dotyczących owych zasług dla Narodu i Wspólnoty. mamy same ogólniki.
Książę był związany z Marynarką Wojenną, z osławioną Royal Navy. Zatem największą operacją prowadzoną właśnie siłami Royal Navy była wojna o Falklandy w 1982 roku. Książę ani nie prowadził operacji odbicia wysp po argentyńskiej inwazji, nie był w ogóle zaangażowany... i spędzał czas w bezpiecznej odległości. Rozumiem pragnienie Monarchii do budowania wizerunku, choćby w oparciu o postać Księcia Filipa, ale po głębszej analizie, to nie jest postać miary - wówczas również żyjących postaci, jak Generał De Gaulle, Eisenhower, Kennedy ... Pospólstwo ma pragnienie posiadania bohaterów, wzorów, symboli, a więc nie mam zamiaru negować próby kultu Filipa. Transmisje światowe pogrzebu, gdzie - choć uczestników oficjalnie 30tu - to otoczenie gwardii, armatnie saluty, chorągwie i sztandary opuszczone, jakby hołd składały ... wybitnemu żołnierzowi. Niestety, tak nie było. Abym został dobrze zrozumiany. W żaden sposób nie chcę obrażać pamięci Księcia Edynburga. O zmarłych źle nie wypada też mówić... . Stąd wystarczy użyć przeglądarki Google i wpisać hasła na temat gaf i wpadek Księcia. ----- Próbowałem jeszcze omówić, to długie panowanie Królowej Elżbiety II z Księciem Filipem u boku, ale nagle utraciłem dostęp do konta i wysyłania wiadomości. Najwidoczniej zostałem rozpoznany, jako element wrogi Monarchii. Niestety, ale tekstu nie udało mi się przywrócić. Może i lepiej? [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 19-04-2021 14:51 ] |
cris82 | Post #3 Ocena: 0 2021-04-19 14:55:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
wcale nie lepiej...
pisz pisz twoje wpisy zawsze dobrze sie czyta |
gosian | Post #4 Ocena: 0 2021-04-19 15:42:21 (4 lata temu) |
Z nami od: 06-09-2007 Skąd: z domku.... |
Z tą księcia prawością bym polemizowała. Miał kilka skoków w bok niestety.
Ale ogólnie był lubianym Dożyliśmy takich czasów, w których ucisza się mądrych ludzi, żeby to co mówią nie obraziło głupców.
|
sqlserver | Post #5 Ocena: 0 2021-04-19 16:11:44 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Zasada jest prosta im ma sztywniejszy kij w ... z tylu tym mniej go lubią a akurat Filip miał dystans do wszystkiego i poczucie chutoru. Z cała pewnością tajne służby dużo się musiały natrudzić i zapłacić żeby poddani uważali ze ich małżeństwo było takie jak w serialu
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|
|
|
SweetLiar | Post #6 Ocena: 0 2021-04-19 16:35:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
@Kanorier, nie uważam że próbujesz obrażać zmarłego. Interesują mnie jedynie fakty z jego życia. Nie plotki czy pomówienia, ale właśnie fakty. Nie znam żadnych znanych wypowiedzi Filipa, które można uznać za rasistowskie dlatego mnie ten wątek zaciekawił.
To pewnie też kwestia tego co kto uważa za rasistowskie bo dla mnie osobiście rozmowa wśród rodziny o tym w kogo wrodzi się dziecko jest czymś zupełnie naturalnym. Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|
Maat17 | Post #7 Ocena: 0 2021-04-19 17:18:18 (4 lata temu) |
Z nami od: 18-02-2021 Skąd: New Kingdom |
Cytat: 2021-04-19 16:35:31, SweetLiar napisał(a): To pewnie też kwestia tego co kto uważa za rasistowskie bo dla mnie osobiście rozmowa wśród rodziny o tym w kogo wrodzi się dziecko jest czymś zupełnie naturalnym. Dla mnie tez normalne... |
PannaZMokraGlow | Post #8 Ocena: 0 2021-04-19 17:33:40 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Kanonier jezeli ja pytam o II wojne swiatowa a Ty odpowiadasz o Falklandach to podejrzewam ze Ci sie nie pomylily te dwie wojny tylko skreciles umyslnie
![]() |
Gwontownik | Post #9 Ocena: 0 2021-04-19 17:43:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat: 2021-04-19 17:33:40, PannaZMokraGlowa napisał(a): Kanonier jezeli ja pytam o II wojne swiatowa a Ty odpowiadasz o Falklandach to podejrzewam ze Ci sie nie pomylily te dwie wojny tylko skreciles umyslnie ![]() Za Wikipedią: "W październiku 1940 po inwazji Włoch na Grecję, Filip został przeniesiony z Oceanu Indyjskiego na pancernik HMS „Valiant”, na którym brał udział w bitwie o Kretę oraz w bitwie u przylądka Matapan, gdzie kontrolował reflektory pancernika, za co został później wyróżniony nagrodą tzw. Mentioned in Despatches (MID)" I to chyba jego najwiekszy sukces ![]() A drugi to juz powojenny: dobrze sie ożenił ![]() Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|
PannaZMokraGlow | Post #10 Ocena: 0 2021-04-19 18:09:40 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat: 2021-04-19 17:43:20, Gwontownik napisał(a): Cytat: 2021-04-19 17:33:40, PannaZMokraGlowa napisał(a): Kanonier jezeli ja pytam o II wojne swiatowa a Ty odpowiadasz o Falklandach to podejrzewam ze Ci sie nie pomylily te dwie wojny tylko skreciles umyslnie ![]() Za Wikipedią: "W październiku 1940 po inwazji Włoch na Grecję, Filip został przeniesiony z Oceanu Indyjskiego na pancernik HMS „Valiant”, na którym brał udział w bitwie o Kretę oraz w bitwie u przylądka Matapan, gdzie kontrolował reflektory pancernika, za co został później wyróżniony nagrodą tzw. Mentioned in Despatches (MID)" I to chyba jego najwiekszy sukces ![]() A drugi to juz powojenny: dobrze sie ożenił ![]() No az sama sie pofatygowalam do zrodel. W 1943 w wieku 22 lat byl drugim oficerem na statku HMS Wallace u wybrzezy Wloch. Zostali zbombardowani przez Niemcow ktorzy pozniej wrocili dokonczyc bombardowanie statku. Filip jako drugi w hierarchii poddal pomysl- teraz nie wiem podpalenia chyba- lodzi i odepchniecia jej zeby w ciemnosciach zmylila Niemcow i odwrocila uwage od wlasciwego polozenia zalogi na morzu. Niemcy owszem wrocili, bombardujac owa lodz. Ocalalo w ten sposob troche ludzi wiec dla mnie to zasluga nawet jesli nie dla wszystkich. |