Str 3 z 7 |
odpowiedz | nowy temat | Regulamin |
PannaZMokraGlow |
Post #1 Ocena: 0 2021-04-16 19:25:53 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-04-16 17:11:07, sqlserver napisał(a):
Cytat:
2021-04-16 16:55:24, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Cytat:
No i taki niewielki szczegół. Niezależnie ile guzików w sutannie ma ksiądz, z pewnością wierni ani tym bardziej niewierni nie są jego poddanymi.
Serio? Bawimy sie szczegolami? A wiec: Krolowa angielska nie wyobraza sobie ze ma wladze odpuszczania ludziom grzechow.
Ma, formalnie nawet podwójna
Raz bo jest głowa kościoła i może odpuścić grzechy, podobnie jak papież a dwa ze jako królowej przysługuje jej prawo łaski z którego wielokrotnie korzystała
Royal_prerogative_of_mercy
"Royal prerogative of mercy" = ULASKAWIENIE przez monarche. Podobnie w Polsce ulaskawia czasem Prezydent.
SQL, czy wedlug Ciebie ulaskawienie przestepcy przez glowe kraju jest jednoznaczne z odpuszczeniem grzechow?
Z drugiej strony ja powinnam byla napisac "odpuscic lub zatrzymac grzechy". Od tego sa wlasnie katolickie konfesjonaly i ksiazki np. o Ojcu Pio zatrzymujacym grzechy. Arybiskup Canterbury nie zasiada w konfesjonale zeby sadzic uczynki bliznich.
|

|
 |
|
|
sqlserver |
Post #2 Ocena: 0 2021-04-16 19:27:56 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
i teraz tylko pytanie czy chodzi o te czołgi czy o zbyt zażyle stosunki z nielubianymi pośrednikami moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
PannaZMokraGlow |
Post #3 Ocena: 0 2021-04-16 19:29:37 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-04-16 19:27:56, sqlserver napisał(a):
i teraz tylko pytanie czy chodzi o te czołgi czy o zbyt zażyle stosunki z nielubianymi pośrednikami
Pewnie przyjechalam na czolgu, SQL.
|

|
 |
|
sqlserver |
Post #4 Ocena: 0 2021-04-16 19:36:35 (4 lata temu) |
Konto zablokowane Z nami od: 07-01-2019 Skąd: yorkshire |
Cytat:
2021-04-16 19:25:53, PannaZMokraGlowa napisał(a):
Z drugiej strony ja powinnam byla napisac "odpuscic lub zatrzymac grzechy". Od tego sa wlasnie katolickie konfesjonaly i ksiazki np. o Ojcu Pio zatrzymujacym grzechy. Arybiskup Canterbury nie zasiada w konfesjonale zeby sadzic uczynki bliznich.
wybacz nie jestem specjalista i mogę się mylić ale w kościele angielskim również jest spowiedź, jest wiec i odpuszczenie grzechów wiec naturalnym następstwem powinno być, że głowa tegoż kościoła nie miała takich uprawnień
to znalazłem na stronie internetowej
Zgodnie z regułami kościoła anglikańskiego spowiedź w konfesjonale nie jest obowiązkowa przed ślubem. Kościół ten uznaje bowiem spowiedź powszechną.Jednak wierni dręczeni przez wyrzuty sumienia mogą zdecydować się na bardziej intymne i personalne wyznanie grzechów, czyli skorzystanie z sakramentu spowiedzi w konfesjonale.
sorry o czołgach bylo nie do ciebie  moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
|

|
 |
|
PannaZMokraGlow |
Post #5 Ocena: 0 2021-04-16 19:43:41 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-04-16 19:36:35, sqlserver napisał(a):
Cytat:
wybacz nie jestem specjalista i mogę się mylić ale w kościele angielskim również jest spowiedź, jest wiec i odpuszczenie grzechów wiec naturalnym następstwem powinno być, że głowa tegoż kościoła nie miała takich uprawnień
to znalazłem na stronie internetowej
Zgodnie z regułami kościoła anglikańskiego spowiedź w konfesjonale nie jest obowiązkowa przed ślubem. Kościół ten uznaje bowiem spowiedź powszechną.Jednak wierni dręczeni przez wyrzuty sumienia mogą zdecydować się na bardziej intymne i personalne wyznanie grzechów, czyli skorzystanie z sakramentu spowiedzi w konfesjonale.
sorry o czołgach bylo nie do ciebie
Ja bylam przy spowiedzi w innym kosciele prorestanckim. Nigdy w anglikanskim ale wedlug mojej wiedzy jest podobnie. Grzechy wypowiada sie w myslach Bogu. Pastor rozgrzesza wszystkich i dla nich to wlasnie jest sakrament.
|

|
 |
|
|
unreal |
Post #6 Ocena: 0 2021-04-16 19:51:31 (4 lata temu) |
Z nami od: 14-05-2014 Skąd: ? |
Rodzina królewska może mieć fochy wobec księcia i jego żony z czysto ludzkich,obiektywnych powodów:
-zawsze lepiej,żeby wnuczek ożenił się z młodą Panną(jak William) niż czarnoskórą rozwódką z bagażem doświadczeń
-zawsze lepiej,żeby żeby szanował tajemnice pałacu niż paplał jakieś głupoty w telewizji nie mogąc ich udowodnić."Ogólnie to tam jest rasizm" ale kto jest rasistą to już nie wie
-zawsze lepiej,żeby uśmiechnąć się i wziąć gruby hajs na pożegnanie zamiast opowiadać jakieś historyjki o wyobcowaniu i zranionej duszy.To brzmi jak problemy jakiejś 13-letniej emo-nastolatki.
-zawsze lepiej,żeby ewentualne dziecko w rodzinie królewskiej było białe niż było mulatem,tajem,aborygenem czy arabem.Bo to utrwala jedność etniczną i kulturową.
|

|
 |
|
Gwontownik |
Post #7 Ocena: 0 2021-04-16 19:55:29 (4 lata temu) |
Z nami od: 29-09-2020 Skąd: North East |
Cytat:
SQL, czy wedlug Ciebie ulaskawienie przestepcy przez glowe kraju jest jednoznaczne z odpuszczeniem grzechow?
Ciekawe zagadnienie. Królowa Zjednoczonego Królestwa i terytoriów zamorskich jest głową kościoła również. Odpowiednikiem papieża w kościele rzymskokatolickim. Jedna osoba, dwie funkcje. Raczej ich rozdzielić się nie da, a samej królowej nie wypada mieć innego zdania dla potrzeb kościoła i innego dla potrzeb świeckich. Tym bardziej, że wszyscy koronowani władcy uznają, że władza pochodzi od Boga, a jego przedstawiciel na ziemi (arcybiskup Cantenbury) nadaje ten tytuł poprzez koronację.
Nie wierz nikomu, nie wierz w nic, patrz na fakty i wyciągaj wnioski.
|

|
 |
|
SweetLiar |
Post #8 Ocena: 0 2021-04-16 19:56:11 (4 lata temu) |
Z nami od: 05-02-2015 Skąd: Lądek - Zdrój |
Cytat:
2021-04-16 18:44:11, tesstickle napisał(a):
Dla mnie to nie ma nic wspólnego z religią.
Religie/wiarę mam sercu i głowie, staram się nie mylić pojęć.
Jeśli czuję potrzebę wyspowiadać się, robię to.
I nie potrzebuje do tego pośrednika, więc nie mów że wspomniałem o religii.
Ale dla większości wierzących ma i to całkiem sporo. Nie wiem jak jest w Twojej religii, ale w mojej Chrystus ustanowił sakrament kapłaństwa. ”I czyńcie to na moją pamiątkę”, więc kiedy opluwasz moją religię i wiarę nie próbuj wmawiać mi, że deszcz pada.
Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.
|

|
 |
|
PannaZMokraGlow |
Post #9 Ocena: 0 2021-04-16 20:24:46 (4 lata temu) |
Konto usunięte |
Cytat:
2021-04-16 19:55:29, Gwontownik napisał(a):
Cytat:
Ciekawe zagadnienie. Królowa Zjednoczonego Królestwa i terytoriów zamorskich jest głową kościoła również. Odpowiednikiem papieża w kościele rzymskokatolickim. Jedna osoba, dwie funkcje. Raczej ich rozdzielić się nie da, a samej królowej nie wypada mieć innego zdania dla potrzeb kościoła i innego dla potrzeb świeckich. Tym bardziej, że wszyscy koronowani władcy uznają, że władza pochodzi od Boga, a jego przedstawiciel na ziemi (arcybiskup Cantenbury) nadaje ten tytuł poprzez koronację.
Krolowa nie jest odpowiednikiem Papieza kaltolickiego. Papiez jest najwyzej postawionym kaplanem I przywodca duchowym kosciola katolickiego. Najwyzej postawionym kaplanem kosciola anglikanskiego I jego duchowym przywodca jest Arcybiskup Canterbury.
Krolowa nie udziela sakramentow.
---
Ona jest Supreme Governor of the Church of England. Przywodca "tytularnym" przydzielajacym funkcje np. biskupom. Jest tam wiec od administracji formalnej.
[ Ostatnio edytowany przez: PannaZMokraGlowa 16-04-2021 20:28 ]
|

|
 |
|
cris82 |
Post #10 Ocena: 0 2021-04-16 20:43:20 (4 lata temu) |
Z nami od: 16-11-2014 Skąd: . |
mi sie podoba ze megan nie bedzie na pogrzebie
wczoraj ofiara dzisiaj czarna owca : ))
|

|