Tutaj, poniżej Pan Farage wyraża prawdę o inwazji Ester European na Wielką Brytanię. Nie zapominajcie, że utrudniamy dostęp do GP... To jest prawdziwe oblicze Brexitu i Globalnej Brytanii.
Na Forum znajdują się orędownicy upadku Unii Europejskiej. Zapewniam Was, że jeżeli wyczekiwane przez Was prognozy się spełnią, to bilety z Wielkiej Brytanii będą przygotowane w ramach akcji repatriacji Polaków, Rumunów i Bułgarów i reszty. Tak naprawdę, to opluwana przez Was Unia jeszcze stoi na straży Waszych praw w tym kraju... a nawet Wasze paszporty mogą Wam nie pomóc... Anglicy, to nacja szczególna i o przeroście - ego -niespotykanym chyba nawet u Amerykanów (US).
Posłuchajcie i nie sądźcie, że Was to nie dotyczy. Tak, tak. Wspomnienie 2004 roku i wpuszczenie do bloku (EU) byłych krajów komunistycznych jest wciąż żywe. To też Wy i to bez względu na to, jakbyście chcieli utożsamiać się z Brytanią.
Śmieszne? Na Malcie się tyle nie zarobi...? Co jest z Wami? Ta ogólnikowa większość sprzed lat zwłaszcza, co przyjeżdżała do Wielkiej Brytanii jeszcze przed 2011 (rok zniesienia WRS - Working Registration Scheme), to wyobrażenie miała zupełnie inne od rzeczywistości. Tak, ludzie przyzwyczaili się, otrzymali godną pracę za w miarę godne warunki. Mało kto sądził, że w 2016 roku nastąpi przełom, którego końca wcale jeszcze nie widać...
Sądzę, że znajdzie się wielu Polaków, którzy z czasem wyniosą się z tego 'raju' i z tej 'ziemi obiecanej'. Zaryzykować zmniejszenie dochodów na rzecz spokojniejszego i pewniejszego życia? No może jest grupa takich, co dla 'złotego cielca' postawią swój honor i tożsamość na szali. Jeżeli ten honor w takim wypadku jest cokolwiek wart.
Różnimy się Panowie. Różnimy od podstaw - ja nie przyjechałem do Wielkiej Brytanii w poszukiwaniu pieniędzy. Tłumaczyć prywatnych losów też upubliczniać nie będę. Chce ktoś zapytać mnie prywatnie, to macie - priv. Nie poszedłem też dla pieniędzy do wojska - a dla siebie, dla rodzinnej tradycji.
Na koniec dodam. Dopóki będę miał ciężką niepełnosprawność, to cokolwiek planować jest fantazją - choć tak, już próbowałem. Jeżeli jednak zamknę w tym kraju pewną sprawę (przepraszam, ale szczegółów nie będę podawał, bo i mało kogo to zapewne obchodzi), jeżeli zapewnię sobie w miarę godne funkcjonowanie w kraju niedalekim - a i owszem w EEA i Schengen - to pozostawię Globalną Brytanię bez żalu. Może tylko z żalem, że zrobili ze mnie kalekę.
-----
Kanonier, teza o tym, że podając zakład pracy/managera za np. bullying/harassment można w rezultacie spodziewać się kłaniania w pas nie była moja. Nawet o tym napisałem.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
"To też Wy i to bez względu na to, jakbyście chcieli utożsamiać się z Brytanią."
a tu chyba specjalnie dla mnie jak zawsze wisienka na torcie musi byc : )
kanonier jestes klasa facet ale jak sa jakies spory gb-eu to niepotrzebnie rzucasz tekstami na prawo i lewo typu zloty cielec zaprzedanie duszy honor lub jego brak
po co to wszystko? piszemy w waskim gronie taka retoryka nie jest potrzebna w gronie dobrych znajomych...
@cris82.. tak, to prawda. Chyba nieco się ropędziłem przez te wywody Farage. Technikę manipulacji i sprawny warsztat wypowiedzi ten człowiek ma opanowany do perfekcji.
Tymczasem odbiorcy przed tv są dość podatni na takich polityków. Jestem już zmęczony retoryką - nie tyle antyimigracyjną, co antypolską bo Europa Wschodnia itd. Wspominanie przez polityka UK tzw 'krajów komunistycznych' to już niesmaczna kpina z historii. Bo mowa o krajach i narodach sprzedanych w Jałcie, nomen omen, najlepszemu sojusznikowi z Kremla.
Bywa, że zastanawia mnie czy nadal Kreml nie rozgrywa sobie takich gentlemanów, jak Mr F.
Jeśli była osobista uraza @cris, @Jurek - to przepraszam.
@gal ... dzięki Gal za opinię. Tak naprawdę, to na Malcie się nie widziałem, ale jest to alternatywa dla jakiegoś odsetka zmęczonych UK. Język angielski, przychód mniejszy - jednak koszt utrzymania również. Przy okazji tam nie usłyszysz z tv takiego Mr F. 'śniącego mit o imperialnej potędze'.
Bardziej wolałbym ulokować się w Skandynawii. Najbardziej egzotycznym pomysłem były Wyspy Owcze. Pogoda, to oczywiście hardcore nordycki. A choć terytorium duńskie, to poza Unią. Ceny wysokie. Nawet, jak na kraje północy. Dużo biurokracji przy zamieszkaniu. Może właśnie dlatego? Z przekory i wobec zniechęcenia do wydarzeń w Europie, nie tylko w UK.
PS.
Skądinąd, to artretyzmy i tym podobne, i tak mnie wykończą - tak czy siak. Jak w tym ostrzeżeniu - 'Idziesz na pewną śmierć.' Odpowiedź - 'każda śmierć jest pewna ... '
Apropo Faraga. Wyświetlają się Wam reklamy czegoś co on ostatnio założył? Coś na kształt funduszu powierniczego, nie chce nawet znać szczegółów, nie wiem jak można takiemu człowiekowi powierzyć swoje pieniądze.
Mi te reklamy cały czas w necie wyskakują i bardzo mnie jego morda irytuje.
2021-02-02 10:15:08, Turefu napisał(a): Dzikizewsi. To ty sobie wmawiasz, ze Ja probuje cokolwiek sugerowac. I ostatnia rzecza, ktora chce powiedziec, to to, ze chciales oszukac bank. To, ze byles znanym dla personelu klientem nie oznacza, ze mozna odpuscic pewne procedury. Jesli cos poszloby nie Tak, a takie prawdopodobienstwo jest zawsze, obslugujaca Cie osoba bedzie miala dyscyplinarne konsekwencje. Nikt nie zaryzykuje utraty pracy. Mysle, ze albo nie miales przy sobie odpowiedniej dokumentacji, albo przelew przekraczal dozwolony limit, albo trafiles na byc Moze poczatkujaca osobe, wtedy nic nie stalo na przeszkodzie, zeby poproscic o chwile rozmowy z managerem lub isc do innego okienka. Nie znam przypadku, w ktorym klient przedstawil wszystkie wymagane dokumenty, byl znany dla personelu, a ten mu odmowil wykonania przelewu, bo mu sie nie podobal kolor jego spodni.
Witam .
Nie pytajac sie o szczegoly i tym bardziej sie nie wglebiajac juz wiesz co sie stalo , juz wiesz jak to bylo . To byla moja chyba , moj blad wiesniaka z Polski co nie potrafil miec przy sobie kompletu dokumentow aby mila , usmiechnieta i profesjonalna pracownica banku z ochota dokonala transferu . Bo przeciez to oczywiste jest ze jak ktos jest z polskiej wsi i przez 15 lat dokonuje przelewy najpierw do Polski , potem do Czech to zawsze zapomni jakiegos dokumentu . Nie mierz wszystkich swoja miara . Naprawde wielu ludzi czyta obecnie to co mu pasuje , rozumie to co mu pasuje i dodaje do tego jakies swoje imaginacje aby wyszlo na jego , np zeby nie byc goloslownym ja nic nie wspominalem o twoim wpisie o stawkach jakie proponujesz pracownikom . No i zobacz jakie szczescie Ci sie trafilo ze spotkalas taki przypadek , czyli mnie , ze akurat Mi odmowiono zrobienia transferu . Nie bede tam wypisywal ze z uporem maniaka i masochisty specjalnie chodzilem do tej pracownicy aby odejsc z kwitkiem ale szczesliwy ze oto mam ta rasistke , w koncu znam jej twarz i imie .
Wiem ze jestes mistrzem manipulacji i prowokacji , w koncu czytam te forum dlugi czas ale bardzo Cie prosze przyhamuj . Zmiana mojego nicka mnie nie bardzo rusza w koncu ze wsi jestem . A popatrz jak sie sam zapetlasz , na moja odpowiedz o tym czego to Ty bys z kolegami nie dokonal jaki porzadek zaprowadzil mamy wyklad o manageringu i jak on funguje i przytaczanie zdania o klanianiu sie w pas z zastrzezeniem ze to nie twoje slowa . Tak wiec daj sobie spokoj bo utwierdzasz mnie tylko w przekonaniu o rozumieniu tego co chcesz zrozumiec , reszte twoja mozgownica odrzuca .
A co do firmy to krotko po tym z bananem na ustach wrocilem na poludnie do Essexu , i bylo to jakies 10 lat temu . Tak jeszcze na marginesie ten manager to byl financial director , rzeczywiscie bardzo bys mu zagrozil i bylem jedynym Polakiem w tej firmie .
Postaram sie nie udzielac w tym temacie bo poprzez konwersacje z wami sam zaczalem pisac nie na temat , tak wiec mozecie wpisac kolejne wirtualne zwyciestwo na swoje konto .
Pozdrawiam .
Dzikizewsi
Opinia moderatora: Post edytowany ze wstawek personalnych. Daruj sobie proszę ozdobniki w stylu słoneczko czy złotko. Konefka
2021-02-01 13:43:46, Dzikizewsi napisał(a): , czy np zdarzenie z yorkshire , tak uwielbianego przez jednego z moderatorow , gdzie na moja uwage odnosnie prawa jeden z managerow stwierdzil ze Polacy jedyne prawa jakie maja to pracowac , placic tax i ubezpieczenie i siedziec cicho jak do niego sie mowi czyli on i bron Boze nie wchodzic w dyskusje
Cześć Dziki, bardzo fajne te Twoje śliwki-robaczywki. Po kilku dniach "jeden z managerów" stał się dyrektorem i nakrzyczał na Dzikiego "Polacy to.." a ten podkulił ogon i uciekł.
Historie rozwijają się wraz z wątkiem, już zapominasz co pisałeś wcześniej - a że lubię bajki to pisz dalej. Założyciel tematu pewnie sie śmieje jak to jedna z panienek z okienka należąca do EDL pewnie utrudniała ci przelew kasy zamiast kłaniać w pas.
Trzymaj się.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
2021-02-03 03:01:15, daavid napisał(a): Apropo Faraga. Wyświetlają się Wam reklamy czegoś co on ostatnio założył? Coś na kształt funduszu powierniczego, nie chce nawet znać szczegółów, nie wiem jak można takiemu człowiekowi powierzyć swoje pieniądze.
Mi te reklamy cały czas w necie wyskakują i bardzo mnie jego morda irytuje.