MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Antypatia do Polaków po Brexicie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 7 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 7 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

Misia13

Post #1 Ocena: 0

2021-02-01 15:06:24 (4 lata temu)

Misia13

Konto usunięte

Rasizm jest wszedzie.
Ja na emigracji 26 lat. Wszystko zalezy w jakim towarzystwie (praca, znajomi) sie obracamy. Nie mozna oskarzac innych jak sie nie widzi swoich wlasnych wad. Mialam roznych znajomych. W kazdy kraju sa "rozni" ludzie.
Czasami czlowiek cos "chlapnie" nie koniecznie by kogos obrazic. Jesli chodzi o zmiany, to nadchodza....

Zawsze zostane emigrantem, dopiero nastepne pokolenie bedzie mialo latwiej
A dzis w radiu reklama "Hiring from EU":-(.

[ Ostatnio edytowany przez: Misia13 01-02-2021 15:14 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

daavid

Post #2 Ocena: 0

2021-02-01 15:22:24 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

Z "chlapaniem" różnie bywa. Język ukształtował się w pewnych warunkach. Mamy białe kołnierzyki, białe rękawiczki, czarna robota, czarny charakter itd, itp. Nie zdziwię się jak jakiś opętaniec wymyśli żeby to zmienić. Ciekawy czy czarny pas w karate zostawią w spokoju, czy też coś wymyślą

Do góry stronyOnline

sqlserver

Post #3 Ocena: 0

2021-02-01 15:22:27 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

Wielu Anglików pytało o powrót do domu, szczególnie na początku bo byli zdziwieni ze emigranci tu jeszcze są a to z winy kampanii wychodzenia z UE, tam bezpośrednio mówiono ze wszyscy wyjadą. Im człowiek prostszy tym zdziwienie było większe bo nie tak sobie to wyobrażał
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

daavid

Post #4 Ocena: 0

2021-02-01 15:28:15 (4 lata temu)

daavid

Mężczyzna

Z nami od: 12-03-2007

No tak myśleli, że jak wyjadą ci co im miejsce pracy w magazynie zabrali to będzie można w nim zarobić nie 9 funtów na godzinę a 15 bo to niby prosty mechanizm rynkowy. Chętnych do pracy mniej to za pracę trzeba więcej zaoferować. Tego że magazyny zostaną zamknięte bo często sprzedawały do UE, nie przewidzieli ;)

Zresztą pusty śmiech mnie ogarnia jak teraz słyszę ten niby triumf brexiciarzy, że przez szczepionkę odgryźli się UE ;)

Do góry stronyOnline

Turefu

Post #5 Ocena: 0

2021-02-01 16:08:39 (4 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Dzikizewsi, przesadzasz. Jak dotad tylko ja wpisalam konkretna kwote zarokow i to nie moich, tylko moich ewentualnych pracownikow, ktorych nie moge znalezc. Zachwyty nad UK, czy stwierdzenie, ze komus tutaj dobrze to od razu zachwyt? Jesli ktos chce wrocic do Polski i mu tam bedzie dobrze, to swietnie ,niektorzy wracaja , inni nie. Co do usmiechnietej panienki odmawiajacej transferu. Juz nie licze ile razy klient powiedzial mi, ze moge zrobic transfer, bo dane sa juz w systemie, a tamta pani zrobila transfer, a ja nie chce. Potem sie okazuje, ze klient nie ma karty, innego ID, kwota transferu przekracza limit itd.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

cris82

Post #6 Ocena: 0

2021-02-01 16:10:01 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

ja mam wrazenie ze oni faktycznie probuja sie odgryzc ale inna technika-" wspaniale brytyjskie lato"

czyli srodkowy palec wycelowany w gospodarki krajow unii europejskiej cos w stylu wy nas z buta traktujecie za brexit to zamiast wakacyjnych zniw bedziecie zrec siano! : P

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 01-02-2021 16:31 ]

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #7 Ocena: 0

2021-02-01 17:36:35 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Cytat:

2021-02-01 13:43:46, Dzikizewsi napisał(a):
Witam .
Nie no , zalozyciel watku to musi niezla zabawe , podobnie jak ja , jak dyskusja sie rozwija . Z samozachwytu nad soba jak to bezproblemowo zalatwiam sobie prace ( czyli kolega Daro sie myli ) , poprzez ile to ja nie zarabiam i czego to ja nie widzialem a nawet psychoanalize postaw spatky do latwizny w zalatwieniu pracy . Nawet padly stwierdzenia ze nawet jak ktos wyjedzie to zaraz wroci na kolanach do ukochanego UK . I nie wiem moze ja jakis wyczulony jestem ale chyba po prawie 15 latach spedzonych na wyspie moje uczucia do UK po prostu sie wypalily . Wypalily sie z powodu takich zachowan jak np bardzo mila panienka w banku z bardzo milym usmiechem wiecznie i urzedowo przyklejonym do twarzy zawsze odmawiala mi transferu do Czech wymyslajac rozne trudnosci ktorych akurat nigdy nie mialem u innej panienki z okienka poniwaz wszelkie dane byly w bazie danych banku , czy np zdarzenie z yorkshire , tak uwielbianego przez jednego z moderatorow , gdzie na moja uwage odnosnie prawa jeden z managerow stwierdzil ze Polacy jedyne prawa jakie maja to pracowac , placic tax i ubezpieczenie i siedziec cicho jak do niego sie mowi czyli on i bron Boze nie wchodzic w dyskusje . I bez przesady , czeski taki juz straszny nie jest , place tak wysokie nie sa ale przy podatku za mieszkanie £8 rocznie to mozna sobie wyobrazic polityke fiskalna rzadu , ostatnio zmniejszyli podatki do 15% dla pracownikow .
Pozdrawia .
Dzikizewsi

Dziki ze Wsi, ja też miewam ubaw gdy ludzie chodzą do banku transferować pieniądze a ewentualne trudności zganiają na niechęć do emigrantów. Ja puszczam transferwise np.bez chodzenia do banku i za znacznie mniejsze fee niż skasowałby bank.

A temat rozwija się prawidłowo, każdy opisuje swoje doświadczenia i niekoniecznie na podstawie opinii jakiś managerów i ich wniosków "co Polacy mają". Jakbym osobiście dośwoadczył takich szykan to namówiłbym resztę i założył firmie sprawę - a tak jakieś chłopki od ganiania ludzi czują się bezkarni. Dlatego w tym kraju nie pogrywają tak np. z mniejszością muzułmańską bo wiedzą dobrze, że oni głową posłusznie nie skiną kląc potem w kantynie tylko zrobią zadymę.

Zapiszcie sie do związku zawodowego i wyślą prawnika, który wytrze nimi podłogę. Zeznania, dobrze udokumentowane specyficzne sytuacje i nie ma co dać się poniżać w pracy. W takiej atmosferze to wypaliłbym sie po 15 dniach a nie latach.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

kaktusak

Post #8 Ocena: 0

2021-02-01 17:55:20 (4 lata temu)

kaktusak

Mężczyzna

Z nami od: 11-03-2019

Co do potencjalnej re-emigracji to mysle ze czasami nie jest tak latwo, zwlaszcza jak juz czlowiek sie troche zadomowil i nie ma za bardzo ochoty brac sie za kolejny jezyk, zwlaszcza jak juz np tu studiowal. Co do wymogow jezykowych dla roznych zawodow to np w taki healthcare - pielegniarka, o lekarzu oczywiscie nie wspomne - jak kiedys z ciekawosci przygladalem sie ogloszeniom np w szwajcarii (ktore byly nb po niemiecku i musialem sie posilkowac google translatorem:) wymagane byly np niemiecki i francuski/czy wloski,i to na raczej dobrym (medycznym) poziomie. W norwegii chyba podobnie, pewnie wszelakie lecznicze zawody wymagajace kontaktu "z klientem" beda wymagaly lokalnego jezyka bo nikt nie bedzie ryzykowal zycia. Tak wiec polskie pielegnarki w uk jesli nie czuja sie na silach brac sie za kolejny jezyk to raczej nie maja gdzie "sie przeniesc", no chyba ze do ojczyzny:). W moim zawodzie (elektronik/programista) pewnie by to predzej przeszlo ale przyznam ze osobiscie nie moglbym funkcjonowac na dluzsza mete bez lokalnego jezyka. Wiem ze srodowiska ekspatow moga uzywac angielskiego ale w zyciu na codzien to chyba dosc ciezkie, brak mozliwosci zrozumienia co mowia za plecami w tramwaju, co pisze na bilboardzie, co mowia w lokalnym radiu/tv (jak nie ma napisow), pamietam jak krecilem sie kiedys na wakacjach w okolicy norymbergii to zauwazylem ze praktycznie nie bylo dwu-jezycznych np tabliczek w zabytkach (np na zamku), wszedzie tylko niemiecki, nie wiem czy widzialem jedna. Czlowiek czul sie jak kretyn, patrzylem na cos a nie widzialem co to wlasciwie jest.W uk chyba troche czescie widzialem multi-jezyczne opisy/ulotki etc.

Do góry stronyOffline

Dzikizewsi

Post #9 Ocena: 0

2021-02-02 08:50:43 (4 lata temu)

Dzikizewsi

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-03-2015

Cytat:

2021-02-01 13:50:45, cris82 napisał(a):
15lat ...to dlugo sie wypalalo pewnie za kolejne 10 dojrzejesz do mysli ze pieniadze to nie wszystko i wrocisz na emeryture do Polski : ))

Witam .
Dobre , dobre , naprawde mi sie podoba . Ale czy zadales sobie trud aby przeczytac skad pisze ? Coraz bardziej sie przekonuje ze wielu ludzi aktywnych w necie rozumie to co chce zrozumiec i odrzuca to co akurat mu nie pasuje i akurat nie idzie po jego mysli . Do Polski nie mialem zamiaru wracac na emeryture ale w UK tez nie miale zamiaru zostac dlatego jestem gdzie jestem . I jakie piekne haslo " pieniadze to nie wszystko " , " moze dojrzejesz " , naprawde wzruszajaca jest twoja troska o moja kondycje psychiczna i mam nadzieje ze i innych userow .
Turefu moje sloneczko czy mnie oczy nie myla czy probujesz sugerowac ze chcialem oszukac moj bank przesylajac moje pieniadze z mojego konta na moje konto tylko ze Czechach w moim oddziale do ktorego miale max 10 minut na piechote i bylem znany z widzenia przez cala obsluge ? Nawet sie nie zapytalas o szczegoly tylko od razu " a bo to zlodziej jest i pijak , bo wszyscy zlodzieje to pijacy " zeby zacytowac klasyka .
Jurku tak masz racje , wedlug ciebie i kilu innych osob temat idzie w dobrym kierunku bo mozecie sie nawzajem ponakrecac , poklepac sie po plecach jacy to wspaniali jestesmy , cudowni , najmadrzesi , nam sie takie sytuacje nie zdarzaja , a nawet jak cos to my tu im taki kipisz zrobimy , zwiazki zawodowe , prawnikow sciagniemy ze w pas sie beda klaniac i po wsze czasy wlosienice pokutna beda nosic .
Czas konczyc ta pisanine , rozpisalem sie . Przepraszam ze nie odpisuje na biezace ale jak to na wsi jest robota czeka , trzeba odsniezyc , lod z drogi zeskrobac by sobie facjaty nie rozkwasic , drzewa do kominka porabac i naniesc oraz malzonce pomoc w domowych pracach .
Pozdrawiam .
Dzikizewsi

Do góry stronyOffline

Turefu

Post #10 Ocena: 0

2021-02-02 10:15:08 (4 lata temu)

Turefu

Kobieta

Z nami od: 26-05-2013

Dzikizewsi. To ty sobie wmawiasz, ze Ja probuje cokolwiek sugerowac. I ostatnia rzecza, ktora chce powiedziec, to to, ze chciales oszukac bank. To, ze byles znanym dla personelu klientem nie oznacza, ze mozna odpuscic pewne procedury. Jesli cos poszloby nie Tak, a takie prawdopodobienstwo jest zawsze, obslugujaca Cie osoba bedzie miala dyscyplinarne konsekwencje. Nikt nie zaryzykuje utraty pracy. Mysle, ze albo nie miales przy sobie odpowiedniej dokumentacji, albo przelew przekraczal dozwolony limit, albo trafiles na byc Moze poczatkujaca osobe, wtedy nic nie stalo na przeszkodzie, zeby poproscic o chwile rozmowy z managerem lub isc do innego okienka. Nie znam przypadku, w ktorym klient przedstawil wszystkie wymagane dokumenty, byl znany dla personelu, a ten mu odmowil wykonania przelewu, bo mu sie nie podobal kolor jego spodni.

Do góry stronyOnline

Strona WWW

Strona 7 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 6 | 7 | 8 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,