az z ciekwaosci spytam, jaka byla II Rzesza - prawicowa?
W listopadzie 33 Roman Dmowski pisał jak postrzegał Hitlera? Hitleryzm to dla niego: "ruch odwołujący się do instynktów narodowych, do miłości ojczyzny i do ambicji narodu niemieckiego"
Nie da się jednoznacznie określić, podobnie jak w dzisiejszych Chinach po której ręce leżał faszyzm. Oczywiście prawica -lewica udowadnia sobie od prawie wieku ze to nie u nich
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział
w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia
artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez
TYlko sie zastanawiam, czy te wiwatujac tlumy z choragiewkami i balonikami w to wierza, czy po rpostu sie boja, ze jak nie beda klaskac, to dostana kulke w leb?
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
Chiny to mój konik ostatnio, jakiekolwiek bym miał o nich zdanie pod kontem zagrożenia dla obecnego porządku świata to drogę jaka przeszli w ciągu ostatnich 30 lat to największa rewolucja ekonomiczna, organizacyjna i techniczna. Problemem jest trudny dostęp do rzetelnych źródeł na ich temat polskich i angielsko języcznych
Mogę wkleić sceny ze ślubu rodziny królewskiej czy otwarcia olimpiady i okradic je takim samym komentarzem. Trzeba tez zrozumieć ze Azjaci maja inna mentalność , bardziej stadną
Stalin zaczął odwoływać się do matki Rosji i wielkiej wojny ojczyźnianej dopiero jak Niemcy byli pod Moskwa i to był sukces pijarowy bo wcześniej to nie była ich wojna
2021-07-04 20:31:23, galadriel napisał(a): Ogladam ten film. Bosche, ale menelstwo. Moze faktycznie tak wygladaja emigranckie dzielnice: alkohol, burdy, prostytucja. Ja bym sie tam bala mieszkac, jak jest pokazane na tym filmie.
Tak wyglądało życie polskich imigrantow ktorzy byli nielegalnie a Polsce zarabialo sie $20 miesięcznie i tzw "przelicznik" pozwalał znosić najgorsze warunki pracy i mieszkania. Tak samo żyli nielegalni Polacy w UK zanim Polska weszła do Unii.
Już można było legalnie w UK pracować jak na tym forum ktoś opisywał jak spał z siekiera pod poduszką
Oni wszyscy byli na tym filmi jacys tacy...prosci.
Nie wiem jak to inaczej okreslic.
Z drugiej strony, jesli sie pomysli, ze tu z calego swiata. znaczy z innych panstw tez tacy najbardziej "prosci" sie zjezdzaja, to nic dziwnego ze potem spia z siekierami pod poduszka.
Tam szyby lecialy, palce jakies obcinali, meneloza ogolnie.
Nawet ci dwaj co najnormalniej wygladali, Linda i ten Punk, jak jakies sciemnione siano dostali to takie z "chama na pana" typ skora, fura i komora, czy w an wersji "loads of money". Prostaki takie.
Obraz tej emigracji jest okropny. Alkohol papierosy... fuj.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
2021-07-04 22:02:14, galadriel napisał(a): Obejrzalam ten film, obraz emigrantow tam to tragedia.
No, a tak mi sie skojarzylo, ten profesor od komunistycznej ekonomii, to moze by kariere w Chinach zrobil
proponuje zainteresować się bardziej tematem Chin bo pod każdym względem, również ekonomi przeskoczyli już Europe kilka razy
A Chiny są tak komunistyczne jak 3Rzesza była lewicowa
az z ciekwaosci spytam, jaka byla II Rzesza - prawicowa?
Robotnicza, socjalistyczna z dodatkiem narodowy bo sukces gospodarczy i wojenny należał sie jednemu narodowi, aryjskim panom. A właściwie robotnikom. Model lewicowy socjalistyczny interwencjonizm socjal nie majacy nic wspolnego z prawicowa wolnoscia (nie nacjonalizmem). Robotnik niemiecki był najważniejszy, każdy reżim ma swój ploretariat, któremu równo rozdaje ubóstwo.
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..