MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

Antypatia do Polaków po Brexicie

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 13 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

Str 13 z 20

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

galadriel

Post #1 Ocena: 0

2021-07-04 15:18:20 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Z nami od: 29-01-2009

@cris nie "ty galadriel", tylko "ty Nigel" jesli juz, bo ja w tych postach opisuje "co artysta chcial powiedziec", a nie co Gal o tym mysli.

Co Gal ma do powiedznia jest ponizej:

@PzMG, to rozwine to based on observations. Sobota, nadgodziny na ochronie. Ochrona (mua) Pl, ekipa sprzatajaca Portugal, i o dziwo cala reszta malarzy i innych kontraktorow rodowici Anglicy.

Nie o to t u chodzi, bo ja caly czas odnosze sie do jednej wypowiedzi Nigela, w korej wyraznie wytlumaczyl dlaczego sie czepia tych biednych Rumunow i innej emigracji zarobkowej z Europy. Wiec jeszcze raz tlumaczenie z nigelowskiego na polski: bo sa biedni.

Nie wchodze w dyskusje na temat imigracji. Przyczyn, rezultatwo ani rozwiazan politycznych.

Zaitrygowala mnie ta jedna wypowiedz Nigela, gdzie na argumenty kogos tam o imigracjach z roznych stron glupawo sie usmiechnal i dodal, "no przeciez wiesz co mam na mysli".

Chodzilo dokladnie o to, ze ta europejska emigracja jest gorszego sortu. I nei ma znaczenia czy ty sie tak czyjesz (identyfikujesz) czy nie. Znaczenie ma jak to odbieraja ci co na niego glosuja. I jak oni cie kategoryzuja (a nie jak ty siebie postrzegaja).

No, ale moze to faktycnie zbyt skomplikowane (wg mnie proste) skoro trzeba kilka postow o tym samym tlumaczyc.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 04-07-2021 15:33 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

galadriel

Post #2 Ocena: 0

2021-07-04 15:28:36 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

A to druga sprawa, ze dla przecietnego Anglika przykladowy emigrant to Europejczyk.

Mnie to najbardziej zdziwilo jak zaczelam pracowac w DWP. Slysze caly czas o tych Rumunach, a potem ci wszyscy rumunscy petenci to sie okazuja rumunscy cyganie. Maja takie samo poczucie i przynalenosc do Rumunow, jak nasi cyganie do Polakow (w sensie raczej ich Mieszko 1 Pilsudski ani Metejko czy Zeromski nie interesuje). No, ale nazywani sa przez wzglad na paszport rymunski- Rumunami. Tak a'propos to jesli chodzi o ich pochodzenie etniczne, Nigel powinien sie cieszyc, bo w sumie geny maja Indyjskie i stamtad pochadza ich przodkowie:8 Potem druga grupa, Portugalczycy. Jak dla mnie ktos z Timuru, albo z innej kolonii na poszporcie portugalskim ma z rodowitym Portugalczykem tyle wspolnego co ja z Chinka. No, ale liczy sie, ze to Portugalczycy, czyli UE.

My patrzymy na to inaczej, bo dla mnie jest ronica czy ktos jest z bylej kolonii, czy jest "native" a oni nie. Przyzwyczajeni do mieszkanki i sztucznego kontruktu imperium niegdys great Britain, wisi im to, i tak cyganie umunscy to Rumuni, a wyspiarze z Timuru nie znajacy jezyka portugalskiego, ale na paszporcie, to Portugalczycy. I nikt tego nie kwestionuje.

ps @Cris, ja mam brytyjskie obywatelstwo tak a'props.

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 04-07-2021 15:31 ]

Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy. Ostatni Kontynent, Terry Pratchett

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #3 Ocena: 0

2021-07-04 15:35:17 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

null
Cytat:

2021-07-04 15:18:20, galadriel napisał(a):
@cris ni ty galadriel, tylk ty Nigel, bo ja w tych postach opisuje "co artysta chcial powiedziec", a nie co Gal o tym mysli. Co Gal ma do powiedznia jest ponizej:

@PzMG, to rozwine to based on observations. Sobota, nadgodziny na ochronie. Ochrona (mua) Pl ekipa sprzatajaca Portugal, i o dziwo cal reszta malarzy i innych kontraktorow rodowici Anglicy.

Nie ot u chodzi czy tu nie chodzi, bo ja caly czas mowie i jednej wypowiedzi Nigela, w korej wyraznie wytlumaczyl dlaczego sie czepia tych biednych Rumunow i innyej emigracji zarobkowej z Europy. Wiec jeszcze raz tlumaczenie z nigelowskiego na polski: bo sa biedni.

Nie wchodze w dyskusje na temat imigracji. Przyczyn, rezultatwo ani rozwiazan politycznych.

Zaitrygowala mnie ta jedna wypowiedz Nigela, gdzie z glupawym usmieszkiem na argumenty kogos tam o imigracjach z roznych stron glupawo sie usmiechnal i dodal, "no przeciez wiesz co mam na mysli".

Chodzilo dokladnie o to, ze ta europjska emigracja jest gorszego sortu. I nei ma znaczenia czy ty sie tak czyjesz (identyfikujesz) czy nie. Znaczenie ma jak to odbieraja ci co na niego glosuja. I jak oni cie kategoryzuja (a nie jak ty siebie postzregasx).

No, ale moze to faktycnie zbyt skomplikowane (wg mnie proste) skoro trzeba kilka postow o tym samym tlumaczyc,

Gal, Ty naprawde o tym tylko ze Europejczyk to konkretnie dla Faragea osoba gorszego sortu? I wedlug Ciebie dlatego zonaty jest z Europejka?

Dla mnie to facet ktory mowi o kontroli imigracji a jakichkolwiek mu motywow przypisywac to odbicie troche wlasnych uczuc.

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #4 Ocena: 0

2021-07-04 15:39:31 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

W sumie racja, nie tyle europejczyk co "wschodnio europejczyk" (i blagam, nie piszcie, ze bo my to jestesmy central...). O to zreszta wtedy w tym wywiadzie poszlo, o rozniec miedzy Niemcami, Francja, Dania a ich "biedniejszymi kuzynami" :8

Natoamist widze, ze nadal tego co Gal ma na mysli nie ma sensu tluaczyc: )

Albo moze inaczej:

jesli ktos cie nie lubi, bo wg niego jestes zielony, a on tego koloru nei lubi. No, a ty w sumei jestes zielony. To jaki jest sens tzrmania jego strony e g: "on ma racje, nie chemy tu zielonych", skoro sam jestes zielony? Taki sobie paradoxik.

Tak note bene Farage tez niezyht native brzmi. chyba, ze bysmy to pronaunce jak garage.

; )

[ Ostatnio edytowany przez: galadriel 04-07-2021 15:45 ]

Do góry stronyOffline

cris82

Post #5 Ocena: 0

2021-07-04 15:43:14 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

"Chodzilo dokladnie o to, ze ta europjska emigracja jest gorszego sortu."

dla kogo niby? dla nigela ktory w miare otwarcie mowi o tym co mysli? ja w robocie caly czas slysze jak anglicy napierdzielaja na arabow

na nas pewnie tez i czyja to wina ich? a moze to wina w kraju ktory jest na wszystkich otwarty

nie oszukujmy sie w kadym kraju jest pelno takich nigelow nikt nie kocha tych co zmuszeni sa wyjezdzac za robota w takich ogromnych ilosciach

tak to juz jest i nikt tego nie zmieni
a co my w Polsce to niby kochamy ukraincow? w mediach moze sie nie porusza tego tematu tak jak tutaj

ale pytajac sie ludzi to tylko przedsiebiorcy sa zadowoleni czyli tak samo jak w anglii

jedynie w ojczyznie i i krajach gdzie jest wiecej cudzoziemcow mozna byloby sie poczuc dobrze
w niemczech nas kochaja?
a moze we francji?
wloszech?
holandii?
mmm wszedzie nas uwielbiaja a w anglii mieloby byc inaczej : )))

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 04-07-2021 15:44 ]

Do góry stronyOffline

galadriel

Post #6 Ocena: 0

2021-07-04 15:55:12 (4 lata temu)

galadriel

Kobieta

Cytat:
nie oszukujmy sie w kadym kraju jest pelno takich nigelow

No jest. Ale mimo wszystko, jesli ktos bierze na celownik "moich" (przykladowych zielonych) to raczej ja mu przyklaskiwac nie bede.

Topor namowil drzewa by na niego glosowaly, wytlumaczyl im ze jest jednym z nich, bo trzon ma z drewna."

Do góry stronyOffline

Jurny_Jurek

Post #7 Ocena: 0

2021-07-04 16:01:08 (4 lata temu)

Jurny_Jurek

Mężczyzna

Z nami od: 28-06-2016

Chcialem zauważyć że farage regularnie pisze o nielegalsach przeplywajacych kanal i dostajacych z marszu wsparcie. Teraz rasizmem jest w ogóle pisanie o tym - i jak to ktos kiedys zauważył jest jakis limit ilu tych nielegalsow czy nawet eeasternjuropijens jest w stanie ten kraj przyjac i dac im zasilki. Bo niektorzy pro brexitowcy nic nie maja do foreigners, pod warunkiem że cos daja dla spoleczenstwa i akceptuja rules i obyczaje. Chociaz i tak w tym kraju te rules sa przejawem rasizmu, dlatego maly % 4 pokolenia ludzi z pakistanu sie asymiluje, wiekszosc wciaz przestrzega zasad koranu i pluje na "zgnilizne zachodu" aranżujac po cicho małżenstwa 14 letnich dziewczat a zdarza sie, że tata z bratem karaja za randkę ze zgniłym..
I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..

Do góry stronyOffline

sqlserver

Post #8 Ocena: 0

2021-07-04 16:01:19 (4 lata temu)

sqlserver

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 07-01-2019

jak byśmy nie zaginali czasoprzestrzenie to my jesteśmy, z perspektywy zwykłego anglika najeźdźcami z dzikiego kraju, gidze wozy drabiniaste i niedźwiedzie są na ulicach a my przybyliśmy tu po ich socjal. Arabowie, Hindusi czy Paszkuni to są ich, to dzieci Imperium i maja w sobie więcej z angielskiej cywilizacji niż my. Polacy szczególnie to tacy Rosjanie tylko trochę bardziej na zachód według nich. My patrzymy na innych z perspektywy wyznania ale gdy się to ominie to się okazuje ze obywatel Commonwealth to Brytyjczyk a my pretendujemy
moje wpisy to artystyczny performance, dyskutując wyrażasz zgodę na udział w happeningu, który po przez użycie nadużycia ma skłonić do myślenia artysta nie ponosi odpowiedzialności za nadinterpretacje głoszonych tez

Do góry stronyOffline

PannaZMokraGlow

Post #9 Ocena: 0

2021-07-04 16:02:52 (4 lata temu)

PannaZMokraGlowa

Konto usunięte

Cytat:

2021-07-04 15:55:12, galadriel napisał(a):
Cytat:
nie oszukujmy sie w kadym kraju jest pelno takich nigelow

No jest. Ale mimo wszystko, jesli ktos bierze na celownik "moich" (przykladowych zielonych) to raczej ja mu przyklaskiwac nie bede.

Topor namowil drzewa by na niego glosowaly, wytlumaczyl im ze jest jednym z nich, bo trzon ma z drewna."

Przyjezdzajacy na zasilki to nie "moi" na przyklad. Nigdy w zyciu z ta grupa sie nie identyfikowalam. Bez wzgledu na kolor.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #10 Ocena: 0

2021-07-04 16:03:25 (4 lata temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

a kto mu przyklaskuje?

gosc w polityce ma takie znaczenie co korwin mikke w Polsce

szkoda koncentrowac na nim uwage

"Arabowie, Hindusi czy Paszkuni to są ich" krazy taka opinia ale to co czasami slysze w pracy nie pozwalami sie z tym zgodzic mam w robocie ludzi ktorzy dojezdzaja od 15-20lat do pracy po 20mil bo nie chca mieszkac w leicester z jednego konkretnego powodu

to powiedzenie ze oni sa swoi nie bardzo tutaj pasuje : ))

[ Ostatnio edytowany przez: cris82 04-07-2021 16:13 ]

Do góry stronyOffline

Strona 13 z 20 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 12 | 13 | 14 ... 18 | 19 | 20 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,