Str 2 z 20 |
|
---|---|
karjo1 | Post #1 Ocena: 0 2021-01-30 10:09:32 (5 lat temu) |
Z nami od: 01-06-2008 |
Przy 3 - 4 aplikacjach tygodniowo, gdzie w ciagu paru godzin od pojawienia sie ogloszenia wpada kilkaset cv, to szukanie pracy moze potrwac.
Z jednej strony, kilka miesiecy zajelo znalezienie pracy z dobra stawka, ciekawym zakresem dla wymagajacego, z duzymi kwalifikacjami. ASle aplikacji dziennie szlo kilka/kilkanascie. Z drugiej - malolat po Sixth Form, bez wiekszych wymogow zaczal prace pod council w ciagu 2 tygodni szukania. Kilkanascie aplikacji tygodniowo. Oba przypadki, to polskie obywatelstwo. |
galadriel | Post #2 Ocena: 0 2021-01-30 13:46:04 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
https://www.bbc.co.uk/news/business-52660591
@tess, konkurencja jest wieksza. Tak jak poprzednicy pisali. Te 2.6 mln,ktore w artykule przewiduja, to juz jest. Ostatnio slyszalam u jednego work coach w jc stwierdzil, ze co prawda teraz maja wieksza liczbe "Eastern European" aplikujacych, to akurat ta grupa jest/ i zawsze byla pracujaca. W Jsensie, ze albo dopiero co stracili prace, albo maja mniej godzin i zasilki sa traktowane jako top up raczej niz metoda na zycie. W przeciwienstwe do innych grup. Zreszta teraz sytuacja jest kompletnie nowa, z kadra nawet osoby ze swietnym diswuadczeniem i kwalifikacjami czesto beda musialy przemyslec przebrazowienie. I w neiktorych przypadkach zaczynac kariere od nowa. Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
tesstickle | Post #3 Ocena: 0 2021-01-30 13:54:27 (5 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-01-30 13:46:04, galadriel napisał(a): @tess, konkurencja jest wieksza. Tak jak poprzednicy pisali. Te 2.6 mln,ktore w artykule przewiduja, to juz jest. .. Tyle że jak zaznaczyłem, tak dzieje się już od ponad roku. Cytat: 2021-01-30 10:09:32, karjo1 napisał(a): .. Z drugiej - malolat po Sixth Form, bez wiekszych wymogow zaczal prace pod council w ciagu 2 tygodni szukania. Kilkanascie aplikacji tygodniowo. Oba przypadki, to polskie obywatelstwo. Ja nie szukam "cokolwiek", bo wiesz - na kurierów to teraz niemal z łapanki biorą ![]() - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2021-01-30 13:58:18 (5 lat temu) |
Dziwne, ze wszystko przez covid a brexit- u zadnych konsekwencji dla biznesu nagle nie ma; )
A czego szukasz @tess i jak to sie ma do rejonow w ktorych szukasz? Bo inaczej wyglada rynek pracy w taiej Kornwalii inaczej w Cambridge, itd... [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 30-01-2021 13:58 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
karjo1 | Post #5 Ocena: 0 2021-01-30 13:58:56 (5 lat temu) |
Dlatego wspomnialam o czestotliwosci wyslanych aplikacji, rozszerzeniu terenu poszukiwan i szybkosci reagowania na pojawiajace sie ogloszenie.
Czesto wyslanie odpowiedzi na wczorajsze ogloszenie jest spozniona reakcja. Kurier, to jakies wieksze wymagania chyba, przynjamniej autko itp. ![]() |
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2021-01-30 14:07:42 (5 lat temu) |
W sumie moze z czasem zalozymy temat dla poszukujacych pracy.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
Jurny_Jurek | Post #7 Ocena: 0 2021-01-30 14:18:47 (5 lat temu) |
Z nami od: 28-06-2016 Skąd: Faggot |
U mnie na departamencie jest 5 Polaków na 40 ogółem i jedyna "niechecia" po brexicie sa memy na grupie, gdzie juz 1 stycznia dawali tzw banana boats na morzu z podpisami "będziemy tęsknić chłopaki" 😅 ale na poważnie to nic sie nie zmieniło mimo sporej grupy pro-brexitowców. Nawet szef znalazł kolege z Polski, płacił mu za przeloty choć podań z regionu było mnóstwo. Dziwili sie "whats the point" dopóty chłop nie okazał się beethovenem oprogramowania plc i innych trików i natychmiast zyskał sympatię alt-rightów. Tyle, że i nas jest zdrowa rywalizacja i jak ktoś "f.d up" to praktyką jest to ukryć i naprostować a nie donosić. Ale primo to inne środowisko niż operatives w fabrykach czy warehousach i tam może być zupełnie inaczej.
Choć watpie czy sam brexit bedzie winny akurat wzrostowi niechęci, bardziej spowoduje to covidowy kryzys, bezrobocie i wzrost cen. Rywalizacja na rynku pracy, postępujace ubóstwo klasy średniej z dolnych widełek a wiec dziesiatek tysiecy drobnych przedsiębiorców - i zrobi sie gotujący tygiel różnych nastrojów. W końcu na kryzysie nsdap dostala sie do sejmu a jak historia potoczyła sie dalej wiemy dobrze. [ Ostatnio edytowany przez: Jurny_Jurek 30-01-2021 14:19 ] I never thought I’d live in a world where people are so afraid of dying that they stop living..
|
tesstickle | Post #8 Ocena: 0 2021-01-30 14:20:11 (5 lat temu) |
Z nami od: 19-01-2020 Skąd: Dolna szuflada |
Cytat: 2021-01-30 13:58:56, karjo1 napisał(a): Dlatego wspomnialam o czestotliwosci wyslanych aplikacji, rozszerzeniu terenu poszukiwan i szybkosci reagowania na pojawiajace sie ogloszenie. Czesto wyslanie odpowiedzi na wczorajsze ogloszenie jest spozniona reakcja. Kurier, to jakies wieksze wymagania chyba, przynjamniej autko itp. ![]() Kiedyś szukałem w zasięgu 15mil, bo to miało sens w dojazdach do pracy. Potem zmieniłem na 25mil od domu co równa się minimum godzina na dojazd w jedną stronę. Obniżyłem kryteria - I też nic. Kurier? A gdzie tam. Kiedyś to wymagali DBS, a teraz 1 rok doświadczenia za kółkiem. Dają vana i uniform (no akurat uniform to nie każda firma). - Jurandzie, powiedziałeś, żebym wydał wszystkie pieniądze, bo umrę w maju. A mamy wrzesień.
- Ale pieniądze wydałeś?
- Tak
- Czasem moje przepowiednie sprawdzają się tylko w połowie
|
karjo1 | Post #9 Ocena: 0 2021-01-30 14:30:25 (5 lat temu) |
W naszym przypadku od dluzszego czasu w gre wchodzi cale UK, przy czym wiekszosc pracy, to zdalna badz rozliczane zakwaterowanie.
Lokalnie, to mozna bylo sie i rok i dluzej starac i niewiele ciekawych ofert sie pojawialo. |
galadriel | Post #10 Ocena: 0 2021-01-30 14:31:07 (5 lat temu) |
https://icould.com/
U welcome: 8 @tess, Tak z przymrozeniem oka- take the quiz, ale dobry sposob na przemyslenie co jeszcze moglbym robic w sensie w jakiej pracy bym sie sprawdzil). Mnie wyszedl seahorse, i idealnie psychologia/ counselling/ advisor idealnie sie wpisuje w wiekszosc przeszlych i terazniejszych moich zawodow. Moze procz pracy w Polsce, b tam sie wtedy bralo co bylo, a nie co by sie chcialo/ w czym by sie czlowiek sprawdzil. [ Ostatnio edytowany przez: galadriel 30-01-2021 14:32 ] Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|