|
|
---|---|
ReneChopinDays | Post #1 Ocena: 0 2020-11-04 03:11:56 (5 lat temu) |
Z nami od: 04-11-2020 Skąd: Londyn |
Witajcie,
Za kilka tygodni przeprowadzam się do Anglii, będę tam pracowała jako opiekunka osoby starszej. Jestem Polką, mam polski paszport/dowód/akt urodzenia/etc., ale nie do końca rozumiem, co z National Insurance Number i wnioskiem o tymczasowe osiedlenie. Umowę z brytyjskim pracodawcą podpiszę na miejscu, ale chciałabym się dowiedzieć, czemu (podobno) nie mogę aplikować o NIN? Na gov jest napisane, że muszę wyjechać na wizie do UK, żeby składać podanie o NIN, ale mnie przecież jako obywatelce EU nie jest (jeszcze) żadna wiza potrzebna. A przecież NIN jest mi tak czy siak potrzebny, jak niby mają mi wypłacić pensję, odprowadzić podatki, itd.? Czy ktoś się orientuje o co w tym chodzi i mógłby mi to łopatologicznie wyjaśnić, proszę? To samo z tym statusem tymczasowo osiedleńczym - skoro pracuję w domu klienta i mam angielską umowę to mogę o niego wystąpić? Bo widziałam, że podobno chcą jakieś zaświadczenie o miejscu zamieszkania czy coś takiego i jestem ciut skołowana, skąd miałabym je wziąć. Będę wdzięczna za każdą pomoc, dziękuję. |
Adacymru | Post #2 Ocena: 0 2020-11-04 07:49:41 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Z powodu Covid19 obecnie wnioski o NIN rozpatrywane są dla osób, które w UK pracują w oparciu o wize, Ty wizy nie potrzebujesz , wiec narazie twoj wniosek o NIN pójdzie na stertę tych co poczekają na rozpatrzenie. Przy wniosku o status osiedlonego nie znajdą cie w systemie, bo urzad podatkowy nie bedzie cie mial jako odprowadzająca podatki, bo jeszcze ich nie odprowadzilas, poprosza cie o inne zaświadczenia i np umowa o pracę moze takim zaświadczeniem byc. Podatek pracodawca może odprowadzać od pierwszej wyplaty, pracę mozna zacząć bez NIN.
Ada
|
radzik77 | Post #3 Ocena: 0 2020-11-04 07:59:40 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Jeśli masz możliwość to załóż konto Revoult będąc jeszcze w PL. Weryfikacja na podstawie posiadanego konta na przykład w polskim banku.
Na Revoult możesz utworzyć sub konto w funtach i podać jego numery pracodawcy. Założenie konta w UK zaraz po przyjeździe jest trochę kłopotliwe. |
galadriel | Post #4 Ocena: 0 2020-11-04 09:49:35 (5 lat temu) |
Z nami od: 29-01-2009 Skąd: Lothlorien |
To apply for NIN : 0800 141 2075. Tam ci podadza aktualne info. Tak jak Ada napisala, mozna zaczac bez NIN.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
Ostatni Kontynent, Terry Pratchett
|
tomaszzet | Post #5 Ocena: 0 2020-11-04 10:48:12 (5 lat temu) |
Z nami od: 09-05-2010 Skąd: South Yorkshire |
O NIN nie aplikuj przez inne niż rządowa strona.
Przyjmą opłatę za usługę, a numeru i tak nie dostaniesz. Za wyrobienie NIN nie ma opłat. Pracodawca skonstruuje Tobie na ten czas tymczasowy NI. Pamiętaj o rejestracji do GP i na liscie wyborcow. Obie się kiedyś przydadzą. [ Ostatnio edytowany przez: tomaszzet 04-11-2020 10:50 ] Polityczny inaczej. Czytam w radiu bajki dla dzieci.
|
|
|
galadriel | Post #6 Ocena: 0 2020-11-04 11:31:31 (5 lat temu) |
Ten numer ktory podalam to jest rzadowy, nie zadna agencja. To tak apropos. Ten nr jest na leafletach z jc. Nic innego w job centre nie zaoferuja w tej chwili, tylko powiedza zeby dzwonic na ten nr.
Magowie byli ludźmi cywilizowanymi, o wysokiej kulturze i wykształceniu. Kiedy mimowolnie stali się rozbitkami na bezludnej wyspie, natychmiast zrozumieli, że najważniejszą rzeczą jest zrzucenie na kogoś winy.
|
Misia13 | Post #7 Ocena: 0 2020-11-05 00:22:28 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Cytat: [B]2020-11-04 03:11:56, ReneChopinDays napisał(a) Za kilka tygodni przeprowadzam się do Anglii, Kiedy? [ Ostatnio edytowany przez: Misia13 05-11-2020 00:23 ] |
galadriel | Post #8 Ocena: 0 2020-11-09 09:46:15 (5 lat temu) |
Zmiana. W tej chwili juz nie dzwonisz pod ten numer, wszystko zalatwia twoj pracodawca. Inna sprawa z osobami, ktore aplikuja o zasilki i pracowaly od pr ynajmniej trzech miesiecy. W twoim przypadku, jako ze zaczynasz prace, o NIN bedzie aplikowal twoj pracodawca.
|
ZlotaPerla1 | Post #9 Ocena: 0 2020-11-09 09:56:51 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Nie szkoda wam energii na odpisywanie na post wklejony o 3 am. wklejony jak od linijki. 😎 ciekawe na czym to polega, takie wklejanie?
Trzech nas w jednym ciele: Anioł, Diabeł i JA
|
Kanonier30 | Post #10 Ocena: 0 2020-11-09 21:52:38 (5 lat temu) |
Konto usunięte |
Prawdopodobnie ktoś zbiera informacje, bo teraz ponownie będą przeżywały rozkwit różne 'agencje', 'kancelarie' służące odpłatnie pomoc Polakom - zwłaszcza tym z bardzo krótki okresem pobytu w UK. Zmieniają się przepisy, zmienia się prawo... . Tymczasem większość z tych firm jest prowadzona przez osoby bez żadnego przygotowania prawnego i doświadczenia. A cóż, jest rynek do zajęcia. To moja myśl, co do takich postów, jak inicjujący wpis ReneChopinDays (cokolwiek ów nick ma oznaczać).
![]() [ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 09-11-2020 21:53 ] |
|