MojaWyspa.co.uk - Polski Portal Informacyjny w Wielkiej Brytanii. Polish Community in the UK
Polska strona Wielkiej Brytanii
Forum Polaków w UK

Przeglądaj tematy

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Strona 10 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

Str 10 z 193

odpowiedz | nowy temat | Regulamin

rafal80

Post #1 Ocena: 0

2017-03-15 20:00:58 (8 lat temu)

rafal80

Mężczyzna

Z nami od: 26-05-2009

Cytat:

2017-03-15 19:23:09, Psotnik napisał(a):

Oczywiście zrozumiałe jest to, ze ludzie o tym dyskutują, ja też się zadomowiłem, mam dzieci w szkole i przedszkolu, wiele innych aspektów życia, które sprawiają, ze to życie jest jakieś poukładane, ludzie mają domy, działalność, ale jak ich decyzja będzie stop dla imigracji, to trudno, ich kraj ich wybór
Czekam spokojnie na rozwój wydarzeń i staram się czytać tylko to co już pewne, jak chociażby ostatnie głosowanie w Izbie Gmin, nie martwię się tym, ze nie mam paszportu, czekam na rozwój wydarzeń, już na spokojnie, mniej stresu, dłuższe życie

Gdyby UK miało się stać krajem, w którym każą sprzedawać domy, zabierać dzieciaki ze szkoły i się wynosić to nie zostałbym tutaj nawet gdybym miał paszport. Osobiście uważam, że mimo populistycznych haseł pojedynczych osób, to jednak UK daleko jest do bycia takim krajem.

[ Ostatnio edytowany przez: rafal80 15-03-2017 20:01 ]

Do góry stronyOffline

Cytuj wypowiedź Odpowiedz

Kanonier30

Post #2 Ocena: 0

2017-03-15 20:56:31 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Cześć. Odniosę się do kilku postów poprzednich. Cris82 - tak mam lokalizację i wyjeżdżam w ostatnich dniach czerwca. Nawet upycham walutę w podełku (nie w śwince - skarbonce haha), bo problem z otworzeniem konta walutowego i chyba już mi się w ogóle nie chce.

Jeśli masło maśłane - jak jeden z kolegów zauważył - to wybacz. Uważam, że ze względu na osoby zadomowione warto byłoby się jednak zorganizować. Nie patrzę tylko na siebie, bo mi jest łatwiej. Nie mam dzieci, żony, zobowiązań typu dom na kredyt...a więc pakować się i jechać mogę (dodam, że nie do Polski - bo nie widzę tam żadnych perspektyw). Na ewentualną złośliwość dlaczego w czerwcu -od kogoś z forumowiczów- odpowiadam: jestem po operacji ortopedycznej, a więc muszę nabrać formy.

Naprawdę jest przykro, bo populiści ugrali Brytyjczyków, a tak wielu Polaków po własnych dramatach, jak rozłąka z rodziną, przystosowywanie się do nowych warunków, czasem bariera językowa - teraz ma ten "pasztet". Stąd w swoich postach nie odnoszę się tylko do siebie, ale do osób budujących w UK wraz z rodzinami swoje życie.

Sam wiem, że zadbać, za przeproszeniem, o własny tyłek muszę sam i to robię. Ale nie każdy może z dnia na dzień wyjechać i zostawić wszystko. Na razie zresztą nie widać jeszcze takiej konieczności. Jednak z wypwowiedzi Pani May i innych polityków z kręgów rządowych wynika, że postawa wobec imigrantów z EU (w tym z Polski oczywiście)będzie szła po równi pochyłej. Jeśli się mylę to bardzo dobrze i wówczas będzie ok dla polskiej społeczności w UK.

Nie każdy ma zawód, gdzie zawsze znajdzie miejsce, choćby generalizując poza Europą... w Kanadzie czy Australii (typu lekarz, pielęgniarka, inżynier, specjalista IT itd). W Europie dochodzi bariera językowa.Sam uczę się już nowego języka, ale też mam na to czas - z racji zwolnienia po operacji - a nie każdy ma taki "komfort", aby przysiąść przy niemieckim, francuskim czy szwedzkim. Osobiście łamie język na jednym z języków skandynawskich, ale mam nadzieję, że to już ostatni exodus w moim życiu. Innym życzę, aby sprawy się wyklarowały w dobrą stronę i skończyło się na biciu piany w mediach. Sam mam już jednak dość - "zmęczenie materiału".

Przypominam sobie plakaty, zachęcające do głosowanie w yborach lokalnych, bodajże sprzed 3 lat..."Głosuj, jesteś u siebie" (może coś przekręciłem lekko. Nie wiem, ale kto z Was nadal czuje się u siebie? Naturalizowani Brytyjczycy? A pozostali....? *DONT_KNOW*

Pozdro.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 15-03-2017 21:16 ]

Do góry stronyOffline

Kanonier30

Post #3 Ocena: 0

2017-03-15 21:19:33 (8 lat temu)

Kanonier30

Konto usunięte

Rafal 80 :-|Problem, że to nie są pojedyńcze osoby, co potwierdziło ostatnie głosowanie w Izbie Gmin. Proponuję BBC Parliament.

[ Ostatnio edytowany przez: Kanonier30 15-03-2017 21:20 ]

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #4 Ocena: 0

2017-03-15 23:31:05 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Tak mało osób pisze o skutkach ekonomicznych Brexiru...A przecież tu też nic nie wiadomo...

Cieszę się, że nie spaliłam za sobą wszystkich mostów w Polsce. Tzn "Kocham To Miasto Zmęczone Jak Ja Gdzie Wiosna Spaliną Oddycha" :-) Mam tam mieszkanie itp, a jak ma mi się tu pogorszyć standard życia i zaczynać wszystko od zera w obcym kraju, to wolę chyba na starych śmieciach *THUMBS UP*

Może się okazać, że za 20 czy 40 lat Brexit był dobrym posunięciem, ale w najbliższych latach lącdowanie może być twarde. Naprawdę. I to biorę pod uwagę. Bo co mi z tego, że NGOs pizwoli mi tu zostać jam Zak chwilę mi się to nie będzie opłacać?

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

SweetLiar

Post #5 Ocena: 0

2017-03-15 23:50:11 (8 lat temu)

SweetLiar

Kobieta

Z nami od: 05-02-2015

Ale namieszałam :.-)

Tyle rzeczy kończy się tak niespodziewanie: pieniądze, urlop, młodość i sól.

Do góry stronyOffline

cris82

Post #6 Ocena: 0

2017-03-16 06:07:52 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

2008 kryzys funt 4, 50 I jakos ludzie nie pchali sie specjalnie do Polski
Teraz tez nie bedzie zle lub gorzej jakos ciezko mi uwierzyc ze anglia swiadomie mialaby popelnic gospodarcze samobojstwo
A za brak gwarancji mozemy dziekowac tuskowi jak ktos juz napisal wczesniej may to podkreslala kilka razy nasi za waszych a w unii cisza jak makiem zasial
Za to przed samym referendum dobrze wiedzieli jak narobic szumu oglaszajac ze przyjma turcje do unii

Do góry stronyOffline

ie2ox4-2b

Post #7 Ocena: 0

2017-03-16 07:03:12 (8 lat temu)

ie2ox4-2b

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 22-08-2016

Cytat:

2017-03-15 23:50:11, SweetLiar napisał(a):
Ale namieszałam :.-)

Tym mieszaniem nie przejmuj się, i tak fajnie się czyta. W mieszaniu masz duże doświadczenie, zawsze to robisz.

Do góry stronyOffline

AlmostFamous

Post #8 Ocena: 0

2017-03-16 07:04:21 (8 lat temu)

AlmostFamous

Konto usunięte

No tak. To Tuska wina. Jak wszystko zreszta. Dramat
Kto jest bez winy niech weźmie kamień i pierd... się nim w łeb... Niestety tacy nieomylni to powszedni chleb...

Do góry stronyOffline

cris82

Post #9 Ocena: 0

2017-03-16 07:33:46 (8 lat temu)

cris82

Mężczyzna

Z nami od: 16-11-2014

Juz sie tak nie napinaj wiadomo ze napusalem to w uproszczeniu ale takie mam zdanie ze jest to banda szkodnikow I tusk do niej nalezy myslisz ze rozmowy o turcji przed samym referendum to byl przypadek?
3mld haraczu dla turcji za uchodzcow ta kasa powinna plynac do syrii tam powinny byc budowane obozy a z tyska zrobili bohatera ktory powstrzymal naplyw imigrantow ktorych zaprosila jego szefowa... rece opadaja. ..
Gwarancje dla 3mln ludzi wzamian za 1, 5 rozbitych po calej europie I cisza lepiej regulowac ksztalty bananow

Do góry stronyOffline

Googhaz

Post #10 Ocena: 0

2017-03-16 07:34:41 (8 lat temu)

Googhaz

Mężczyzna

Konto zablokowane

Z nami od: 10-02-2016

Cytat:

2017-03-16 07:04:21, AlmostFamous napisał(a):
No tak. To Tuska wina. Jak wszystko zreszta. Dramat

Nie wiem czyje to wina ważne, że smaczne.
Odnośnie brexitu za czasów rządów chyżego ruja uważam to za jego osobisty sukces. Za kilka lat będzie uważany za tego, który pchnął pierwszą kostkę domina.
Trzeba natychmiast żyć. Jest później, niż się wydaje. - Baptiste Beaulieu

Do góry stronyOffline

Strona 10 z 193 - [ przejdź do strony: 1 | 2 | 3 ... 9 | 10 | 11 ... 191 | 192 | 193 ] - Skocz do strony

« poprzednia strona | następna strona » | ostatnia »

Dodaj ogłoszenie

dodaj reklamę »Boksy reklamowe

Ogłoszenia

• Copyright © MojaWyspa.co.uk,
  • Tel: 020 3026 6918 Wlk. Brytania,
  • Tel: 0 32 73 90 600 Polska,